Dömping a munkaügyi kirendeltségeken – Egyre több az alkalmi munkavállaló könyv

A zsúfoltság oka, hogy érvényesíteni kell az ún. alkalmi munkavállaló könyveket, amelytől főként a feketefoglalkoztatás kiszürkítését várták, viszont okozott problémákat is. Lássuk.

„Nagyon sok a munka és rövid a határidő” – mondja a szombathelyi kirendeltség vezetője, Harangozóné Vigh Ibolya. A napokban kell érvényesíteni az alkalmi munkavállaló könyveket, amiből jelenleg közel 9 ezer darabot tartanak nyilván a szombathelyi kirendeltségen. A feladat nem egyszerű, nem csak abból áll, hogy ráütik a bélyegzőt a könyvre, az abban szereplő adatokat regisztrálni kell, majd február közepéig le kell jelenteni az adóhatóságnak.

Legalizálni az alkalmi munkát
A törvényhozás 1997-ben ismerte fel, hogy könnyíteni kell az alkalmi munkát vállalók és őket foglalkoztatók adminisztrációs terheit. Az akkor megalkotott törvénytől a feketén foglalkoztatottak számának csökkenését remélték, ami jogos elvárásnak számított. Hiszen gondoljunk csak bele, milyen sokan voltak, vannak, akik időnként arra kényszerülnek, hogy alkalmi munkából egészítsék ki egyéb jövedelmüket, és bizony, olyanok is, akiknek ez az egyetlen bevételi forrásuk.

Létrehozták tehát az alkalmi munkavállalói könyvet, ami először komoly felháborodást okozott. Ezzel ugyanis megszűnt az a lehetőség, hogy mondjuk egy családi házat kalákában építsenek fel, vagy hogy barátok, kollégák szüreteljék le a hobbi-szőlősgazda szőlejét. Ezek a munkák – rengeteg másik tevékenységgel együtt – alkalmi munkavállalásnak számítanak, és bizony, közteher-fizetési kötelezettséggel járnak. A törvény azért hagyott kiskapukat is, így például a közeli rokon nyugodtan dolgozhat az építkezésen vagy a szüreten, amikor azonban a munkafelügyelők ellenőriznek, a rokoni kapcsolatot igazolni kell.

Kevés adminisztráció
De mi is az az alkalmi munkavállaló könyv? Lényege, hogy abban kell regisztrálni az alkalmi munkavállalást. A megfelelő rovatokba be kell írni a dátumot, a munkáltatót, a munka megnevezését és az érte fizetett bért is. Ami igazán egyszerűnek tűnik, főként, ha megnézzük, hogyan is kell leróni a bér után járó közterheket. A munkáltatónak a törvény mellékletében szereplő, és évente frissített táblázat alapján ún. közteherjegyet kell vásárolnia a postán, és azt beragasztani a megfelelő rovatba.

A jelenleg érvényes táblázat szerint napi 1800-2399 forint munkadíj után 400, 2400 és 2999 forint között 700, 3000 és 3599 forint között 900, 3600 és 4600 között pedig 1100 forintos jegyet kell vásárolni és ragasztani. Ezzel a munkáltató teljesítette kötelezettségét.
A jelenlegi kirendeltségi tumultusoknak éppen az az oka, hogy a hivataloknak a nyilvántartásba kell vezetniük ezeket az adatokat, a közteherjegyekből befolyt összeget ennek alapján utalja az APEH a nyugdíjpénztárnak.
A könyvet egyébként a munkavállalónak kell kiváltania a munkaügyi kirendeltségeken, hiszen az névre szól.

Bárki lehet alkalmi munkavállaló
Nézzük, kik azok, akik alkalmi munkavállalói könyvet válthatnak ki. A törvény szerint tulajdonképpen mindenki, aki munkaviszonyban is foglalkoztatható. Az alsó korhatár 16 év, viszont az a 15. évét betöltött tanuló is jogosult erre, aki a tanítási szünet alatt dolgozni akar.
Nem kizáró ok a főállású munkaviszony, a nyugdíj, a működő vállalkozás sem, hiszen bárki kedvet kaphat arra, hogy néhány napot mondjuk kertészként töltsön, vagy akár az IC vonaton tologassa a kínálókocsit. Sőt, a munkanélküli segélyben, pardon, álláskereső támogatásban részesülő is kiválthatja a könyvet. Igaz, a munkával töltött napokra nem kap támogatást, viszont kitolódik a támogatás folyósításának ideje, ezek a napok pedig munkaviszonyban töltött időnek számítanak.

Simon Józsefné, a munkaügyi központ szolgáltatási osztályvezetője példaként mesélte, hogy vannak, akik az álláskereső támogatás ideje alatt már gyűjtik az ilyen napokat, így a támogatási idő lejárta után – jó esetben – ismét jogosultak lesznek a pénzbeli juttatásra.

Nincs egészségbiztosítás
Az alkalmi munkavállalói könyvnek több előnye is van. Az így ledolgozott napok szolgálati időnek számítanak, tehát beszámítanak a nyugdíj megállapításakor. Harangozóné Vigh Ibolya viszont két dologra felhívta a figyelmet. Az egyik, hogy tavaly április 1-től nem jogosít az ingyenes egészségügyi ellátásra, az így foglalkoztatottnak tehát nincs egészségbiztosítása.

Erre van egyébként megoldás, az Egészségbiztosítási Pénztárnál egyéni szerződés köthető, a minimálisan fizetendő díj most havi 4350 forint. Aki ezt havonta befizeti, nyugodtan mehet az orvoshoz vagy a gyógyszertárba, a rendszer biztosítottként fogja kezelni.
A kirendeltségvezető két példát is elmesélt. Egy 60 éves férfi két éve dolgozik alkalmi munkavállalóként, gyűjti a szolgálati időt. Most még nem mehet el nyugdíjba, mert „csak” 30 évnyi munkaviszonyt tud felmutatni és ezzel a módszerrel akarja átlépni az időhatárt.

A másik példa ennél szomorúbb, egy idős férfi, miután megtudta, hogy nem jogosult az egészségügyi ellátásra, közölte, akkor nem megy orvoshoz. Közben a kezén látszott, hogy kisebb baleset érte, a seb ellátatlan volt…

Be kell vallani a munkadíjat
Harangozóné Vigh Ibolya hangsúlyozta, a másik probléma a személyi jövedelemadónál jelentkezik. Az alkalmi munkavállalói könyvvel megkeresett munkadíj jövedelemnek számít, ami után adózni kell. A kirendeltségvezető szerint adót ugyan nem kell fizetni, a megkeresett összegek nem érik el az alsó adósávot, de mindenképpen be kell azokat vallani. Márpedig a tapasztalatok alapján az ügyfelek többsége nem készít adóbevallást, azt mondják, egyedül nem tudják megcsinálni. Így megjósolható, hogy az szja-bevallás májusi határideje után néhány héttel több ezren kapnak majd felszólítást az APEH-től. Valószínűsíthető ugyanis, hogy az adóhatóság összeveti az alkalmi munkavállalói könyvben szereplő munkáltatói és munkavállalói adatokat.

Korlátozott időtartam
A könyvvel azért nem lehet korlátlan mennyiségű munkát vállalni. A törvény meglehetősen bonyolultan fogalmaz, próbáljunk egyszerűsíteni. Tehát, egy munkáltatónál folyamatosan csak öt napig, egy hónapon belül 15, egy éven belül 90 napig lehet dolgozni. Több munkáltatónál viszont egy évben összesen 120 nap időtartamban vállalható munka.

2005-ben kisebb változás történt a rendszerben, ettől az évtől a munkáltató nem csak gazdasági társaság, vállalkozás, intézmény lehet, hanem magánszemély is. Tehát akár a szomszéd is, akinek valaki megkapálja a kertjét. Ebben az esetben, több foglalkoztató esetén a munkanapok száma egy éven belül elérheti a 200 napot is.
Harangozóné Vigh Ibolya azonban hangsúlyozza, alig találkozni magánszemély foglalkoztatóval, inkább a vállalkozások választják ezt a módszert.
És, hogy milyen munkákra? A legváltozatosabbakra. A kirendeltségen regisztráltak segédmunkát, takarítást, konyhai kisegítőt, felszolgálót, szakácsot, bolti eladót, nehézgépkezelőt, biztonsági őrt, de a már említett példaként említett, IC-ken szendvicset, italt kínálgató kocsitologatót is.

Vannak ügyeskedők
Persze, vannak problémák is. Németh Zsolt, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szombathelyi Kirendeltség és Szolgáltató Központ igazgatója azt mondja, gyakori jelenség, hogy a munkáltatók szinte biankóként használják a könyvet. Azaz, kitöltik a fontosabb rovatokat, a dátumot azonban csak akkor, ha ellenőrzést kapnak. Ha nincs ellenőrzés, akkor pedig beírnak egy-két napot, a többi marad a feketemunka kategóriában. Így a munkavállaló elesik a módszer nyújtotta előnyöktől, az állam pedig a közterhektől.

A másik eset, hogy tulajdonképpen így váltják ki a próbaidőt. Azaz, az első hetekben alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatják az állásra jelentkezőt, ezzel járulékot és adminisztrációt takarítanak meg. Extrém, de előfordul, hogy munkaviszonyt lepleznek a könyvvel, bízva az ellenőrzés elmaradásában.
Harangozóné Vigh Ibolya ehhez hozzáteszi, hogy többször találkoznak azzal is, hogy jelentősen átlépik a törvényben meghatározott maximális munkanapot. Ebben az esetben a munkaügyi kirendeltség nem tud mit tenni, lejelentik az adatokat az adóhatóságnak, a munkanapokat pedig beszámítják a szolgálati időbe. Valószínűsíthető azonban, hogy az APEH a kereten felüli napokat nem fogja figyelembe venni a nyugdíjjogosultságnál.

Sokszor előfordul az is, hogy az előírtnál kisebb értékű közteherjegyet ragasztanak a könyvbe. Ebben az esetben is az adóhatóság járhat el, a kirendeltségnek ehhez nincs joga. Az is valószínűsíthető, hogy a könyvben szereplő munkadíjnál többet fizet „zsebből” a munkáltató, ez a módszer már ismert a minimálbéres foglalkoztatásnál.

Egyre többen váltják ki a könyvet
Szóval, vannak gondok, a szakembereknek valószínűleg sok fejtörést fognak okozni. Az alkalmi munkavállaló könyv azonban, ha nem is teljes egészében, de beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az adatok alapján szürkül a feketegazdaság.

Mire is alapozzuk ezt a kijelentést? Nézzük meg, hogy Vas megyében hogyan alakult a kiadott könyvek száma.
2000-ben 426, 2001-ben 571, 2002-ben 788, 2003-ban 1630, 2004-ben 3123, 2005-ben 6438 könyvet adtak ki. 2006-ban nagyobb ugrás következett, előző évben ugyanis törvényt módosítottak. Addig évente kellett kiváltani a könyvet, azóta csak érvényesíteni kell, a dokumentum addig érvényes, amíg be nem telnek a rubrikák.
Szóval, 2006-ban 10004, tavaly pedig 10649 könyvet tartottak nyilván. A szakemberek szerint ez a szám az idén tovább nő majd. És ennyivel kevesebben dolgoznak feketén, mindenféle munkavállalói előnyök nélkül.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Ajánló