Populista számtan – Hány bölcsődét lehet építeni egy stadion árából?

Három új bölcsőde indul Szombathelyen, de az újságírónak semmi sem elég.

Valahogy bennem ragadt az a párbeszéd, amely a szombathelyi kórház új belgyógyászati tömbjének átadásán zajlott köztem és egy kormánypárti politikus között majdnem egy évtizeddel ezelőtt.

„Miért nem ilyeneket építetek feszt? Ezekkel mindenki jól járna. A betegek, az orvosok, az építők, és nektek is szépen hozna a szavazatokat. Mi a fenének például stadionprogram?”

- kérdeztem őszintén.

„A politika nem így működik”

- jött a szintén őszinte válasz.

Hogy hogyan működik a politika, azt azóta sem tudom pontosan, csak sejtem. És nehezen tudok megbarátkozni ezzel a sejtéssel, és még kevésbé a végeredménnyel.

Ez utóbbi szélsőséges esetben lehet az ukrán hadszíntér vagy a Gázai övezet, alapjáraton „csak” óvodás szintű propaganda, cinikus hazugságok és irracionális döntések sora.

Borzasztóan klisésen hangzik, de tényleg az a helyzet, hogy a jelenlegi tudással, erőforrásokkal és technológiával földi paradicsomot lehetne teremteni minden embernek ezen a bolygón.

Ettől egyelőre még távol vagyunk, de el lehet játszani a gondolatokkal és a számokkal. Ez utóbbira kiváló példa a három új szombathelyi bölcsőde.

670 millió forintba került a városligeti bölcsőde. 50 ilyent lehet építeni egy kisebb stadion árából
TM/Nyugat.hu
 • Idén májusban az Esterházy utcában adták át Átadták Szombathely új bölcsődéjét – Mutatjuk, hogy milyen lett 2023. May 09. 20:05 a város 48 férőhelyes, fejlesztő-, só-, és baba-mama szobával, illetve 14 férőhelyes parkolóval is ellátott, 21. századi bölcsődéjét, mely kb. 670 millió forintba került.
 • Szintén 48 férőhelyes, minőségi bölcsődét épít 48 férőhelyes bölcsődét épít a katolikus egyház Szombathelyen 2023. October 18. 12:39 a katolikus egyház Szombathelyen a Kálvária templom mögött. Ez 2025-ben készül el 720 millió forintból.
 • És ha minden igaz, 40 férőhelyes bölcsőde épül 10 millióval olcsóbb lett a szentkirályi bölcsőde, de a minisztérium megakasztotta a folyamatot 2023. November 07. 06:50 majd a szentkirályi városrészben is mintegy 530 millió forintból.
 • Egyrészt ezek alapján azt látjuk, hogy egy bölcsőde „átlagára” valahol 600 millió forint környékén alakul, másrészt azt, hogy az állam gyakorlatilag annyi bölcsődét építhetne, amennyit akar.

  Erre a következtetésre úgy jutottunk, hogy a kormány a Haladás-stadiont (sportkomplexumot) annak idején (2017-ben) 15,2 milliárdból építette fel, ami most lenne kb. 30 milliárd.

  Azaz a sportkomplexum árából nagyjából 50 darab bölcsődét lehetne (lehetett volna) építeni Szombathelyen.

  És ezt el lehetne számolni megannyi más állami kiadásra is.

  Populizmus? Az.

  Van benne igazság? Van.

  A Haladás csapatának valóban játszania kell valahol, ahogy a többi szakosztálynak is kell hely, ráadásul az épület is impozáns lett, de vaknak kell lennünk ahhoz, hogy ne lássuk, valami nagyon nem stimmel itt a prioritásokkal, hogy mennyi minden fontosabb (foci, oligarchák, cégek államosítása, kultúrgiccsek gyártása) a hatalomnak, mint a valóban fontos ügyek (egészségügy, oktatás, környezetvédelem stb.).

  A szombathelyi bölcsődék bekerülési költsége és viszonyítása egy presztízsberuházáshoz megmutatja a cseppben a tengert, a matematikai igazságot és az eltorzult rendszert.

  Az már csak pont az i-re, hogy mindhárom szombathelyi bölcsődét uniós pénzből építik. Arról az Európai Unióról van szó, amelyet a legújabb kormánypropaganda a gonosz birodalmaként ábrázol Ismét szintet ugrott a zakkantság – Orbán Viktor mint Jedi-lovag 2023. November 07. 11:15 .

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Vélemény