A távmunka a munkavállalás lehetőségeit bővíti – Hazánkban gyerekcipőben jár a módszer

Nálunk egyelőre gyerekcipőben jár, pedig sokaknak tulajdonképpen ez az egyetlen lehetősége a munkavállalásra.

„A távmunka ellentmondásokkal tarkított fejlődés után Magyarországon is túljutott az inkubációs szakaszon. Olyan társadalmi, gazdasági, jogi, informatikai, képzési feltételeket kell teremtenünk, amelyek tovább inspirálják a vállalkozásokat, vállalkozókat, önkormányzatokat a távmunka alkalmazására. A távmunka magyarországi bevezethetőségének sikere tehát több feltétel fokozatos megvalósíthatóságán és egyben egyidejűségén múlik" – jelentette ki tavaly Csizmár Gábor, akkori munkaügyi miniszter egy tanácskozáson.
A miniszter azonban, úgy tűnik, túlságosan derűlátó volt, hiszen ma is elenyésző azok száma, akik távmunkában keresik meg kenyerüket.

Nézzük meg, milyen feltételek is szükségesek ahhoz, hogy nálunk is elterjedjen ez a foglalkoztatási forma.

Szeretik látni, hogy dolgozik az alkalmazott
Kezdjük talán a munkáltatóval, hiszen nincs munkavállalás, ha nincs munkahely. Úgy tűnik, itt van a legnagyobb akadály, hiszen a tapasztalatok alapján a munkáltatók ellenérzése a legfőbb gátja a távmunka elterjedésének.
Németh Zsolt, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szombathelyi Kirendeltségének igazgatója szerint az egyik felmerülő probléma az adatvédelem. A munkavégzés során ugyanis bizalmas információk jutnak a munkavállaló birtokába, ha ezek kikerülnek a vállalati rendszerből, jogosnak tűnik a félelem, hogy esetleg mások is hasznot húzhatnak az üzleti információkból.
Az ellenérzések másik oka inkább egyéni jellegű, azaz, a munkáltatók még mindig szeretik munka közben ellenőrizni alkalmazottaikat, látni, hogy a munkaidőben tényleg a feladataival foglalkozik. Ráadásul körülményesebb a feladatok elosztása, a kapcsolattartás is.

Ez utóbbi a munkavállaló esetében is lehet visszatartó erő, és az is, hogy az alkalmazott nem tartozik a munkahelyi közösséghez, akár onnan kiszorítottnak is érezheti magát.
A munkavállalónak pedig komoly feltételeknek kell megfelelnie. Képesnek kell lennie az önálló munkavégzésre, tudnia kell kezelnie a számítógépet, a szükséges programokat. És nem utolsósorban rendelkeznie kell a technikai feltételekkel, a számítógéppel, internet kapcsolattal. Igaz, ezek egyéb úton is biztosíthatóak, erről kicsit később.

Szellemi munkára alkalmas
A munka jellege is meghatározó. Kovács István, a távmunkásokat foglalkoztató Promen Kft. ügyvezetője szerint sokan összetévesztik a távmunkát a bedolgozással. A távmunka nem azonos azzal, amikor valaki, mondjuk gyerekjátékok összeszerelését végzi, postai úton kapja és küldi az anyagokat. Alapvető kritérium, hogy az elvégzett munka eredményét elektronikus úton, azaz e-mailben küldik el a vállalkozásnak.
Így a szellemi munka jöhet csak szóba. Mondjuk, az adatfeldolgozás akár egy közvéleménykutató cégnél. Vagy a könyvelés, programozás, a fordítói, lektori, korrektori munkák, de idevehetjük akár az újságírást is.
Kovács István úgy véli, jóval többen végeznek távmunkát, mint akik így is nevezik azt, csak nincsenek tudatában, hogy ők most távmunkások.

Egyedüli kitörési lehetőség
Pedig a távmunka sokak számára az egyetlen lehetőség a munkavégzésre. Akár a kisebb, elmaradottabb térségekben élőknek, a gyesen, gyeden lévő kismamáknak, a mozgáskorlátozottaknak. Az biztos, hogy ezen rétegek számára nyújthatna kitörési lehetőséget a távmunka.
Kovács István szerint rengeteg tartalék van a magyar társadalomban, csak azok nincsenek kihasználva. A Promen Kft. által foglalkoztatott távmunkások a cégvezető szerint tökéletesen látják el feladatukat. A cég egy korábbi pályázat egyik nyertese, érdekes, hogy az országosan kiírt pályázatra – velük együtt - Vas megyéből csak két jelentkező volt.
A pályázat az Equal program keretében jelent meg, és itt kell választ adnunk arra, hogyan lehet a szükséges technikai feltételeket egyéb forrásból biztosítani.
Az egyik megoldás az lehet, ha a munkáltató adja a számítógépet, szoftvert, internet-kapcsolatot, ekkor azonban már majdnem annyiba kerül a távmunkás alkalmazása, mint a normál foglalkoztatásé.

A másik lehetőség az, hogy közösségi helyeken alakítanak ki távmunkahelyeket. Ezt úgy kell elképzelni, hogy mondjuk egy kistelepülés kultúrotthonában, teleházában telepítenek számítógépet és internetet, és a falu lakói ide járnak be dolgozni. Az Egual program éppen ezt célozta, sőt, még távügyintézőket is képeznek és alkalmaznak. Ők azok, akik az alapismeretekkel rendelkező munkavállalókat megtanítják a munkavégzés mesterfogásaira.

Az önkormányzatok is olcsóbban működhetnének
Németh Zsolt igazgató szerint a munkaügyi központoknak meglehetősen kevés eszközük van a távmunka támogatására. Miközben rengeteg egyéb támogatási forma létezik, egyik sem szolgál kimondottan a távmunka fejlesztésére.
Erre országos szintű pályázatokat írnak ki, hiszen már évek óta létezik a Távmunka Tanács. Az igazgató azt mondja, a pályázatokra meglehetősen alacsony az érdeklődés. Illetve érdeklődés van, de főként magánszemélyek részéről, akiket rendre csalódás ér. Hiszen bejelentkeznek a rendszerbe, dolgoznak az anyagon, de mivel a munkáltatók nem ismerték fel a távmunka előnyeit, tevékenységüket ritkán követi siker.

A munkaügyi szervezetek egyébként készítettek felméréseket a lehetséges alkalmazási területről, ezekből kiderül, hogy például az önkormányzatok, intézmények jelentős összegeket takaríthatnának meg a módszerrel. A távmunkának azonban még nincs kialakult kultúrája.

Helyben kell dönteni a támogatásról
Németh Zsolt úgy véli, a helyzeten javíthatna, ha a távmunka pályázatokat helyi, regionális vagy megyei szinten írnák ki. Az országos pályázatokat ugyanis nehéz gyorsan a lokális helyzethez igazítani, a feltételek kialakítására pedig kevés a pályázati idő. Helyben viszont jobban ismerik az adottságokat, így nagyobb esély lenne a sikerre.

Az igazgató ugyanakkor elismeri, hogy a munkaerő-piaci mutatókon nem javítana számottevően a távmunkahelyek bővítése, talán 1-2 százalékkal javulnának a mutatók.
Viszont a fentebb említett rétegek számára kitörést jelentene a stagnáló helyzetből. És ez már szép eredmény lenne.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Ajánló