Keretjátékkal kezdődött a 7. Savaria Karnevál - Nut istennő lenyelte a Napot

Tűzperformance-szal kezdődött minden csütörtök este. A csepergő eső ellenére úgy ezren gyülekeztek a Városházánál.

Este nyolc órakor az esti zenekar hangbeállásától visszhangzott a tér, ahol a bátrabbak már gyülekeztek a lelátókon, hiszen fél 8 körül megeredt az eső, és úgy tűnt, el is mossa a nyitó programokat.

Kilenc órára aztán mintegy ezer érdeklődő vette körbe a színpadot, ahol a Magma Színház és a Tűzmadarak előadása nyitotta meg a programokat.
„Nézd a sok önző szombathelyit” – mondta mellettem egy lány, aki hiába ágaskodott, a sok nyitott ernyő miatt nem sokat látott az előadásból. Az eső közben alábbhagyott, lehet, hogy Nut istennő lépett közbe.

Nut, az éganya
Nut az egyiptomi mitológiában az ég istennője, a világmindenség megteremtője, aki minden este lenyeli a Napot, amely reggel belőle születik újjá. Nut nevetése a villám, sírása az eső, teste az égbolt.

A történetet ismerve megállapíthattuk, hogy az istennő szeszélyes kedvében van, miközben nevetése következtében villámok cikáztak át testén, azaz az égbolton, sírását az eső jelezte.

A színpad előtt bemutatott performance kellően látványos volt, az ősbemutató koreográfiája viszont meglehetősen eklektikusnak tűnt. Miközben a látottak egy része az eredeti mitológiai történetet kívánta felidézni, több betét a közben hallható techno jellegű zene, és az égő eszközökkel való zsonglőrködés miatt inkább cirkuszi produkciót idézett.

A közönség mindenesetre hálás volt, az előadást többször is taps szakította meg, például akkor, amikor az egyik bátrabb lány a városháza előtti szökőkútban folytatta táncát.

A több mint félórás előadás végén aztán a tömeg gyérülni kezdett, valószínűleg az ismét eleredő eső miatt, pedig hátravolt a Shannon.hu együttes koncertje.

Kelta világzene?
A kelta világzene és világtáncként aposztrofált koncert kapcsán ismét le kell írnunk az eklektikus kifejezést. Igaz, hogy a világzene műfaja a zenei stílusok ötvözését jelenti, de egymástól ennyire eltérő hangvételű számokat még nem hallottunk egy előadáson belül. Kezdődött a japán dobosokat felidéző produkcióval, folytatódott egy habkönnyű, a mai popipar termékeire emlékeztető dallal, majd a francia sanzonok, később a kelta népzene világába merülhettünk bele.
A koncert legjobb pillanatait kétségkívül a két táncos lány színrelépése jelentette, előadásukban felismerhetőek voltak a balett-alapok.

Közben sétáltunk egyet a főtéren, ahol, sajnos, még minden zárva volt. Csupán egy szemfüles kemencés lángost árusító pavilon nyitott ki, a gesztust hosszú sor jutalmazta. Többen is sörös üvegekkel a kézben bolyongtak a sátorkezdemények között.

Időközben a színpad előtt tényleg csak az igazi zenekedvelők maradtak, akik közül többen is táncra perdültek, a legjobb spontán produkciót a tűzzsonglőrök mutatták be.
Hazafelé indulva egyik fotósunk a táncos lányok erényeit ecsetelte, persze férfiszemmel nézve. Másik kollégánk megjegyezte, ő egy évet balettozott.
Ezzel azonban nem sikerült minket teljesen megnyugtatnia.

A karnevál részletes programja itt olvasható.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Ajánló