Karcag sem járt jól a Sámándobbal, Szombathely örülhet, hogy kimaradt az ámokfutásból

Csak nyeli a milliárdokat a 2015-ös világkiállítás meg nem értett, és az olasz fogságot is megjárt magyar pavilonja.

Kilencmilliárd, azaz kilencezer millió forintot nyelt el eddig a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonja. Ami már a tervezésekor is kritikák össztűzébe került, utóélete pedig bőven megérne egy filmsorozatot.

Újra kell gyártani a szétrozsdásodott elemeket

A legújabb hír, hogy most is befejezetlenül áll a Sámándobnak csúfolt pavilon Karcagon. Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő posztolt róla a Facebookon. Azt írta, a pavilon egy üzem udvarára lehajigálva rozsdásodott évekig. És, hogy „hiába az odadobott 3.7 milliárd, még mindig nem áll sehol a csodaépület”, mert újra kellene gyártatni a szétrozsdásodott elemeket.

A Sámándob Karcagon
Forrás: Facebook / Hadházy Ákos

A sámándobra (innen kapta a nevét) hajazó pavilon már a tervezésekor vihart kavart, eredeti tervezői ugyanis elhatárolódtak tőle, Már a tervezőknek sem tetszik a világkiállítás sámándobos magyar pavilonja 2015. April 09. 10:52 giccsesnek Ezzel a giccsfajzattal égeti az állam Magyarországot a 2015-ös világkiállításon 2014. May 23. 15:30 és koncepciótlannak találták. Viszont baromi sokba került: a felépítése 2,3 milliárd forintba került, míg a világkiállítási részvétel közel 5 milliárdot vitt el. Egy fél stadionnyit dobtunk ki a sámándobos pavilonra 2015. August 24. 14:35

Már a világkiállítás megnyitása előtt bejelentették, Szombathelyen építik fel újra a milánói expo magyar pavilonját 2014. April 04. 22:03 hogy a Sámándobot Szombathely kapja meg. Hende Csaba Szőcs Géza világkiállítási kormánybiztos és V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium akkori államtitkára társaságában el is helyezett egy alapkövet a volt huszárlaktanya területén, miután bejelentették, hogy egy tudásközpontot alakítanak ki a pavilonban.

Életkert és tudásközpont

6,4 milliárdos, állami pénzből megvalósuló projektről beszéltek, és arról, hogy 2016 júniusáig fel kell épülnie, és ehhez a szombathelyi önkormányzat 6 ezer négyzetméteres területet adott a volt huszárlaktanyában.

A milánói világkiállításon.
architectural-photographer.eu

Egy év múlva kiderült, 50 évre tervezik a sámándobos pavilon szombathelyi tartózkodását 2015. April 11. 12:23 hogy újabb területeket adott át az önkormányzat, összesen 20 ezer négyzetmétert, és hogy a Sámándob szombathelyi tartózkodását 50 évre tervezték.

A világkiállítás vége előtt aztán változott a terv, Életkert néven egészségközpontot terveztek ide. Tudják mi lesz Szombathelyen a sámándobos magyar pavilonból? Nem fogják elhinni! 2015. November 01. 16:18 De aztán baljós árnyak kezdtek gyülekezni a Sámándob felett, az olasz hatóságok ugyanis lefoglalták, mert a magyar állam nem fizette ki azt az olasz céget, amelyik a helyszínen felépítette a pavilont.

Semmit nem csinál, csak égeti a pénzt

Miután kiszabadították az olasz fogságból a Sámándobot, öt település is magáénak akarta tudni, Karcagé lehet a sámándobos pavilon, pedig Hende Csaba Szombathely új jelképének szánta 2015. December 03. 16:15 végül Karcag kapta meg Jaj, Karcagra viszik a milánói magyar pavilont - szomorkodhat Szombathely 2015. December 17. 23:59 (Varga Mihály akkori gazdasági és Fazekas Sándor akkori földművelésügyi miniszter is Karcagról származik).

Aztán a Sámándob egyszer csak hazaérkezett, igaz, csak a fémrészek, a fa ugyanis közben elporladt. Karcagon egyébként az is megesett, hogy amikor egy tévériporter a Sámándob költségeiről akarta kérdezni a polgármestert, a város vezetője egyszerűen bezárta a vécébe Még jó, hogy nem Szombathely, hanem Karcag kapja meg ezt a Sámándobot! 2017. September 30. 21:36 a kellemetlenkedő újságírót.

Ilyen lett volna a szombathelyi Életkert.
expohungary.com

Karcag rendezvényközponttá akarta alakítani a Sámándobot, az első közbeszerzési pályázat érvénytelen lett. Ugyanis az állam 1 milliárd 108 millió forintot adott a terv megvalósítására, viszont a legolcsóbb ajánlat 2 milliárd 620 millió forint volt. Az önkormányzat többször is kérte, hogy emeljék meg a támogatási összeget, de a kormány ezt többször is visszautasította.

Tavalyelőtt augusztusban aztán a karcagi önkormányzat bejelentette, Újjáépítik az elhíresült Sámándobot Karcagon 2021. August 22. 08:09 hogy sikeres lett a közbeszerzés, és a nyertesek, a miskolci – korábban budapesti – székhelyű Zeron Befektető Zrt. és a székesfehérvári Peszter Ingatlanforgalmazási, Építőipari és Kereskedelmi Kft. nettó 3,757 milliárd forintért építik meg a rendezvényközpontot.

Ám úgy tűnik, ebből egyelőre semmi nem látszik, és a Sámándob ámokfutása folytatódik, csak közben több mint 9 milliárd forintot égettek el rá.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet