Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Továbbra sem tudni, miért gyűjthetik aktivisták a határon túli magyarok levélszavazatait

Egyre inkább úgy tűnik, hogy választási csalás lehet a levélszavazatokkal.

Múlt héten írtuk meg, hogy valami nagyon nincs rendben Valami nagyon nincs rendben a határon túli magyarok szavazásra buzdításával Szabadkán 2018. March 27. 12:37 a határon túli magyarok szavazásra buzdításával Szabadkán.

Magyar választásra buzdító plakátok Szerbiában
Magyar választásra buzdító plakátok Szerbiában

Kollégánk fotóin jól látható, azt hirdeti a plakát, hogy a regisztrált szavazók levélszavazatait az aktivisták begyűjtik. Ez teljesen szembe megy a magyar választás szabályaival.

Cikkünk óta Valami nagyon nincs rendben a határon túli magyarok szavazásra buzdításával Szabadkán 2018. March 27. 12:37 kiderült, a plakátok a Vajdasági Magyar Szövetség kampányáról van szó. Szerettük volna megtudni, mi a feladatuk a kampánnyal, mit jelent az aktivistás begyűjtés és azt is, hogy miért gondolják, hogy ezzel nem merítik ki a választási csalás gyanúját.

E-mailben és telefonon is többször kerestük a szervezetet, de érdemi választ még mindig nem kaptunk.

A szövetség honlapján is megtalálható kampányvideójában is előjön az aktivistás motívum, ami szintén érthetetlen, ugyanis a titkos szavazásnak éppen az a lényege, hogy mindenki maga hajtja végre az ikszelést, segítség nélkül.

Ennek ellenére a videóban közlik:

Ne bízzuk szavazatunkat másra!

A Vajdasági Magyar Szövetség kampányfilmje

Választási csalás zajlik a határon túl?

A Délhír című vajdasági hírportál arról számolt be , egy olvasójukat számonkérték a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái, amiért nem megfelelően szavazott.

Egy másik olvasójuk arról számolt be, hogy az aktivistánál, aki

segít a szavazólap kitöltésében

, volt üresen kitöltött szavazólap is. Ilyen elvileg nem is fordulhatna elő, ugyanis a szavazólapokat a regisztrációkor megadott címre egyetlen példányban küldik ki a szavazóknak.

Erdélyben is szabálytalan a levélszavazás

Ami a Vajdaságban a Vajdasági Magyar Szövetség, az Erdélyben a Erdélyi Magyar Néppárt feladata. Ugyanúgy szervezett kampány folyik a levélszavazatokért.

Nagyváradon az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács konkrétan nyolc helyen szavazatgyűjtő standokat működtet.

Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szavazatgyűjtő standja Nagyváradon
Erdélyi Magyar Néppárt

Az már egy csak egy plusz csavar az egészben, hogy a hírek szerint sokan későn kapták meg szavazási levélcsomagjukat, így sokan élnek az

aktivisták segítségével

.

Így kerülheti el a csalást:

Ha ön határon túli magyarként levélben szavaz, és még nem küldte el borítékját, de biztos akar lenni abban, hogy a szavazatát nem bontják fel, és nem semmisítik meg, ezt kell tennie:

 • a levélszavazat leadható személyesen bármelyik külképviseleten 9-16 óra között (a beregszászi, a csíkszeredai, a kolozsvári, a szabadkai és az ungvári főkonzulátus meghosszabbított ügyfélfogadással tart nyitva) vagy a szavazás napján
 • a levélszavazat leadható Magyarországon, bármelyik országgyűlési egyéni választókerületi választási irodában április 8-án 6-19 óra között.
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Választás 2018

  Tovább az oldalra