Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elkezdődött az utazó szavazatok összeszámlása

Ma délután eldől, hogy lesz-e újabb kétharmada a Fidesznek.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ma reggel nyolc órakor elkezdődött a a külképviseleteken leadott és átjelentkezéssel szavazók összegyűjtött szavazatainak kiadása a Nemzeti Választási Irodában. Az ún, utazó szavazatokat az egyéni választókerületi bizottságok elnökei vették át, és hazaszállítják azokat.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A szavazatokat ugyanis belekeverik a korában leadottak közé, ehhez választókerületenként egy urnát érintetlenül hagytak vasárnap este. Az összekeverés után aztán megszámolják őket, majd az adatok összesítése után a Nemzeti Választási Bizottság kihirdeti a választások végeredményét, ez a délutáni órákban várható.

Elkezdődött az utazó szavazatok számolása
Mudra László - Origo
Az utazó szavazatok most azt dönthetik el, hogy ismét meglesz-e a Fidesz kétharmada. Jelenleg 15 ún. billegő választókerület van. Ezekben a két legtöbb szavazatot kapott jelölt közti különbség kisebb, mint ahogy szavazat kiértékelése még hátravan.

Elemzők szerint reális esélye az eredmény megfordítására az MSZP-s Kunhalmi Ágnesnek van a Budapest 15. választókerületben, ő 22 szavazattal van a Fidesz jelöltje mögött, és ott még 2000 szavazat várértékelésre.

Ha Kunhalmi fordít, a Fidesz képviselőinek száma 133-ról 132-re, azaz éppen a kétharmados arány alá csökken, ám ez még ben jelenti egyértelműen a kétharmad elveszítését. Ebben az esetben ugyanis a Fidesz kompenzációs listájára több szavazat érkezik, matematikailag lehetséges, hogy a kormánypárt onnan kap újabb mandátumot.

A szavazatok szállítása és kiértékelése szigorú biztonsági ellenőrzés mellett történik, Budapesten jelen van az EBESZ megfigyelője is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Választás 2014

Hirdetés