Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Biztosan tud mindent a tegnapi választásról?

Hol nyerte a legnagyobbat a Fidesz? Hol döntött csak néhány szavazat? Hová tűnt 46 ezer szavazó?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A 444.hu tett közzé nemrég egy cikket , ebben a választás érdekességeit emelik ki. Az ő cikkünk nyomán haladunk, de kiegészítjük néhány saját gyűjtéssel is. Kezdjük a 444.hu tényeivel.

Nagyon kis különbségek

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az elején a Fidesz elsöprő győzelme áll. Ezt nem kérdőjelezi meg senki, ahogyan Török Gábor írta, a világ bármelyik választási rendszerében nyertek volna ilyen támogatottsággal. De tegnap kevesebben szavaztak rájuk, mint 1998 óta bármikor, '98-ban ezzel az eredménnyel elveszítették volna a választást. Most éppen hogy átlépték a kétharmad határát, 2010-ben ehhez a mostaninál 570 ezer szavazattal több kellett.

Budapest 15. választókerületében a fideszes Kucsák László 22 szavazattal nyert Kunhalmi Ágnes előtt, előbbi 20 104, utóbbi 20 082 szavazatot kapott. Ebben a választókerületben eredetileg Simon Gábor indult volna, az ő botránya után lépett a helyébe Kunhalmi.

Miskolcon az első három helyezett különbsége 500 szavazaton belül van. A nyertes baloldali Varga László 14 372, a második helyen lévő fideszes Sebestyén László 14 012, a harmadikon áll jobbikos Pakusza Zoltán 13 902 szavazatot kapott.

A rejtélyes új pártok

Budapest 6. választókerületében, a hagyományosan baloldali 8. kerületben a fideszes Vass Imre 448 szavazattal győzte le a baloldali Pál Tibort. Zuglóban a korábban botrányairól elhíresült MSZP-s Tóth Csaba simán, kétezer vokssal verte a Fidesz korábbi elszámoltató-biztosát, Papcsák Ferencet.

A Jobbik egyik jelöltje sem nyert egyéniben. Miközben listán 4 százalékkal kaptak többet, mint négy éve. 2010-ben 16,67, most 20,7 százalékot értek el listán.

Valahol elveszett 46 ezer szavazó. Két új szervezet, Új Magyarország Párt Táncsics Péter: A kis pártok jelentik az új generációt 2014. April 01. 07:48 és az Új Dimenzió Párt összesen 3552 szavazatot szerzett listán, ehhez képest 99 jelöltet állítottak, amihez 49 500 ajánlás kellett. Ja, és ez utóbbiért 149-149 milliónyi állami támogatást kaptak.

Vas megye a Fidesz legbiztosabb bázisa

A magát kommunistának valló Munkáspárt 27 671 szavazatot kapott tegnap, ezt 33 egyéni jelölttel érték el. Thürmer Gyula pártja így több szavazatot szerzett, mint hány ajánlást gyűjtöttek a jelöltjei.

És akkor a mi gyűjtésünk. A Fidesz a legnagyobb győzelmét Vas megyében aratta, itt majdnem 52 százalékot kaptak, a baloldal 22 százalékot, a Jobbik 17,7 százalékot, az LMP 5 százalékot szerzett. A 3. választókerületben (központja Körmend) azonban V. Németh Zsolt (Fidesz) jóval gyengébben szerepelt, mint 2010-ben.

Négy éve majdnem 71 százalékot szerzett, most 57,2-t. A baloldal közel ugyanúgy szerepelt, mint 2010-ben, 1 százalékpontot javítottak, a Jobbik viszont hetet. Bana Tibor négy éve 15,6 százalékon végzett, most 22 százalékot, de mindkét választáson megelőzte a baloldal jelöltjét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Elsöprő Fidesz győzelem

Vas megyének lesz három fideszes és egy jobbikos képviselője, vasi baloldali képviselő nem lesz.

Így zajlott a szavazatszámlálás

Az eredmények ismeretében is izgalmas olvasmány percről-percre cikkünk.

Ez volt a vasárnap krónikája – Szombathelyre hangolva

Két órás csúszással, de mindenhol befejeződött a szavazás. Sorrendben a mai nap fontosabb történései itt.

Táncsics Péter: A kis pártok jelentik az új generációt

Az Új Magyarország Párt elnöke szerint a média kirekesztő és megrendelésre dolgozik.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Választás 2014

Hirdetés