„Nyugodt közgyűlést szeretnék”Választás utáni latolgatás Ipkovich Györggyel

Szombathely régi-új polgármestere bizakodó, szerinte számukra kedvezően alakul…

„Javulás az elmúlt időszakhoz képest”

– Vége a kampánynak, a vasárnap esti ünneplést is kipihenhette már mindenki. Ön mégis nagy munkában van.
– Rengeteg tennivalónk van. Össze kell állítani az új közgyűlést, és meg kell kezdeni az önkormányzatba újonnan bekerült erőkkel a tárgyalásokat a megalakulás érdekében.

– A közgyűlési erőviszonyok kiegyenlítettnek tűnnek, a két oldal 50-50 százalékban osztozik a mandátumokon.
– Így igaz, ez viszont javulás az elmúlt időszakhoz képest, akkor kevesebben voltunk, ezt azért férfiasan be kell vallani. A korábbi ciklusban a 16 szükséges szavazathoz 14-gyel rendelkeztünk.

Most is a lehető legszélesebb alapokon szeretném a döntések meghozatalát kezdeményezni. Bízom benne, hogy a régióban kialakult helyzet, arra inspirál bennünket, hogy ne felejtsük el a fejlesztési elképzeléseinket. Amit én egy nyugodt közgyűléssel a hátam mögött tudok elképzelni. A belső küzdelmek lezárultak, lezajlott a választás, most minden politikai erőnek arra a feladatra kell koncentrálnia, amit a város fejlődésének és nyugalmának biztosítása kíván meg tőlük.

„Toljuk a város szekerét”

– Lát-e esélyt arra, hogy adott esetben a Fidesz-frakció is támogatja majd a koalíciót?
– Én ezt a fejlődési lehetőséget az egész város érdekében vázoltam fel. Bízom benne, hogy a Fidesz, az MDF, vagy a további politikai erők partnereink lesznek abban, hogy most már a város szekerét toljuk előbbre.

– A régió megyejogú városai közül egyedül Szombathelynek van kormánypárti polgármestere. Nyit-e ez a tény újabb lehetőségeket, akár a fejlesztési pénzek megszerzésében, akár egyéb lobbi tevékenységben?
– Úgy gondolom, ha nem is döntő mértékben, de nagyban javultak a lehetőségeink, úgy a fejlesztési források elérése, mint a regionális szereposztásban való részvétel terén. Teljesen természetes, hogy én a magam részéről maximálisan megpróbálom ezt a lehetőséget kiaknázni, természetesen a törvényi lehetőségeken belül.

– A régi fejlesztési pólusának ügye eldöntött. De nyitott még néhány decentralizált szervezet székhelyének kérdése. Milyen lehetőséget lát ebben az ügyben?
– Úgy vélem, a fejlesztési koncepció is módosítható. Soha nem értettem egyet az egypólusú fejlesztési elképzeléssel, változatlanul az a véleményem, hogy a Nyugat-Dunántúlon a térség egészének fejlődését tengelyszerű fejlesztés fogja eredményezni. Úgy látom, hogy a kormányzati szintű gondolkodás is ebbe az irányba halad.

„Először legyen vagyon, amivel gazdálkodunk”

– A Fidesz választási programjában szerepel egy városüzemeltető, városgazdálkodási részvénytársaság létrehozása. Ön hajlandó lenne-e arra, hogy a Fidesz program egy-két elemét átemelje, persze, bizonyos együttműködésért cserébe?
– Hadd jegyezzem meg, hogy az rt. létrehozása a mi programunkban is szerepelt. Sőt, el is készíttettük az ezzel kapcsolatos tanulmányt, tulajdonképpen a döntés várat magára. Nem zárkózunk el egy ilyen megoldás elől, de át kell gondolnunk a működő cégeink sorsát. Azért van nekünk egy jól működő városgazdálkodási kft-nk, egy házkezelési kft-nk, egy ipari park kft-nk, távhőnk, vízművünk. Ezeknek a működésébe belenyúlni, és ezt az egységes vagyongazdálkodó holdingot létrehozni, ehhez kellő megfontoltság és politikai bátorság is kell.

Fel kell mérni azt a hatást, amit a közszolgáltatást végző cégek működésében okozhat egy ilyen lépés. Ennek ellenére nem zárkózunk el tőle, de hát először is vagyont kell szereznünk, amivel majd gazdálkodni fogunk. És erre irányul az új ipari park elképzelésünk, amely azt célozta meg, hogy a jelenlegi használaton kívüli honvédségi területekből mintegy 300 hektárt megszerezzen a város. És az lesz az a vagyon, amit ez a vagyongazdálkodási holding igazán tud majd kezelni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Ajánló