Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az új parkolókról, a Médiaközpont duplájára nőtt támogatásáról, a pályázat nélkül bérbeadott teniszpályákról

A szombathelyi közgyűlés másnapján tartott frakció-sajtótájékoztatókon a parkolóépítési terv szerepelt a legtöbbet.

Hosszú volt, este fél 11-ig tartott a szombathelyi közgyűlés június 25-i, csütörtöki ülése Szokatlan egyetértés a közgyűlésben, visszatértek a képviselők és utcát neveztek el Szarka Zoltánról 2020. June 25. 08:32 , viszont meglepően sok ügyben alakult ki konszenzus, és a hangnem is végig nyugodt maradt. Ez a hangnem megmaradt a másnapi, pénteki frakció-sajtótájékoztatókra, alig néhány kritika hangzott el a politikai ellenfelek irányába.

Ebben benne van valószínűleg az is, hogy négy hónap után tartottak közgyűlést, és a veszélyhelyzet, a rendkívüli jogrend hónapjai után ez volt az első kézzelfogható bizonyíték arra, hogy szépen térünk vissza a normális kerékvágásba.

Közgyűlés utáni sajtótájékoztató
Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Egyik képviselő sem felejtette el megköszönni a szombathelyiek fegyelmezettségét, az önkéntesek odaadását, az egészségügyi, szociális dolgozók, a bolti eladók, a rendőrök, a városüzemeltetésen dolgozók, a gyári munkások, az újságírók munkáját sem.

Persze, némi villongás így is volt, de csak szépen, visszafogottan.

"Szeptemberben még nem lesz későn a költségvetés módosítása"

A városvezetés sajtótájékoztatóját most László Győző alpolgármester tartotta, aki kiemelte a köztisztasági programot Össznépi szemétszedésre és szemléletváltásra buzdít a szombathelyi városvezetés 2020. June 24. 15:32 , az ezer parkoló Ezer parkoló építését tervezi a szombathelyi önkormányzat, négy hónap után újra lesz közgyűlés 2020. June 19. 18:30 építését, azt, hogy az önkormányzat úgy döntött, saját szervezésben működteti a továbbiakban a háziorvosi rendszert.

László Győző
Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Bejelentette, hogy a hajléktalanügyben és az idősgondozásban átfogó koncepciók készülnek hamarosan. Azt is bejelentette, hogy azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik kimaradtak a kormány egyszeri 500 ezres juttatásából, az önkormányzat fizeti ki ezt a pénzt, erre a fedezet is megvan már.

Megkérdeztük, hogy ha a költségvetés átfogó módosítása csak szeptemberben lesz, nem lesz.e a túl késő, hiszen a harmadik negyedév végén leszünk már. Az alpolgármester azt mondta, előbb nem tudják kidolgozni a módosításokat, akkor lesznek meg az iparűzési adóbevételek adatai. De szerinte a szeptember sem késő, addig nem indítanak új beruházást, a jelenleg zajló munkákat viszont befejezik.

"Az ingyenes parkolással pont az ellenkező hatást érik el, mint amit szeretnének"

A Fidesz-frakció tájékoztatóját Illés Károly frakcióvezető tartotta, aki kiemelte, hogy a polgármester veszélyhelyzet alatt hozott döntéseinek nagyobb részét ők is elfogadták. Kivéve a városvezetés ciklusprogramját, azért, mert nem egyeztettek velük. Megjegyezte, a ciklusprogram az elmúlt kilenc év eredményeire épít és csak néhány új elem van benne.

Illés kijelentette, az orvosi ügyeleti rendszer miatt aggódnak, a mentőszolgálat szeptember végéig vállalta a működését, addigra nem lesz meg az új működési modell, és semmi garancia nincs rá, hogy utána lesz ügyeleti ellátás.

Illés Károly
Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Kiemelte, hogy a gazdasági társaságok közül a Médiaközpontnak nem fogadták el sem a beszámolóját, sem az üzleti tervét. A cég önkormányzati támogatását a tavalyi 85 millióról 175 millióra emelték fel, és közben indokolatlanul magas létszámmal, külsős szerződésekkel, túl sok vezetői beosztású munkatárssal dolgoznak.

Nem fogadták el a SZOVA Szállodaüzemeltető Kft, beszámolóját és üzleti tervét, mert szerintük nem kellene vele foglalkozni, hiszen a szállodaépítés okafogyottá vált. Amikor az előző városvezetés eltervezte a szállodaépítést, más helyzet volt, mintegy száz ágy hiányzott a szombathelyi szálláshelyekből, ezt azóta a piaci szereplők megoldották.

Hozzátette, a szállásadóktól kapott adatok szerint a szombathelyi szálláshelyek kihasználtsága átlagosan 17 százalék, egy szálloda 40-45 százalékos kihasználtság felett tud rentábilisan működni.

Egyetértettek a költségvetés módosításával és azzal is, hogy egyelőre nem indít új beruházást a város, viszont az ezer parkoló tervét nem támogatják. Illés szerint a sárga és zöld övezetben övezetben tervezett egy, illetve két órányi ingyenes parkolás pont az ellenkező hatást éri el, mint amit várnak. A járványhelyzet alatt bevezetett ingyenes parkolás olyan zsúfoltságot okozott a belvárosban, amiből látni, hogy nem szabad ingyenes parkolást bevezetni.

"Tegyen feljelentést az önkormányzat a Savaria Nagyszálló ügyében"

Az Éljen Szombathely-frakció sajtótájékoztatóján Tóth Kálmán frakcióvezető és Németh Ákos tanácsnok is megjelent. Németh főként a parkolási helyzetről beszélt, s arról, hogy a lakóparkoknál meg kell oldani az állandóan jelentkező problémát, miszerint a beruházó nem építi ki a közműveket, utakat, járdákat, játszótereket. Erre egy jogi szabályozást javasolt, hasonlót, mint Győrben már működik.

Tóth Kálmán és Németh Ákos
Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Tóth Kálmán kiemelte, hogy a frakció kiállt a zeneiskolából elküldött zenetanár és a leváltott igazgatóhelyettes mellett, de nincs semmilyen jogi eszközük a beavatkozásra. A Savaria Nagyszálló ügyénél Teljesen felszívódott a Savaria Nagyszálló titokzatos vevője, úgy tűnik, az üzlet sem jött létre 2020. April 27. 14:22 viszont van, támogatják, hogy a polgármester feljelentést tegyen, mert a felszámoló és a kamuvevő át akarta verni az önkormányzatot.

A parkolási rendszerről kifejtette, hogy az egy forgalomszabályozó eljárás, nem a pénzbevétel a fő célja, most az egy és két órás ingyenes parkolást egy kísérletnek tekintik, ha nem jön be, akkor módosítják

"Senki sem állította össze a közlekedési koncepciót, így ne lehet ilyen döntést hozni"

Koczka Tibor (Pro Savaria) a végére maradt, éppúgy, mint korábban a szintén a Pro Savaria színeiben politizáló Molnár Miklós. Előre bejelentette, hogy két ügyről szeretne beszélni, az első a Késmárk utcai teniszpályák ügye. A pályákra az önkormányzat 250 millió forintot költött a közelmúltban, és most pályáztatás nélkül, bérbe és üzemeltetésbe akarják adni egy magánszemélynek.

Koczka Tibor
Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Akinek a szakértelmét és az elmúlt 25 évben végzett munkáját ő sem kifogásolja, de emlékeztetett rá, hogy a Savaria mozi kávézójánál a bérlésre kiírt pályázat eredményeként a korábbi háromszorosára nőtt a bérleti díj bevétele. Kiemelte, hogy javasolta a teniszpályák megpályáztatását, de ezt a közgyűlésből egyedül ő támogatta.

Koczka a másik fontos ügynek a parkolókat nevezte meg. Mint mondta, az ezer parkoló két hektárnyi területet foglal el összesen, és úgy döntöttek a kialakításukról, hogy senki, az előző városvezetés sem állította össze a város közlekedési koncepcióját.

Pedig a hosszú távú elképzelések ismerete nélkül nem lehet ilyen döntést hozni. Ha a város a kerékpározásban látja a jövőt, akkor nem parkolók kellenek, hanem a belváros lezárása. Ha a városvezetés szerint a tömegközlekedésben van a jövő, akkor sem parkolókat kell építeni, hanem a tömegközlekedést fejleszteni - mondta Koczka Tibor.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra