Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fogadásból indult el, majd szépen megnyerte fotópályázatunkat

Első bálozó az idei legjobb karneváli fotós.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogy rohan az idő! Már tizennegyedszer hirdettük meg hagyományos karneváli fotópályázatunkat. Most is a karnevál legszebb és leghangulatosabb pillanatit vártuk és nem kellett csalódnunk. Idén összesen 67 pályázótól 452 fotót kaptunk, ebből ötvenet állítottunk ki a Berzsenyi Dániel Könyvtárban, amit február 12-ig bárki megtekinthet a könyvtár nyitvatartási idejében.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Két kategóriában hirdettünk győztest, szavazhattak a Nyugat olvasói, illetve győztest hirdetett a Dallos László fotóművész vezette szakmai zsűri is (beszéde, egyben indoklása cikkünk végén olvasható).

Pintér Roland, közönségdíj 1. helyezett
Közönségdíjasunk: Pintér Roland
Bonyhádi Zoltán

A Nyugaton ősszel zajló közönségszavazáson Pintér Roland 440 szavazattal nyert, őt követte Asbóth János, majd Fehér Tibor.

A szakmai díjat négyen kapták, ugyanis a harmadik helyen megosztva hirdettünk győztest, így ifj. Galambos Imrének és Puskás Enikőnek egyszerre járt a taps. Második helyezett Házi Gábor lett, aki figyelemmel követi évről évre pályázatunkat, tudhatja róla, hogy rendszeres résztvevője karneváli játékunknak. Az első helyezett Pintér Ádám lett.

Pintér Ádám, a karneváli fotópályázatunk nyertese
Az idei győztes: Pintér Ádám
Bonyhádi Zoltán

A díjátadást követően beszélgettünk a győztessel, megtudtuk róla, hogy Győrből érkezett és korábban még sohasem járt a karneválon, 2015-ben barátnője - aki mellesleg szintén indult a fotópályázaton - révén látogatott el a rendezvényre. Rutinos szeme van, hiszen fotósként dolgozik. Neki a második helyezett egyik képe tetszett a legjobban. Ádám elmondta, egy barátaival kötött fogadásból indult el, a jelek szerint jól tette, Dallos László és zsűrije első hellyel jutalmazta képeit.

A rövid köszöntők és az ünnepélyes eredményhirdetés után megkóstolhattuk az idei karnevál fagylaltjának, a Hedóniának süteményváltozatát is Nardai Orsolya és a vépi mÁmor Cukrászda jóvoltából.

Karneváli fotópályázat eredményhirdetése
A kérekmégbelőle ízű finomság, a Hedónia harapható változata
Bonyhádi Zoltán

Maradék gondolatok egy kiállítás megnyitásához (Dallos László beszéde)

Régóta nem tudom másképp kezdeni a megnyitót, mint a két szélsőséges évszak emlegetésével. Annyira menetrendszerű és meghatározó már ebben a közösségben, hogy nyáron van egy karneválunk, a zord télben pedig összejövünk, hogy egy vizuális emlékezés keretei között learassuk az élményeink, szenvedélyünk, fotózásunk terméseit.

Ez ebben az évben sem volt másképp. Legfeljebb azzal a jóleső érzéssel kiegészítve, hogy már másodszor lehetünk itt, ebben a kellemes, jól világított térben, ahol élni tudnak a képek.

Gondolataim azért maradékok, mert évről évre, amikor zsűrizünk, amikor átnézzük a beérkezett pályázati anyagokat, amikor lelkendezünk vagy fanyalgunk, mindig megfogalmazódnak olyan reakciók, amelyek már nem férnek be egy megnyitó kereteibe.

Karneváli fotópályázat eredményhirdetése
Dallos László: Lelkes és fotózni szerető pályázók sora mutatta be munkáit ezeken a falakon
Bonyhádi Zoltán

Ismerjük a statisztikát, nincs okunk panaszra. 67 pályázótól 452 fotó érkezett. S hogy ebből 27 szerző legalább egy képpel a falon van, az éppen megfelel a korábbi legsikeresebb évek átlagának. A színvonal is hasonló, vannak jó felvételek és vannak felejthetőek. Vannak uniformizáltak, (ez egyaránt következhet a téma, az alkalom és a technika sajátosságaiból) és természetesen vannak egyéni látásmódból indított, szép, izgalmas, korrekt munkák. Mint mindenkor.

Minden évben megfogalmazódik valamilyen formában, hogy mit keresünk, mit várunk el egymástól, miképpen tartsuk kordában az ingerküszöbünket, és lássunk túl a vonulás "monotóniáján". Örömmel jelentem, hogy vannak ilyen szerzők és vannak ilyen munkák.

Karneváli fotópályázat 2015 - Puskás Enikő
Puskás Enikő nevezett képei
Puskás Enikő

Udvariasságból egy hölggyel kezdem. Ha valaki azt a módszert választja magának, hogy a felvonulást "egy kameraállásból" fotózza végig, kihegyezi arra hegyezi ki magát, hogy az előtte elvonuló hömpölygésből keresi meg a látványt, hát lelke rajta! De, ha van valaki olyan, aki ezt a legszerencsésebben, legszínvonalasabban teszi meg, akkor az Puskás Enikő. Képei a jó reflexen kívül, egyéni, egységes érdeklődésről tanúskodnak. Ha valamit aláhúznék, akkor itt az egyénin van a hangsúly. Képei egy hangon szólnak, még ha egy témát is fényképez, rendkívüli érzékenységgel találja meg azt. Képei szépek, komolyak, és sikerrel kerülik el a bennük rejlő negédesség látszatát is.

Mivel az értékelés is a feladatom, hadd említsek még pár résztvevőt. Három szerzőt és három képet emelnék ki.

Pintér Ádám felvonuláson készült fotói remekek. (Vele most másodszor cáfolom meg magamat, hogy nem lehet igazán jó képet készíteni a menetről.) Az egyiket, ha nem vigyázunk és elragadtatjuk magunkat, a karnevál szimbolikus képének kiáltjuk ki. Annak ellenére, hogy semmi történetiség, történelmi vonatkozás nincs benne, de a gömbön pörgő-forgó alak, az elmosódó színeivel mégis a hangulatát asszociálják bennem. Bravúros kép!

Karneváli fotópályázat 2015 - Pintér Ádám
Pintér Ádám nevezett képei, katt!
Pintér Ádám

Házi Gábor három egészen más jellegű képe került falra. Az egyik egy nekirugaszkodás vagy összeakaszkodás - dekomponálva! Ami igazán ütős! Éppen ez az aszimmetria a kép lényege: hihetetlen dinamikát és erőt ad neki. Azt olvastam a bemutatkozójában, hogy: "megkértem a két résztvevőt, hogy álljanak be a képen látható módon. (a tavaly megálmodott koncepciót igyekeztem megvalósítani). Hát kérem, erről beszélünk! A tudatosságról és a megálmodott koncepcióról!

Karneváli fotópályázat 2015 - Házi Gábor
Házi Gábor képei
Házi Gábor

Galambos Imre is tud "dekomponálni", mégis ami igazán ütős a kollekciójában és technikailag is kiváló, az a Tűznyelő c. képe. Tudatosság és megálmodott koncepció! Mindig is azt vártuk a pályázóktól, hogy saját látásmóddal fényképezzenek, vegyenek észre olyan látványt, amelyet csak ők látnak meg. Az objektív és a szem tengelyének folytatásában ott van az agy. Meg a szív!

Tűznyelő
ifj. Galambos Imre képei
Galambos Imre

Végezetül szeretnék emlékeztetni arra, hogy tavaly felmerült itt a megnyitón egy album ötlete. Mondván, hogy annyi jó és figyelemre méltó kép jött össze az elmúlt évek - most már 14 év! - során, hogy érdemes lenne megjelentetni őket. Mondjuk a 15. évfordulón. Az akkori vezetők támogatólag álltak a javaslat mellé. Kíváncsi lennék a jelenlegiek hozzáállására.

Nekem ugyanaz a véleményem, mint a kiállításainkról. Lelkes és fotózni szerető pályázók sora mutatta be munkáit ezeken a falakon. Volt közöttük számos, akik megérdemelten jelenhetnének meg nyomtatásban is.

Őszintén és jóleső érzéssel gratulálunk a díjazottaknak, kívánunk további sikereket, sok örömet a fotózásban. És ugyanezt kívánjuk mindannyiótoknak!

Jövőre veletek ugyanitt!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Savaria Karnevál 2015

Hirdetés