A volt rezsibiztos Németh Szilárd a határon túlról importálhatott szavazókat Csepelre

Turistaként viselkedő, magyarul sok esetben nem is tudó, tolmácsra szoruló szavazókról beszélnek - írja a HVG.

Úgy tűnik nem bízta a véletlenre Németh Szilárd és a Fidesz a csepeli választókerületben a győzelmet, a HVG szerint a határon túlról importálhatott szavazókat. A hvg.hu riportja szerint a szavazókörök delegáltjainak tucatjai számoltak be arról, hogy turistaként viselkedő, magyarul sok esetben nem is tudó, tolmácsra szoruló szavazó jelent meg náluk.

A körzetet így sem tudta visszahódítani a volt rezsibiztos, Németh Szilárd, 2014 után megint kikapott az együttes Szabó Szabolcstól Csepelen.

Németh Szilárd
MTI / Koszticsák Szilárd

Pedig a hvg.hu szerint több száz, határon túli születésű, de csepeli lakcímmel rendelkező választó szavazott Budapest 17-es egyéni választókerületében. Olyanok, akik rendelkeztek ugyan XXI. kerületi lakcímmel, amivel a listás szavazat mellett egyéni képviselőre is szavazhattak, de igazából nem élnek Budapesten, csak a választásra érkeztek Magyarországra.

Már csütörtökön, aztán pénteken is több olvasó jelezte a HVG-nek: hogy nem férnek fel a csepeli hévre és a végállomásáról induló buszokra, mert tele vannak magyarul alig vagy egyáltalán nem beszélő, hátizsákos-bőröndös fiatalokkal. Ahogy írták:

Csepel központi helyének számító Szent Imre téren is nagy számban ténferegnek oroszul vagy hasonló nyelven beszélő hátizsákosok

A csepeli szavazókör nem a Fidesz-KDNP által jelölt delegáltjai azt állították a lapnak, hogy vasárnap meglepően sok olyan erdélyi születésű jelent meg az urnáknál, akiknek volt lakcímkártyájuk, de magyarul még annyira sem tudtak, hogy megértsék, milyen dokumentumokat kér vagy mit mond a szavazólapról a szavazóköri delegált. A magyarul nem beszélő szavazók mindig kísérőkkel, „privát idegenvezetőkkel” érkeztek, akik fordítottak nekik vagy még a fülkékbe is bementek velük.

Az egyik ellenzéki párt delegáltja azt mesélte, hogy a magyarul nem vagy csak alig tudó szavazók között:

nagyon sokan születtek például a Maros megyei Szovátán, és hogy a saját szavazókörében megjelent körülbelül 40 határon túli születésű szavazó az adott lakótelepnek ugyanabba a 3 lépcsőházába volt bejelentve.

A hvg.hu szerint több száz emberről lehet szó, de ezt nem lehet kideríteni, hiszen összehasonlíthatnák a 2014-es és a 2016-os kvótanépszavazás szavazóinak számát a választói névjegyzék mostani adataival, de ezek az adatok vasárnap óta nem elérhetők a Nemzeti Választási Iroda honlapjának összeomlása miatt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Választás 2018