Vasban is vannak érdekes szavazókörök, ahol feltűnően magas az érvénytelen szavazatok aránya

Összeszedtük azt is, ki mit állít, milyen bizonyítékok keringenek. Egy biztos, Szombathelyen és Körmenden is vannak szavazókörök, ahol az átlaghoz képest magas az érvénytelen szavazatok aránya.

Ahogy tegnap már megírtuk, rengeteg gyanús történet és dokumentum kering a választások vasárnapja óta a neten, amiket például a 444.hu a tegnapi nap folyamán összegyűjtött. Az MSZP, a Jobbik, a DK és az LMP is a Nemzeti Választási Irodához fordul, mert kétségesnek tartják, hogy a választás lebonyolítása és az eredmények közlése tiszta volt

Összeszedtük ki mit állít, milyen bizonyítékok keringenek:

 • A Nemzeti Választási Iroda informatikai rendszere az országgyűlési épp a választás napján robbant le.
 • Több választókerületben lenullázódtak az ellenzék szavazatai.
 • Volt olyan szavazókör, ahol az összes listás szavazat érvénytelen lett, amit nem a Fideszre adtak le.
 • A bogdásai és a bajai szavazókörben az összes érvényes listás szavazatot a Fidesz kapta, miközben egyéniben más pártok jelöltjei is kaptak jó néhány szavazatot.
 • A Demokratikus Koalíció és a Jobbik Választási csalást gyanítanak az ellenzéki pártok, a szavazatok újraszámlálását kezdeményezik 2018. April 10. 17:10 is beszámolt fura esetekről, mintha másik pártnak számolták volna el az ő szavazataikat.
 • A legújabb, hogy elveszett több szavazókör is Újpesten Elveszett több szavazókör is Újpesten 2018. April 11. 09:18
 • Hab a tortán, hogy nem elérhetőek a szavazóköri jegyzőkönyvek ( állítólag egy hétig). Megint valami rendszerhiba miatt.
 • Még több választási furcsaságról, érdekes végeredményekről ITT olvashat, ezeket most nem soroljuk tovább, de utána lehet nézni.

  Több mint 700 olyan szavazókört számoltak össze, amikben feltűnően sok az érvénytelen szavazatok aránya

  A 444.hu a valasztas.hu nyilvános adatai alapján összeállított egy 70 soros listát azokról a szavazókörökről, ahol nagyon magas, 10 százalék feletti az érvénytelen (listás vagy egyéni) szavazatok aránya.

  Ehhez azonban tudni kell, hogy átlagosan, más szavazókörökben az érvénytelen szavazatok aránya jó ha az 1 százalékot eléri, vagy akörül mozog.

  Az ellenzéki listás szavazatok eltűnésére van egy ésszerű magyarázata is, ennek hátteréről az Index írt hosszabban. A lényeg: a nemzetiségi jelöltekre szavazóknál eltérő a szavazás menete, mint normál esetben.

  A következő szavazóköri példákat (a 700-as lista alapján) már mi találtuk. Mindben megnéztük azt is, hogy mennyi volt a nemzetiségi jelöltekre leadott szavazat. Általában elenyésző, közel sem annyi, amennyi az adott szavazókörben az érvénytelen szavatok száma.

  Csak egy kirívó példa: Marcali 7-es szavazóköre

  Itt Marcaliban 486 érvényes szavazattal szemben 241 lett az érvénytelen voks. Ezt nem mi mondjuk, hanem a valasztas.hu-n közölt hivatalos végeredmény mutatja. . Marcali 7 szavazókörében, egyéni jelöltként mindössze 44 szavazattal győzött a Fidesz jelöltje, ráadásul a fideszes Móring József Attila kevesebb szavazattal nyert, mint amennyi érvénytelen szavazat lett. A Jobbik itt 196 érvényes szavazatot kapott - a 241 érvénytelennel szemben. Nemzetiségi jelöltre itt senki sem adott le voksot - nem ezért lehetett a sok tévedés.

  DE HA NEM HISZIK, ITT A 700+-os TELJES LISTA

  Vas megyében is vannak érdekes körzetek, ahol magas az érvénytelen szavazatok aránya

  Nézzük, hol voltak Vasban olyan szavazókörök, ahol az átlagnál jóval magasabb lett az érvénytelen szavazok aránya, az átlaghoz képest (csakhogy az arányokat érezzék) 4-5-szörösével:
  - az adatokat a valasztas.hu-ról szedtük le, itt újra leellenőrizheti.

  Mindjárt itt van Szombathely 11-es Huszár úti szavazóköre

  Szombathelyen a a 006. számú szavazókörben (11-es Huszár út) 763 érvényes szavazattal szemben az országos listán 39 érvénytelen szavazat szerepel (eszerint a szavazók 5.09 %-a hibázott).

  Az is egyértelműen látszik, hogy nem a nemzetiségi lista zavart be, mert összesen erre 4 szavazat érkezett.

  Másrészt viszont ebben a szombathelyi szavazókörben az is feltűnő, hogy hajszálpontosan ugyanannyian szavaztak Hende Csabára, mint az országos Fidesz-listára: 377-en.

  Tehát a 39 érvénytelen szavazatot itt Szombathelyen biztosan az ellenzéki párt bukhatta.

  Egy másik szombathelyi szavazókör

  Szombathely 029 szavazókörében 590 érvényes szavazat mellett 20 érvénytelen szavazat született (3.38%). Pártlistán született 20 érvénytelen voks (egyéni jelöltre leadva csak 5 érvénytelent számoltak.) Nemzetiségi szavazat itt nem érkezett be.

  Csepregen is az átlagnál többen rontották el az országos listát

  Csepreg 001-es számú szavazókörében 663 érvényes szavazat mellett 29 voks érvénytelen lett( ez 4.35 százaléknak felel meg). Itt is az országos listát rontották el. (Nemzetiségi listás szavazás 3 darab volt.)

  Ahogy Körmenden is

  Körmend 008 számú szavazókörében az egyéni jelöltek esetében 20, az országra leadott listákban 11 érvénytelen szavazat lett (4.38 %). V. Németh Zsolt (egyéniben 172 szavazat) és a Fidesz-KDNP (178 szavazat) messze a tarolt. Az ellenzéki jelöltek között messze lemaradva Bana Tibor egyéni jelöltként 32 szavazatot kapott, míg listán a Jobbik például csak 22-őt.

  Vannak még vasi kistelepülések, ahol az átlaghoz képest sokan hibáztak

  Vaskeresztesena 001 szavazókörben az országos listára leadott érvénytelen szavazatok száma 12 (a 219 érvényessel szemben), ez 5.48 százaléknak felel meg.

  Kondorfán, az 001-es szavazókörben 308 érvényes szavazat mellett 16 érvénytelen szavazat lett (a szavazatok 5.18%-a). Itt is az országos listára leadott szavazatok lettek érvénytelenek. (Bana Tibor jelöltként még 62 szavazatot kapott, az országos listán a Jobbik már csak fele annyit: 31 szavazatot.)

  A 700-as listán szerepel még néhány olyan kis vasi település, például Rádóckölked, és Acsád ahol 3-4% körüli az érvénytelen szavazatok aránya, de ezeket külön már nem soroljuk, de érdemes átböngészni a teljes listát.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Választás 2018