Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Vasváron tíz alatt van a fertőzöttek száma, Sárváron is jóval kevesebb van, mint márciusban

Körbekérdeztük a nagyobb Vas megyei városokat, volt, ahonnan mi sem kaptunk választ.

"Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy Sárváron is jelentősen, tulajdonképpen a töredékére, az ötödére csökkent az aktív fertőzöttek száma a márciusi adatokhoz képest. Ezzel párhuzamosan pedig nőtt a beoltottak száma.

Sárváron a felnőtt lakosság fele már legalább egy oltást megkapott

Jelenlegi információink szerint a felnőtt lakosság (12.014 fő) több mint 50 százaléka részesült legalább az első védőoltásban. Egyéb kérdéseire semmilyen adat nem áll a rendelkezésünkre" - írta kérdésünkre Kondora István, Sárvár polgármestere.

Vasváron a múlt csütörtökön kilenc fertőzöttről tudott Tóth Balázs polgármester, egyéb adatról (kórházban, hatósági karanténban lévők stb.) neki sem volt tudomása.

Két héttel ezelőtt írtunk arról Nem értjük, hogy miért titkolják el a helyi járványadatokat April 21. 06:59 , hogy a hivatalos szervek most is titkolják a helyi adatokat. Nemény András, Szombathely polgármestere azt közölte Facebook-bejelentkezésében, hogy amióta kitört az „Elmegyünk a falig, vagy azon túl” – A szombathelyi önkormányzat továbbra is szeretné megnyitni az oltópontokat March 16. 18:03 önkormányzati oltópontokról szóló vita, semmilyen járványadatot nem kap a kormányhivataltól.

Hende Csaba országgyűlési képviselőt is megkérdeztük Hende Csaba sem tudja a naprakész helyi vonatkozású koronavírus-adatokat April 17. 13:39 a helyi adatokról, azt válaszolta, hogy ő sem kap tájékoztatást az aktuális napi adatokról, így nem naprakész a számokban.

A polgármesterek is csak minimális információt kapnak

Ezek után a nagyobb vasi városok polgármestereihez fordultunk, hátha velük közlékenyebbek a hatóságok. Sárvár és Vasvár polgármestere legalább a fertőzöttek számáról, a tendenciákról tájékoztatni tudott, de más vasi városokból nem kaptunk értékelhető információkat.

A körmendi városháza azt közölte, ők nem tartanak nyilván ilyen adatokat, Celldömölkről az a válasz jött, hogy a városvezetésének nem állnak rendelkezésére a koronavírussal kapcsolatos aktuális adatok.

Szentgotthárd és Kőszeg polgármestere nem reagált levelünkre.

Pedig a helyi adatok ismerete a járvány elleni védekezésben is segítene, a titkolózásnak csak negatívumai vannak. Egyre nagyobb a bizalmatlanság a hivatalos adatokkal szemben, sokan gondolják úgy, hogy ezek az adatok nem valósak, manipulálják azokat. És egyre többen lázadnak fel az óvintézkedések ellen, és még mindig sokan vannak, akik a vakcinák elleni bizalmatlanságuk miatt nem akarják beadatni a koronavírus elleni oltást.

Az állampolgárok jogai és a hatóságok szereptévesztése

Április 3-án, a szabad sajtó világnapján azt írtuk Mit akar a szabad sajtó? - Minimumként azt, hogy válaszoljanak a kérdéseire May 03. 16:33 , a sajtó munkáját elképesztő módon nehezíti, hogy a hivatalos szervek nem válaszolnak kérdéseinkre. A sajtó ugyanis az olvasókat, vagyis azokat az állampolgárokat képviseli, akiknek az adójából működnek a hivatalos szervek.

Azzal, hogy a helyi önkormányzatot, polgármestereket sem tájékoztatják az aktuális adatoktól, szintén az állampolgárokat fosztják meg azoktól az információktól, amelyeket joguk lenne tudni. Ez viszont más sokkal messzebb vezet, mint az, hogy egy városban hányan vannak hatósági karanténban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra