„A magyar közönség számomra a legkedvesebb”

Boban Markovic és zenekara a karnevál zárókoncertjét adva vasárnap már sokadik alkalommal lépett fel Szombathelyen.

– Önök szinte már hazajárnak Szombathelyre. Minek köszönhetjük, hogy a Boban Markovic Orkestar rendszeresen tiszteletét teszi városunkban?
– Az emberek valószínűleg szeretnek engem, és ezért hívnak vissza újra meg újra.

– Együttese a legismertebb a szerb fúvósok közül. Zenéjük Európában, sőt, a világ többi részén is nagyon népszerű. Miért éppen Önöket szeretik ilyen sokan?
– Örülök, ha úgy látják, hogy enyém a legnépszerűbb szerb zenekar a világban, hiszen nagyon sokat dolgoztam azon, hogy ilyen zenénk legyen. Soha nem gondoltam volna, hogy a miénk lesz a legkeresettebb délszláv zenekar, de ha így van, akkor boldog vagyok.
A sikerek természetesen nem jöttek maguktól, nagyon sokat dolgoztunk értük. A zenébe fektetett munkát soha nem sajnáljuk, arra pedig kifejezetten büszkék vagyunk, hogy a céljainkat mindig meg tudjuk valósítani.

– A „Macskajaj” című Kusturica film óta elsősorban ezzel az alkotással, illetve a „Bubamara” című számukkal azonosítja a közönség az orkestart. Nem zavarja, hogy mindenkinek ez az egy szám jut eszébe a zenekaráról?
– Nem gondolom úgy, hogy a Bubamarától lettem volna közismert. Úgy vélem, hogy a gucai sikereim (a zenekar többszörös nyert nagydíjat az ismert szerb fúvósfesztiválon – a szerző) tettek népszerűvé, emellett több filmnek is mi készítettük az aláfestését.
Ha minden összejön, akkor hamarosan egy magyar alkotás zenéjét is mi fogjuk készíteni. A whisky-s rablóról szóló, Dobrai György rendezésében készülő filmről van szó. Bízunk benne, hogy hamarosan eleget tudunk tenni ennek a felkérésnek.

– Legutóbbi szombathelyi látogatásukkor Markovic úr nem tudott eljönni, így fia, Marko vezette a zenekart. A koncert kiválóan sikerült, a rajongók nagyon jól érezték magukat. Emellett nemrég kiadtak egy „Boban i Marko” (Boban és Marko) című albumot is. A fentiek azt jelentik, hogy a fia már megérett a zenekarvezető szerepére?
– Mint a vasárnapi koncerten is látható volt, Marko az igazi szólista a zenekarban. Az együttest átadtam neki a tizennyolcadik születésnapján, és tudom, hogy ő is ugyanúgy el tudja majd vezetni a bandát, mint ahogy én.
Biztos vagyok benne, hogy a zenekar a későbbiekben nélkülem is működni fog. Már most Marko az orkestar vezetője, én pedig megmaradtam a banda egy fontos tagjának. (nevet) Azt is el kell ismernem, hogy a fiam jobb szólista nálam.

– Tehát akkor ez már egy Boban és Marko Markovic Orkestar?
– Igen, ez már lassan egy éve így van.

– Koncertjeiken a közönség néhány szám után általában belelkesedik, és onnantól együtt él a zenekarral. Ez a tudatos felvezetésnek köszönhető, vagy önmagában a zene teszi?
– Nagyon nehéz feladat a közönséget ilyen szintre felhozni. Ez nekünk összejött, jól tudjuk kezelni a hallgatóságot. Amíg nem hozzuk eksztázisba a közönséget, addig nem engedünk: nagyon fontos, hogy jó hangulatban érjen véget a koncert.
Biztos, hogy emiatt is szeretnek minket, mi ugyanis tényleg így dolgozunk, a végsőkig fokozzuk ezt az érzést. A koncertünkre érkezők így kiélvezhetik a zenét, igazi élményekkel térhetnek haza.

– Gazdag karrier áll a háta mögött: számos fesztiválsikert elért, rengeteget koncerteznek, és filmzenéik is nagyon népszerűek. Mi az, amire pályafutásából a legbüszkébb?
– Talán arra vagyok a legbüszkébb, hogy van egy fiam, Marko, aki jobb, mint én. Boldogsággal tölt el, hogy ő bizonyára nagyon sokáig fogja majd vezetni ezt a zenekart. Korábban nem is hittem volna, hogy ez az egész ilyen szépen ki fog kerekedni, de az idők folyamán kiderült, hogy a fiam jobb trombitás, mint én.

– Marko a trombitálás mellett a vezetéshez is kiválóan ért. Ennyire sokoldalú tehetség?
– Markóval kapcsolatban el kell még mondanom, hogy a fiam a zenélés mellett egy szerb film főszereplője is volt. A Dusan Milic rendezésében készülő, főként zenei témákkal foglalkozó film producere Emir Kusturica, a címe pedig „Szerelmi történet Gucában”.
Az alkotást nemsokára a Velencei Filmfesztiválon fogják bemutatni, és várhatóan jó kritikákat kap majd a filmszemléken. Sőt, egyesek szerint akár díjakra is esélyes lehet.

– Szinte mindent elért már, ami ebben a műfajban lehetséges. Honnan nyeri az energiát és a motivációt a további munkához?
– Egyrészt nagyon szeretem, amit csinálok, másrészt nagyon fontos is nekem. Emellett azonban egyáltalán nem könnyű a feladatunk, hiszen nagyon sokat utazunk, így roppant gyors az életünk: hol itt vagyunk, hol máshol villanunk fel. Persze azért így is nagyon szeretem ezt az életmódot.
Büszke vagyok rá, hogy viszonylag fiatal tagokból áll a zenekar, akik tele vannak energiával, és bírják az önmaguk által diktált tempót.

– Szinte mindent tudunk a Boban Markovic Orkestarról, de a magánemberként nem nagyon ismerjük Önöket. Milyen Boban és Marko Markovic a magánéletben?
– A horgászat a mindenem, így ezzel foglalkozom, ha csak tudok. A Vlaszinai hegységben, az otthonomhoz közeli tavon, pecázással töltöm legszívesebben az időmet, ez jelenti számomra a kikapcsolódást. Marko pedig minden szabadidejét a barátnőjével tölti.

– Van valami, amit még szívesen megosztana olvasóinkkal?
– Rövid leszek, csupán egy mondatot szeretnék még elmondani: az biztos, hogy a magyar közönség számomra legkedvesebb.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Ajánló