Karneváli hasznos - Programok, helyszínek, információk

Négy napon át újfent átmasíroz rajtunk a történelmen. Hasznos tanácsok, ajánlók és egyebek a roham előtt, hogy a programkavalkádba el ne tévedjünk. Start: 11.30-kor, össznépi tortaevészettel.

Szombathely belvárosának virtuális falai között mától négy napon át rabszolga-kereskedők válságtanácsot ülnek, római ancúgba öltözött hölgyek, papírsisakos ifjak masíroznak, az arénákban gladiátorok és legiósok seregei feszülnek egymásnak. A 60-as évek után újjáélesztett Savaria Történelmi Karnevál idén tízéves jubileumot ünnepel, és van mire büszkének lenni: a tömegeket megmozgató nagyrendezvény-áradat Kelet-Európa legnagyobb történelmi fesztiváljává nőtte ki magát. Legalább tizennégy helyszín, mindenütt egész napos szórakoztatás. A műsorfolyam már-már át-tekinthetetlen, az eligazodáshoz mi is megpróbálunk segítséget adni…

Cirkusz és kenyér: ötemeletes torta a jubileumi nyitányra

Az ókori vircsaftokat idéző történelmi parádé 20-án 11.30-kor egy össznépi tortaevészettel indul. A szervezők mindenkit szeretettel várnak a Városháza előtti színpad elé a jubileumi tortavágásra. 11 órától az Artistica Anam Cara csapata zenés beharangozójával bejárja a környéket, majd 11.30-tól polgármesteri vezénylettel egy ötemeletes jubileumi tortát osztanak szét.

Karneváli helyszínek

Várostérkép a helyszínekkel
x

A „Ludi Savariensis” idén is megannyi (hivatalosan tizenkét) különböző helyszínen ígér történelmi utazást, egész napos jelmezes forgatagot.

Szombathelyi központi sétáló terére idén is középkori hangulatot felidéző kézműves vásárt szerveznek, ahol alakoskodók és vásározók gondoskodnak a jó hangulatról. Esténként a Városháza előtti nagyszínpadon a világzene legjelentősebb képviselői mutatkoznak be, ezúttal a Csík zenekar adja meg az alaphangot csütörtök este. Színpadra lép még a NemEz Band, Olah Vince és a Marijacsi, a Kistehén Tánczenekar, valamint a „helyi hangok” képviseletében a Savaria Szimfonikus Zenekar és az Isis Big Band is. Fergeteges szórakozást ígér a !DelaDap, a balkáni zene elsőszámú „sztárcsapata”, a Boban & Marko Markovic Orchestar, valamint a tradicionális zsidó zenét játszó David Klezmer Quintet koncertje is. Mindemellett a legváratlanabb pillanatokban gólyalábasok és zsonglőrök, dobosok és artisták, tűznyelők és más mutatványosok bukkannak fel itt.

Aréna-hangulat a Ferences Kertben

A Ferences-kertben, másik nevén Történelmi témakertben gladiátorok, kelta és normann hagyományőrzők, lovas nomádok és bajvívók színesítik a katonai tábort. Évek óta először nem csak Pannóniából, de a Birodalom határain túli Magna Germaniából is érkeznek gladiátorok; tanúi lehetünk Spartacus lázadásának és a lázadók kivégzésének. Az összegyűlt öt legiónak, és a többi közreműködőnek köszönhetően az ókori Róma fontos csatái közül kettő is megelevenedik majd az arénában: a germánokkal vívott teutoburgi és a hunok elleni catalaunumi ütközetek. Láthatunk majd gyalogos és lovas Árpád-kori magyarokat. Megismerkedhetünk a keresztes lovagok fegyverzetével és harcmodorával. Itt lesz Magyarország szakmailag egyik legfelkészültebb középkori kísérleti régészeti csapata, a S.A.G.A. Láthatunk majd középkori pört és Istenítéletet, gyalogos és lovas lovagi tornát és XVI. századi végvári vitézek élő történelemóráját.

Légiós élet
sadness

Kalandvár a kölyköknek

A közeli Gayer-parkban a Kalandvárban kézműves-foglalkozások, ókori totó, fajátékok várnak. Lesz játszóház, életmódtábor és kenuzás a Gyöngyösön, zenével szórakoztat a Brass in the Five, Majoros Ági, a Boglya, a Hébe-Hóba Banda és Gryllus Vilmos. Bábjátékkal érkezik a MárkusZínház és a Ládafia, óriásbábos produkcióval az Ort-Iki Bábszínház. Lesz itt minden, mi játékos kedvű gyermekek vágya lehet!

Ókor és jóga a romok között

Augusztus végén ismét élettel telik meg a Püspökkert, mely az egykori Savaria romjait őrzi. Délelőttönként jóga várja a keleti kultúra relaxációs mozgásformája iránt érdeklődőket, az ókori jósda pedig a jövőjüket megismerni vágyó vállalkozó szelleműeket. A Romkert idén számos utcaszínházi előadásnak és vásári komédiának lesz helyszíne. A korábbi évek hagyományaiból sarjadó, a colonia rabszolgáinak viszontagságos életébe bepillantást engedő előadás idén – mi másról – (Rabszolga)válságról tudósít. Kálloy Molnár Péter és Tóth Gáspár András a CS.A.J.-jal lépnek a közönség elé, míg a S.Ö.R.-t már Kálid Artúrral kiegészülve szervírozzák. Ismét itt lesz a Ferrum Színházi Társulás és a Soltis Lajos Színház is, megint láthatunk Sz’keccskék-et – kettőt – Vass Szilárd és Reitter Zsolt előadásában. (Eső esetén a péntek esti CS.A.J. és a vasárnap esti S.Ö.R. című színházi előadások helyszíne az MMIK Nagyterme lesz.)

Művészek a szabadban!

Művészet az utcán… – ez a jelmondata a képző- és iparművészeteket, valamint a társművészeteket befogadó és népszerűsítő Kossuth Lajos utcai helyszínnek. Bemutatkoznak az Isis Galéria művészei, utcazenét játszanak fiatal helyi tehetségek, koncertezik a Tarisznyások, gyermekműsorral érkezik a CS.A.T. együttes, japán dobzenével „pörget fel” az Ataru. Keramikus, szobrászművész, ötvös- és festőművész, grafikus és ruhatervező munkájába és műhelytitkaiba pillanthat be az érdeklődő, esténként pedig tüzes-fényes produkciók zárják a mozgalmas programot.

Urániából Mediterrán udvar

Koncertek, táncbemutató és –oktatás, éjszakába nyúló partyk és tüzes produkciók teszik perzselővé a mediterrán hangulatú estéket-éjszakákat. Blues, jazz, salsa, rock, elektronikus zene – ilyen és hasonló hangulatokat kínál az udvar a látogatóinak.

A nagy kedvenc: a borok utcája

Színpadán a klezmertől a roma zenéig változatos dallamokat hallgathat a karneválozó. A jelszó ezúttal is a sokszínűség, igényesség, egyediség: az Ajde Braćo balkáni fúvósparádét, a Cimbaliband egyedi cimbalom-harmonika muzsikát, a Cabaret Medrano sokszínű dallamvilágon átütő kabaréhangulatot, a Ricardo Salsa Club latin-jazzt, a Myzrab török és arab dallamokat, a Paddy and the Rats ír kocsmazenét, Rutkai Bori és a Specko Jedno pedig modern eklektikát ígér. A pezsgő hangulatot tovább fokozza a Hetedhét és a Vodku zenekar, a Khamaro és az AMalaBand zenéje. Bognár Szilvi „Semmicske énekei” és Szalóki Ági Karády-estje pedig a barátság és a szerelem őszinte hangján szólnak hozzánk. Az előadások kísérőjeként az ország legjobb borai és a pecsenyések ízes finomságai között válogathat a karneváli közönség.

Felvonulás

Változik az eddig megszokott felvonulás menetrendje, a vasárnapi korai napsütéses vonulást idén péntek este 6 órára tették át, a szombati fáklyás menet időpontja viszont változatlan maradt. 20 órakor fáklyákkal megvilágítva várja hazánk legnagyobb történelmi jelmezes felvonulása a nagyérdeműt. Majd’ 1600 évnyi történelem vonul végig a 2000 éves Savaria-Szombathely belvárosának utcáin.

Civil-korzó

A Belsikátort a Művészetek utcájával összekötő korzón civil szervezetek, alapítványok, egyesületek mutatkoznak be idén először a karneváli közönségnek. A szombathelyi Waldorf óvoda, általános iskola és gimnázium diákjainak munkáiból rendezett kiállítás az Európai Dokumentációs Központban várja a közönséget. A Belsikátorban a kiállítás időtartama alatt a Waldorf Társas Kör kézművesei és zenészei várják a látogatót.

Sörudvar és egyéb huncutságok: például szex a középkorban

A Berzsenyi téren a karnevál történetében első ízben megnyit a sörudvart, ami konkurenciája lehet a Borok Utcájának. Itt játékos versenyek – sörfelismerés, „sörváltóverseny”, „modern gladiátorok”, rongylabdajáték, kötélhúzás és buzogányverseny – szórakoztatják a vállalkozó kedvű karneválturistát. A játékban megfáradt látogatónak a Soproni Sörgyár sokféle nedűje kínál enyhülést. Esténként country és népzene szórakoztatja a sörbarátokat. A szombathelyi Károly Róbert Középkori Történelmi és Kulturális Hagyományőrző Egyesület és a Mathias Rex Történelmi Hagyományőrző Egyesület dámái és lovagjai jóvoltából betekinthetünk egy középkori tábor életébe: lesz lovagi párviadal, vívástechnikai bemutató, zenés-fegyveres őrjárat, viselettörténeti előadás, reneszánsz táncház és vásári komédia. Találkozhatunk a Memmingeni Muskétásokkal is. Éjszaka pedig tűzvarázslók és a középkori szexualitás rejtelmeiről szóló előadás garantálja forró hangulatot.

A Szily János utcában beköszöntött a középkor

Az új helyszínek között kipróbálásra érdemes a Pékek utcája (belvárosi Széchenyi utca) vagy a Szent Márton Látogatóközpont, ahol bemutatkozik a Szent Márton Sétaút. A látogató kóstolhat köleskását és más paraszti ételeket, megismerkedhet hagyományos tartósító eljárásokkal, paraszti szerszámokkal, a zarándokút túraútvonalaival, láthat IX-X. századi harcmodor-bemutatót.

Smidt múzeum és a Savaria múzeum is csatlakozott, az utóbbiban „Találkozzunk a jégmúltban!” mottóval szerveznek kiállítást

"Martinus Sátorról", is ejtsünk szót, itt, Szily János szobra mellett bakonybéli és pannonhalmi szerzetesek mutatkoznak be. Valamennyi napon kézműves foglalkozásokkal is várják az érdeklődőket.

A Karneválszínház

Könnyű komédiázás a bárányfelhős ég alatt – a szombathelyi színészekkel kiegészült Karneválszínház Röhögni jó - Nyár esti kavarodás Scapinnel 2009. August 19. 09:49 a Megyeháza udvarán idén is saját premierrel szórakoztatja a karneválozókat: Moliere-től Scapin furfangjaival. A citrom és narancsfák árnyékában Scapin (Fekete Tibor), az agyafúrt szolga cselszövést-cselszövésre halmoz: lóvá teszi zsugori uramékat (Hollósi Frigyes, Bezerédi Zoltán), bogozgatja balgácska legények (Kálmánchelyi Zoltán, Orosz Róbert) szerelmi szálait, nagyszájú leányzók és udvartartásuk (Botos Éva és Bálint Éva, Szabó Tibor, Vlahovics Edit és Vass Szilárd) útjait igazgatja. Mindezt színpadra rendezte: Jordán Tamás.

Nyugat.hu a karneválról – Fotópályázatot is hirdetünk!

A Nyugat.hu a hagyományokhoz híven igyekszik idén is mindenhol jelen lenni, és szorgosan dokumentálni. Ígérjük a négy napot lelkesen végig-blogoljunk. Azonban Önök se maradjanak tétlenek, ahogy évek óta, most is várjuk olvasóink képeit a város legszínesebb gigarendezvényéről! A kiírásért kattintsanak ide…

Töltse le a Karneválozók menetrendjét (napi lebontásban)


Csütörtökhöz: a részletes program

Péntekhez: itt a részletes program

Szombathoz: a részletes program

Vasárnaphoz: a részletes programKözérdekű információk a karneválról...

Savaria Karnevál 2009 - Közérdekű információk 2009. August 19. 19:21
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Savaria Karnevál 2009