Nemény András: "A belügyminiszterrel is tárgyaltam a kórházzal szemközti parkolók ügyében"

Szombathely polgármestere a Fidesz frakcióvezetőjének válaszolt.

Péntek délután közöltük Szombathelyi Fidesz: Mit tett a polgármester a kórházzal szemközti parkoló ügyében? 2022. March 25. 15:41 Illés Károlynak, a Fidesz szombathelyi frakcióvezetőjének nyílt levelét, amiben Nemény András polgármester kérdezte, hogy mit tett a kórházzal szemközti parkolók Hende Csaba a kórházzal szemközti parkolókról és a „kígyómozgás” befejezéséről 2022. March 08. 13:38 ügyében.

Nemény András a Facebookon válaszolt:

Válasz Illés Károlynak a szombathelyi Fidesz frakcóvezetőjének:

Tisztelt Frakcióvezető Úr!

Kérdésére, hogy mit tett a városvezetés azért, hogy a kórházzal szemközti területen parkoló épüljön, a következőket tudom válaszolni:

- Sikeres tárgyalást folytattam a terület tulajdonosával, aki a tárgyalás eredményeként hajlandó az ingatlan önkormányzatunk részére történő visszaadására eddigi költségei megtérítése mellett idén március végi határidővel.

- A februári közgyűlés döntésének megfelelően később újra tárgyaltam a tulajdonossal, aki pontosította a felmerült költségeit. Ezt, továbbá a szakértőkkel meghatározott parkolóépítési költségeket eljuttattam a vállalást tevő országgyűlési képviselő részére.

- Korábban tárgyaltam Hende Csaba országgyűlési képviselő úrral, aki ígéretet tett arra, hogy mind a terület visszavásárlására és a felmerült költségekre, mind a parkoló építésére kormányzati forrást biztosít.

- Tájékoztattam arról is, hogy mivel önkormányzatunk - más városokkal ellentétben - az idei évben sem kap a kormányzat által elvont pénzek után kompenzációt, nincs lehetőségünk saját forrásból fizetni a fenti költségeket. A vételárból korábban kapott összeget az Ön által is ismert februárban elfogadott városi költségvetésben többek között járdafelújításra fordítottuk.

- Sajnos ezt követően további szóbeli ígéreteken túl semmilyen kormányzati garanciát nem kaptunk, sem az ingatlan vételárának, sem a parkolóépítés költségének megtérítésére.

- Gulyás Gergely miniszter úr önkormányzatunkat semmilyen módon nem tájékoztatta semmilyen vállalásáról. Ezekről még a sajtóból is csak Hende Csaba nyilatkozataiból értesültünk.

- Egykori városvezetőként pontosan tudja, hogy sajtónyilatkozatok alapján, fedezet nélkül költségvetési kötelezettségvállalást jelentő döntést nem csak felelőtlenség, hanem bűncselekmény meghozni.

- Hasonló helyzetet eredményezne amennyiben az Önök ötlete alapján egy idegen tulajdonon végzendő beruházásra feltételes közbeszerzési eljárást indítanánk, - aminek már önmagában vannak költségei -, és mely eljárás megindításának feltétele egyebek mellett a parkoló terveinek az elkészíttetése, az engedélyezési eljárás lefolytatása, amik szintén jelentős költségekkel járnak. Ezeket pénzügyi fedezet nélkül nem vállalhatjuk fel csupán azért, mert Hende Csaba azt mondja a sajtóban, hogy Gulyás miniszter úr mondott neki valamit.

- A megoldást egy olyan kormánydöntés jelentené, mint amilyen a piac környéki parkolók megépítésének támogatása esetén is történt. Azaz a Belügyminisztérium az általunk javasolt összegre támogatási szerződést kötne városunkkal parkoló építésére. Amennyiben a támogatás összege nem fedezné a felmerült költségeket, úgy azt korábbi levelemben már leírtak szerint városunk kiegészítené, ha pedig meghaladná a szükséges forrást, akkor visszafizetné, vagy egyéb célra fordítaná.

- Mivel a korábbi fejlesztési támogatásokat is a Belügyminiszter Úrnak - mint az önkormányzatokért is felelős miniszternek - köszönhetően kaptuk, írásban időpontot kértem tőle a parkoló témakörének megnevezésével. Személyes megbeszélésünk Miről beszélgetett Nemény András és Pintér Sándor Budapesten? 2022. March 11. 15:46 során Miniszter Úrral abban maradtunk, tájékozódik az ügyben és ezt követően folytatjuk az egyeztetést.

- Ezen felül tárgyaltam Márki-Zay Péter miniszterelnökjelölt úrral is, aki ígéretet tett arra, hogy kormányváltás esetén Szombathely is megkapja azt az 1,4 milliárd forintot, amit a fideszes önkormányzatok már régen megkaptak, és amit az ottani országgyűlési képviselők a saját teljesítményüknek tulajdonítottak.

Sajnos a mi országgyűlési képviselőnk, Hende Csaba ilyet nem tudott tenni, mert ebben is kudarcot vallott.

Üdvözlettel:

dr. Nemény András
polgármester

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény