„Szeretlek, Szombathely!” – Lokálpatrióta koncerttel búcsúztatta a karnevált az Anima

Véget ért a város legnagyobb rendezvénye, aminek előrefutunk kicsit az értékelésével.

„A karneválból is egy jó nagy vásár lett” – mondja még péntek este ismerősöm, amint próbálunk átverekedni a Fő téri árusok között.

Én meg kivételesen nem értek egyet.

Persze, jó nagy vásár lett a Savaria Történelmi Karnevál, de nem most, hanem már szűk két évtizeddel ezelőtt, amikor az is eldőlt, hogy a rendezvény legalább annyira szól a turistáknak, mint a helyieknek, sőt.

Szóval ne keressük és ne hiányoljuk az egykori szalmabálákat a Thököly utca szélén, az már soha nem jön vissza, inkább nézzük meg, hogyan sikerült „karbantartani” Szombathely legnagyobb és legismertebb kulturális tömegrendezvényét.

Nos, úgy tűnik, jól.

Savaria Karnevál záróceremónia 2023
Záróceremónia vasárnap este
Mészáros D. Zsolt

A programszervezők mindig is ügyesen egyensúlyoztak, hogy úgy mozdítsanak meg tömegeket, hogy „ne menjenek le kutyába”, elkerüljék azt a csapdát, ami a Szent Iván-éjjel nem sikerült Korda György és Balázs Klári, Szandi, a 100 Folk Celsius és Gáspár Laci is fellép az idei Szent Iván-éjen Szombathelyen 2023. May 23. 16:49 (vagy ott nem is volt cél.)

A karneválon van persze „jó nagy vásár”, lehet vásárolni egymillió tárgyat, amikre egyáltalán nincs szükségünk (mondjuk tavaly az utolsó napon vettem egy bőrövet igen jó áron). Eszünk, amikor nem vagyunk éhesek, iszunk, amikor nem vagyunk szomjasak, de ha megnézzük a programok hosszú sorát, nincs közöttük vállalhatatlan, mi több, vannak tudományos és ismeretterjesztő előadások (gyakorlatilag a teljes Ferences-kert és a felvonulás is az), sőt, aki keres, az talál magának irodalmat, Kukorelly Endre: „Semmi nem volt jobb régebben” 2023. August 26. 10:04 és médiáról való diskurzust Veiszer Alinda: "Addig érdemes csinálni, amíg az ember kérdezni akar" 2023. August 27. 12:07 is.

Én magam egyre nehezebben viselem a tömeget, és azt sem tudom, hogy az árusok és a vendéglátósok foghíjasabb sorai jót jelentenek-e vagy rosszat, de - ha már elvégre karneválzárás és összegzés van – biztos jólesik a szervezőknek, ha valaki szóvá teszi a programok színvonalával kapcsolatos pozitívumokat.

Már csak azért is, mert ebbe a sorba illeszkednek a Fő téri nagyszínpad (Forum színpad) esti nagykoncertjei is.

Pénteken a Randon Trip, A hangok játszótere – Random Trip a Savaria Karnevál főszínpadán 2023. August 26. 07:00 szombaton a Carson Coma Egy „hülye f...sz” Szombathelyen – Ilyen volt a Carson Coma koncertje a Savaria Karneválon 2023. August 27. 07:19 mutatta meg, hogy az élő, valódi zene, köszöni szépen, jól van, és hálásak az emberek, ha megadatik a vele való találkozás.

„Harminc év múlva is fogunk találkozni”

És valahol az is stílszerű volt, hogy vasárnap este az Anima Sound System zárta a koncerteket és gyakorlatilag a 2023-as karnevált.

Egyrészt azért, mert a szombathelyi csapat harmincadik születésnapját ünnepli, a születésnap keretében nyáron végigjárták Magyarország és Erdély fesztiváljait és szabadtéri koncerthelyszíneit, miért pont Szombathely maradna ki. Másrészt – emlékeim szerint, bármi fura – az Amima még soha nem játszott a karnevál nagyszínpadán.

Az Anima Sound System szombathelyiségéről és zenéjéről másfél évvel ezelőtt, a szokásos karácsonyi Végállomás-koncertjük kapcsán írtunk, Alaposan megtekerte az Anima és közönsége a Végállomásban 2021. December 28. 12:58 és kíváncsiak voltunk, mit kezd a várossal, a némileg másféle közönséggel a nagyobb pályán a zenekar, akivel a fellépés előtt sikerült néhány percet beszélgetnünk.

Nos, az Anima hazai pályán bevágta a ziccert.

Anima Sound System 2023
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

„Szeretlek, Szombathely!” – adta meg az alaphangot a legelején a zenekar-alapító Prieger Zsolt, aki az utóbbi években nemcsak a színpadon jelent meg, de afféle énekes-frontemberré is vált a két énekes mellett (Prieger Fanni, Magyar Bori).

A szombathelyi szál szinte minden szám között felbukkant, kiderült, hogy a zenekarnak egy része annak idején a Szűrcsapó utcában lakott, mint ahogy az is, hogy „lesz még bajnok a Haladás”.

Anima Sound System 2023
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Másfél órás, táncos, feszes koncertet adott az Anima Sound System (vendégénekesnek itt volt Kovács Antal a Romano Dromból), ahol a dalok az elmúlt három évtized nagyon különböző korszakaiból érkeztek ugyan, de a hangszereléssel és egyéb „trükkökkel” közös nevezőre hozták ezeket, így a Hajnal volt (még mindig az egyik legjobb magyar szám), a Tedd a napfényt be a számba (máshol ilyenekkel töltik meg Wembley-stadiont) és a legújabb A szív dobog mintha ugyanarról a lemezről lenne.

„Harminc év múlva is fogunk találkozni” – mondja a koncert vége felé Prieger Zsolt, és elnézve a színpadról áradó energiát, nem lehet kizárni ezt a lehetőséget, itt van rá a bizonyíték:

Az Anima Sound System Szombathelyre való visszatéréséről két évvel ezelőtt készítettünk egy videót. Ismét szombathelyi zenekarrá vált az Anima Sound System 2021. July 13. 18:22

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Savaria Karnevál 2023