Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Egy hét és választás: van esély a meglepetésre - Török Gábort kérdeztük

Ki fog először Európából gratulálni Orbán Viktornak? Mi várható a választások után? Politikai stílusban, kormányzásban, a pártok jövőjében? Mi lesz négy év múlva?

- Úgy tűnik, az utóbbi időszakban megint többet hallunk és látunk elemezni a nagy nyilvánosság előtt is, mint korábban. Ez most tudatos irány, vagy csak a választás miatt kerültél újra előtérbe. Tényleg, mennyire érdekel még a napi politika? Blogot írsz, azt tudjuk, tanítasz is, mivel foglalkozol még mostanában?

- Olyan nagyon azért szerencsére nem kerültem elő, televízióban például szinte egyáltalán nem voltam látható most sem. Először csak egy kicsit akartam megkímélni magamat a nézőktől, de aztán nagyon jól belejöttem, s őszintén szólva mára már egy kicsit sem hiányzik ez a fajta nyilvánosság. A politika természetesen továbbra is rettenetesen érdekel, egyetemi oktatóként és elemzőként is sokat foglalkozom vele, sőt, mostanában egy új irányon is töröm a fejemet, de ez egyelőre még legyen titok.

Török Gábor politológussal a választási esélyeket latolgattuk
Bonyhádi Zoltán

- Egy éve azt nyilatkoztad, hogy nincs elemezni való a belpolitikában. Most mit látsz?

- Egy választási szituáció már önmagában is érdekes, ilyenkor intenzívebb a politika, a tét is nagyobb, ráadásul mindenki kombinál, találgat. Nekem ez már a hetedik választásom lesz, amit többé-kevésbé aktívan követek, szerencsére sok mindenre akadt már példa ennyi idő alatt, így talán könnyebben el tudom választani egymástól a fontosabb és a kevésbé fontos dolgokat. A kampány általában utóbbiakról szól, de a következménye az előbbiek közé tartozik.

Talán a megszokottnál is több a bizonytalanság

- Egy hét és itt a választás. Van-e esély bármilyen meglepetésre?

- Hogyne lenne. Talán a megszokottnál is több a bizonytalanság, részben az új választási rendszer miatt, részben pedig a közvélemény-kutatások korlátozott előrejelző képessége okán. Miután a választás alapvetően a 106 egyéni választókerületben dől el, a korrekt prognózishoz ismernünk kellene a pontos pártpreferenciákat az összes kerületben. Relatív többséggel is lehet nyerni, ezért nagyon kis különbségeknek is komoly jelentősége lehet. A kutatások alapján abban azért agy valószínűséggel biztosak lehetünk, hogy a Fidesz szerzi a legtöbb mandátumot, de nagyon nem mindegy, hogy ez pontosan mit jelent majd: a 199 fős parlamentben 99, 115 vagy 135 mandátuma lesz-e.

- Kire fognak szavazni a Fideszből kiábrándultak, akik jobboldaliak, de nem veszik be a Jobbik retorikáját? Otthon maradnak? Tényleg, milyen részvételi arányra számítasz?

- A részvételi arány pontosan az egyik kulcskérdése lehet a választásnak, viszont - fájdalom - talán ez a legkevésbé mérhető eleme a rendszernek. Azt feltételezem, hogy a szokásosnál alacsonyabb részvétel, mondjuk 55 százalék körül, nagyobb Fidesz-győzelmet jelent, míg egy kiugróan magas, mondjuk 65 százalék feletti, szorosabb végeredménnyel járhat. Ebből a szempontból április 6-án, figyelve a részjelentéseket, már napközben is okosabbak lehetünk.

A vesztesek választási csalást emlegetnek majd

- Az, hogy az új választási törvény legalábbis segíti a Fideszt, hallani ugyan, de mintha az ellenzéki pártokat nem igazán zavarná. Mit gondolsz, a választások után hogyan fognak az ellenzék politikusai erről a jogszabályról nyilatkozni?

- Pontosan ugyanúgy, ahogy eddig: arról fognak beszélni, hogy a Fidesz saját magára szabta a szabályokat, és elképesztően lejtett a pálya. Sőt, nagy valószínűséggel a választási csalás fogalma is megjelenik majd. Az egyébként tény, hogy a kormányzó párt olyan választási szabályokat alkotott, amelyekről azt feltételezte, hogy 2014-ben számára lesznek kedvezőbbek.

Orbán Viktor Jákon
Bonyhádi Zoltán

Az egy forduló, a többségi logika erősítése, az új kampányszabályok és az új választókerületi beosztás kétségtelenül a Fidesz elképzeléseit tükrözi. Ezt azonban nem csalásnak nevezném, hanem tudatos választási mérnökösködésnek: a Fidesz a 2010-ben megszerzett kétharmad birtokában megtehette, hogy új szabályokat alkosson. S ha már megtette, olyanokat fogadott el, amelyekről azt gondolta, hogy számára lesznek kedvezőbbek. Ez messze nem elegáns megoldás, de nem ismeretlen jelenség a világ demokráciáiban sem.

Török Gábor politológussal a választási esélyeket latolgattuk
Bonyhádi Zoltán

- Volna-e (lett volna-e, mert senki nem döntött így) politikai haszna egy bojkott-felhívásnak?

- A bojkottnak, vagy a vele való fenyegetésnek komoly hatása lehetett volna, idehaza és külföldön is. Nem tudom, hogy mit érhetett volna el vele az ellenzék, mert veszélyes és kétélű fegyver, akár ahhoz is vezethetett volna, hogy egyszerűen más ellenzéki szereplők veszik át a helyüket. Sikeres bojkottot egy erős, hiteles és egységes ellenzék tud szervezni, szerintem most nem volt ebben a helyzetben a baloldal.

- Ki fog először Európából gratulálni - a várható győzelem esetén - O.V.-nak? Azaz: elfogadottabbá teszi-e a sajátos magyar gazdasági-politikai utat egy újra megnyert választás?

- Bizonyára minden európai vezető, ami azonban nem jelenti azt, hogy egy csapásra megoldódnak a kormány nemzetközi legitimációs gondjai. A kétharmad azért is lenne annyira fontos a miniszterelnöknek, mert egy újabb elsöprő győzelem után sokkal nehezebb lenne megkérdőjelezni a politikáját.

- Van-e esély arra, hogy akár elvesztett választás után is, de megerősödve jöjjön ki a helyzetből valamelyik ellenzéki párt? Elsősorban a Jobbikra és az LMP-re gondolok.

- Sok függ a vereség nagyságától, illetve az eredmények értelmezésétől. Az ebben a ciklusban kettészakadt LMP-nek például a bejutás már önmagában siker lenne, míg a Jobbik sem lenne szerintem elégedetlen, ha megismételné vagy meghaladná a 2010-es eredményét. Érdekes módon mindkét párt erősödni tudott a kampányban, különösen a Jobbik profitált sokat a kialakult helyzetből. Számukra a Fidesz jelentős előnye és a baloldali ellenzék gyenge kampányteljesítménye egyaránt hozhatott szavazókat.

Sajtóbeszélgetés Mesterházy Attilával
Vágvölgyi Bálint

- Mi lesz Mesterházy Attilával, és a „Kormányváltás” pártjaival?

- Az attól függ... Attól,hogy milyen eredmény érnek el és ezt hogyan értelmezik. Egy szorosabb eredménynél még hivatkozhatnak arra, hogy sikerült kivenniük a Fidesz kezéből a kétharmadot, de ha Orbán Viktor pártja elsöprő győzelmet arat, akár a lengyel útra is léphetnek, s hosszabb időre elveszíthetik a váltópárti esélyeiket. Az biztos, hogy a győzelemhez elengedhetetlenül szükséges baloldali egység ma csak papíron létezik, s bármi is lesz az eredmény, április 7-én újra elindul a harc a dominanciáért.

- Mi várható a választások után? Politikai stílusban, kormányzásban, a pártok jövőjében? Mi lesz négy év múlva?

- Örülök ennek a kérdésnek, mert alkalmat teremt arra, hogy újra elmondjam: az ilyen kérdésekre nem lehet válaszolni. 2006-ban a választás után volt az elemzői konszenzus, az általam nagyra tartott Tölgyessy Péter egy nagyon szép cikkben meg is írta a Magyar Nemzetben, hogy Orbán Viktornak vége, soha többet nem lesz miniszterelnök, s Gyurcsány Ferenc hosszú távra berendezkedhet. Aztán jött, ami jött, ma senki sem tenne egy garast sem Gyurcsány ismételt kormányfőségére, miközben sokan arról beszélnek, hogy Orbán Viktor nem csupán 2014-ben, de 2018-ban is nyerni fog. Teljes értelmetlenség: a politikában a trendek azért vannak, hogy valamikor megváltozzanak, aki folyamatosan vonalakat hosszabbít meg, az néha eltalálja a folytatást, néha pedig téved. Majd meglátjuk.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Választás 2014

Tovább az oldalra