Éledeznek az új ellenzéki szervezetek Szombathelyen

Az internetadó elleni tüntetések mára lecsillapodtak, de mi maradt a fellángoló érzelmekből Szombathelyen? Új ellenzéki szerveződéseket kerestünk - kettőt találtunk.

Elvesztette kétharmados többségét a Parlamentben a Fidesz a veszprémi időközi választáson Kész Zoltán nyerte a veszprémi időközi választást, vége a Fidesz kétharmadának 2015. February 22. 20:37 . A politológusok szinte egybehangzó véleménye szerint ez nem a meglévő baloldali pártok támogatása miatt történt így; sokkal inkább a kormány iránt érzett ellenszenv "Fidesz csicskák, TOVARIS KONYEC!" Veszprém az egész ország nevében mondott nemet 2015. February 23. 09:42 volt a nyerő. Hol vannak az új pártok a Fidesztől balra elhelyezkedő politikai térfélről? - öt éve keresik erre a választ az elemzők. Mi itt helyben igyekeztünk megtalálni az új ellenzéki szerveződéseket.

Tüntetés a Március 15. téren
Garai Antal Atom

Az internetadó elleni tüntetés sorozat Tüntetés az internetadó ellen: "Ruszkik, haza! Viktor, konyec!" 2014. October 26. 18:16 fenekestül felforgatta a hazai közéletet 2014 őszén. Olyanok is utcára mentek és szidták Orbánt, akik egyébként máskor nem tüntetnének. A megmozdulások rövid időre összehoztak jobb és baloldaliakat egyaránt. Lehet, hogy utólag ennek még nagyobb lesz az ereje Visszaesett a Fidesz támogatottsága 2014. November 11. 14:08 , mint annak a ténynek, hogy Orbán végül meghátrált és nem lett internet adó Szombathely adta meg a kegyelemdöfést az internetadónak? 2014. October 31. 09:00 .

A tüntetések közben a mindenhez – többek között a rezsicsökkentéshez, útdíjhoz, külpolitikához és még a birkózáshoz is – értő Németh Szilárd idézte az Őszödi beszéd legendás mondatát:

majd megunják és hazamennek

. De úgy tűnik mégsem unta meg mindenki.

Íme a látkép a csata után Így álltak ki a szombathelyiek az internetadó ellen: jó hangosan 2014. October 30. 17:50 : Szombathelyen két olyan szerveződés is túlélte az apátia első hullámát, amelyik egyértelműen a netadós tüntetésekből eredezteti magát.

V, min Vas

A szervezet egyelőre mozgalmi keretek között működik, tavasszal tervezik egyesületként bejegyeztetni magukat. Még keresik a hangjukat: a netadó után az útdíj elleni tiltakozás Nem kell újabb sarc, mondták a tüntetők az M86-os lezárásakor 2015. January 08. 11:37 vagy éppen Bokros Lajos Bokros Lajos: Ésszerűtlen, szakszerűtlen és becstelen a kormány gazdaságpolitikája 2015. February 06. 12:49 és Lovas Zoltán A nagy baloldali vízió - grammonként épül újjá Magyarország?! 2015. February 08. 18:07 előadása – ilyen és ehhez hasonló megmozdulásokon lehetett eddig találkozni velük.

A V, mint Vas molinója egy rendezvényen.
Mészáros Zsolt

Céljaik között kimondottan szerepel az esetleges politikai szerepvállalás is – végre egy olyan új ellenzéki szervezet, ami ezt be meri vállalni. Egy nagyjából 5 fős keménymag vezeti, hozzájuk körülbelül 20-30 állandó tag tartozik – most úgy tűnik, ők alapítanák meg az egyesületet.

Persze nem minden tag szeretne a jövőben a közgyűlésben ücsörögni. Varga Tamással, a „keménymag” egyik tagjával beszélgetve kiderült: abban egyetértenek, hogy a hazai politikai közéletet alapjaiban kell megváltoztatni, de ennek módját többféleképpen képzelik. A politika mellett van például olyan tag aki kulturális területen aktív és olyan is, aki szociális területen segítené a változást, például karitatív munkával.

Többet róluk itt: https://www.facebook.com/vmintvas

Kerekasztal a népbutítás ellen

Az a szabály, hogy nincs szabály – nem akarnak semmit csak kerekasztal beszélgetéseket szervezni, ahol mindenki kialakíthatja a saját véleményét. Ez nem egyesület nem is szervezet, hanem kezdeményezés, amit három ember indított Ne csak látszatdemokráciát: beszélgetéssorozat indul Szombathelyen a népbutítás ellen 2014. November 05. 13:25 mert nagyon zavarja őket, hogy kiveszni látszik a kritikai gondolkodás a közéletből.

Az előző bekezdés lényegében összefoglalja azt az egy órányi beszélgetést, amit a kerekasztalok két szervezőjével, dr. Szendrő-Németh Tamással és Németh Ákossal folytattam. (Egyébként hárman vannak, de a harmadik tag, Szalai Szabolcs, nem tudott eljönni az interjúra.)

A Kerekasztal első sajtótájékoztatóján ott volt Szalai Szabolcs is (jobbra) mellette a másik ötletgazda, Szendrő-Németh Tamás. Erről a képről viszont Németh Ákos hiányzik.
Garai Antal Atom

Az eseményekre igyekeznek olyan ismert közéleti szereplőket hívni (mint legutóbb Vágó Gábort Vágó Gábor: Az Orbán-rendszer politikailag halott 2015. January 17. 11:55 ), akikkel kötetlen párbeszédet folytatnak remélve, hogy az végül a résztvevők épülését szolgálja.

Ártatlannak tűnik a kezdeményezés, de mégsem könnyű. A Kerekasztalosok tapasztalata szerint hiába sok az internetes drukker-lájkolás, a résztvevők számán ez gyakran nem látszik. Talán félnek, hogy megszólják őket az ismerőseik?

Legközelebbi beszélgetésük egyébként február 27-én lesz, amikor Puzsér Róberttel együtt lehet beszélgetni egy kerek asztal körül. Ez pedig a közösségi oldaluk: https://www.facebook.com/kerekasztalanepbutitasellen

Ennél jóval többet beszélgettünk, de itt még minden olyan kialakulatlan.

De ha érdekesek tudnak maradni és képesek cselekvésre váltani a szándékaikat, akkor egy-két év múlva már senkinek nem kell bemutatni őket. Eddig a felsorolás, de ha kihagytunk valakit, akkor kérjük írja meg nekünk!

/A Kerekasztal a Népbutítás Ellen elnevezésű kezdeményezés egyik szervezője dr. Szendrő-Németh Tamás, a Nyugat.hu jogi tanácsadója./

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

A Fidesz tovább esett, jön fel a Jobbik

Miközben az MSZP stagnál, a Jobbik csak 400 ezer támogatóval marad le a kormánypárttól.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet