Keretbe foglalta az esőzés az idei karnevált

Mire a zárásra Boban Markovic megérkezett, megint esett. Hogy két óra múlva széttáncolt cipőket, sáros nadrágokat, és begyulladt hangszalagokat hátrahagyva távozzon.

Ezúttal nem a lét volt a tét
A hét utolsó napjának délelőttjén Kassai Lajos lovasíjász bemutatójának végére érkezünk, hogy némi cirkuszra vágyva részt vegyünk a Szent György lovagrend véresnek ígérkező gyalogos lovagi tornáján, ám kicsit csalódunk, mikor kiderül, hogy a lovagiasság szabályai szerint ezúttal is csupán a győzelem megszerzése, és nem az életek kioltása lesz a főszerepben. (No sebaj, így legközelebb jobban élvezzük majd a gladiátorok kevésbé sportszerű, ám a – Savariai – népnek méginkább tetsző élet-halál tusáját.)

Azért így is van mire üríteni poharunkat, a küzdelem elején ugyanis Savaria pórnépe egy-egy tagjának adományozzák a királyt, illetve a királynét megillető, ugyancsak megtisztelő címét. A kiválasztottak korhű ruhában helyet is foglalnak a trónszékeken, és kiválóan játsszák szerepüket.

Kis ember nagy íjjal jár
Hamar kiderül persze, hogy azért vér híján is egészen jól érezzük magunkat, főleg a tíz év körüli apród magabiztos íjhasználatánál és hajítótüske dobásainál tapsolunk.

A lovagok nem egyszer bizonyítják, hogy tökéletes a bizalmuk egymás felé: egy-egy elhibázott lövés (amikor a céltárgy a lovagtárs kezében, hátán, vagy a feje fölött található) akár halált is okozhatna. A lovagrend tagjai szerencsére nem vétik el a célt, és persze mi sem bánjuk, hogy megússzuk a vér látványa nélkül.

A lovagok bemutatói közben a Primavera táncegyüttes középkori összeállításain – és persze a hölgyek bájain – pihentetjük szemünket, majd nagyokat ámulunk a királyi solymász látványos produkcióján.
Bizony még el is kiáltjuk magunkat, amikor a méretes ragadozómadár csupán centikre húz el a fejünk felett, majd megkönnyebbülve („jól betnított madár ez!”), mosolyogva káromkodunk egy rövidet.

Sok a néző, mégis visszafogott hangulatú a menet
Három óra környékén ismét felvonulunk, ám ezúttal a szombat estinél jóval kisebbnek tűnik a jelmezesek száma – nem úgy a nézőké –, így a menet az egy nappal korábbinál jóval gyorsabban elhalad előttünk.

A tömeg a korábbi években megszokotthoz hasonlóan visszafogott, nem igazán hajlandó felszabadultan ünnepelni „őseit”. Azért egy-két helyen már találkozunk makacsul tapsoló renitensekkel, jövőre talán egy kicsivel több lesz belőlük.

Kora este már fekete felhők kíséretében nézünk ki a Gayer parkban helyt kapott Kalandvárba, ahol sok gyerkőc szaladgál, és a játékos tűzoltás, a kézműves foglalkozások, valamint a humoros bábjáték is nagy népszerűségnek örvend.

Boban Markovic bandája idén is varázsolt
Az égiek este bizonyítják, hogy kiválóan megtervezték az idei karnevál időjárásának koreográfiáját: a péntek délelőtti eső után másfél napig némileg kellemesebb idővel örvendeztettek meg minket, ám az utolsó napon újabb félnapos zuhéval foglalják keretbe a három napos rendezvényt.

A kitartó esőzés miatt a Boban Markovic Orkestar koncertje is veszélybe kerül, ám a szerb fúvószenekar végül fellép a Városháza előtti színpadon, és meghálálja a szép számú közönség kitartását.

Ezúttal mintha egy kicsit felszabadultabbak lennének a szombathelyiek, legalábbis többen vígan éneklik: „Djindji-rindji bubamaro, sa o raomalen phuchena, bubamara sose ni ckelel. Devla, devla mangav la o' lake meka merav

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Ajánló