A volt rezsibiztos Németh Szilárd a határon túlról importálhatott szavazókat Csepelre

Turistaként viselkedő, magyarul sok esetben nem is tudó, tolmácsra szoruló szavazókról beszélnek - írja a HVG.

Úgy tűnik nem bízta a véletlenre Németh Szilárd és a Fidesz a csepeli választókerületben a győzelmet, a HVG szerint a határon túlról importálhatott szavazókat. A hvg.hu riportja szerint a szavazókörök delegáltjainak tucatjai számoltak be arról, hogy turistaként viselkedő, magyarul sok esetben nem is tudó, tolmácsra szoruló szavazó jelent meg náluk.

A körzetet így sem tudta visszahódítani a volt rezsibiztos, Németh Szilárd, 2014 után megint kikapott az együttes Szabó Szabolcstól Csepelen.

Németh Szilárd
MTI / Koszticsák Szilárd

Pedig a hvg.hu szerint több száz, határon túli születésű, de csepeli lakcímmel rendelkező választó szavazott Budapest 17-es egyéni választókerületében. Olyanok, akik rendelkeztek ugyan XXI. kerületi lakcímmel, amivel a listás szavazat mellett egyéni képviselőre is szavazhattak, de igazából nem élnek Budapesten, csak a választásra érkeztek Magyarországra.

Már csütörtökön, aztán pénteken is több olvasó jelezte a HVG-nek: hogy nem férnek fel a csepeli hévre és a végállomásáról induló buszokra, mert tele vannak magyarul alig vagy egyáltalán nem beszélő, hátizsákos-bőröndös fiatalokkal. Ahogy írták:

Csepel központi helyének számító Szent Imre téren is nagy számban ténferegnek oroszul vagy hasonló nyelven beszélő hátizsákosok

A csepeli szavazókör nem a Fidesz-KDNP által jelölt delegáltjai azt állították a lapnak, hogy vasárnap meglepően sok olyan erdélyi születésű jelent meg az urnáknál, akiknek volt lakcímkártyájuk, de magyarul még annyira sem tudtak, hogy megértsék, milyen dokumentumokat kér vagy mit mond a szavazólapról a szavazóköri delegált. A magyarul nem beszélő szavazók mindig kísérőkkel, „privát idegenvezetőkkel” érkeztek, akik fordítottak nekik vagy még a fülkékbe is bementek velük.

Az egyik ellenzéki párt delegáltja azt mesélte, hogy a magyarul nem vagy csak alig tudó szavazók között:

nagyon sokan születtek például a Maros megyei Szovátán, és hogy a saját szavazókörében megjelent körülbelül 40 határon túli születésű szavazó az adott lakótelepnek ugyanabba a 3 lépcsőházába volt bejelentve.

A hvg.hu szerint több száz emberről lehet szó, de ezt nem lehet kideríteni, hiszen összehasonlíthatnák a 2014-es és a 2016-os kvótanépszavazás szavazóinak számát a választói névjegyzék mostani adataival, de ezek az adatok vasárnap óta nem elérhetők a Nemzeti Választási Iroda honlapjának összeomlása miatt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Választás 2018