Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Savaria Karnevál percről percre - péntek

Bármennyire is szkeptikusak és cinikusak vagyunk, de azért velőt rezget a harsonaszó, és Ave Cezar ral üdvözöljük Jordán Tamást, azért lehet valami ebben a lokálpatriotizmusban...

21:07 Dobokat és zenét a népnek!

Több ismerős és mi is hiányolunk egy kis zenét és dobszót például a Thököly utcából, és a Borok utcájának belváros felőli vége is "csendes". Például amikor az Artistica Anam Cara csapata végigvonul(t) csak úgy szórakozásként a városon, mindenkinek mosolyt csaltak az arcára hihetetlen jókedvükkel. Még több ilyet!
HB

Borok utcája péntek este
Horváth Balázs

18:05 Ave, Cezar!

A Kőszegi utca elején ér minket a felvonulás. Bármennyire is szkeptikusak és cinikusak vagyunk, de azért velőt rezget a harsonaszó, és Ave Cezar ral üdvözöljük Jordán Tamást, azért lehet valami ebben a lokálpatriotizmusban...

16.17 Karneváli kresz rovatunkban ma

Ön szerint a következő táblával jelölt úton gyalogosan behajthat-e?
a., igen, de csak ha férfi vagyok és gyermekemmel sétálok.
b., igen, de csak a táblákat jobbról kerülve.
c., nem, kivétel, ha négy tagú a család, de akkor is csak az egyik szülő az egyik gyermekkel. Hogy melyik, azt kő-papír-olló-val lehet eldönteni.
d., hisz ez a Borok utcája, ide bemenni lehet, kijönni meg ugyse akarok.

Karnevál kresz
Mészáros Zsolt

15:30 Családi eredményhirdetés

Senki sem kíváncsi igazán a borverseny eredményhirdetésére – vonjuk le gyorsan a konzekvenciát. Néhány kitartó sajtómunkás, néhány kötelezettséget teljesítő szervező, és néhány, éppen arrajáró termelő. Semmiféle ünnepélyesség, közönsségtaps, pedig itt komoly eredmények születtek. Kéretik legközelebb kedvezőbb időpontra tenni ezt a eseményt.

A 2009-es Savaria Karnevál legjobb borai
Feind Lajos, a legjobb bor készítője
Mészáros Zsolt

15:21 Borverseny hosszúlépésben

Miközben a borverseny eredményhirdetésére ballagunk, elképzeljük, milyen lenne, a borok versenyeznének. Mármint hosszútávfutásban, vagy (pardon) hosszúlépésben. Arra már nem emlékszem, miért jutott eszünkbe a zongoraverseny kifejezés…


14:36 Lovagi technikák

A szerkesztőségi légkondi után mellbevágó a hőség, kanyarodunk is gyorsan a Sörtér felé. Jókor érkezünk, éppen a kézitusa technikáit magyarázza egy lovag. Jókat röhögünk, mert ellenfele, akit a forgatókönyv szerint le kellene győznie nála sokkal ügyesebb – és szótlanabb -, így hősünk rendre a porban landol, magyarázva bizonyítványát.

Közben meghökkenve halljuk tőle, hogy

ezt így csináltuk annak idején

, meg hogy

ezt a technikát használtuk

. Összeröhögünk fotósunkkal, ez a fickó minimum a Hegykaló c. film főhősének képzeli magát. De legalább hideg a sör…


14:00 Nincs forgalom a Sörtéren

Emberek! Hahó! Hahóóóóó! Annyian kértétek a Sörteret, most meg kong az ürességtől!

Persze nem kollektív lerészegedésre szeretnénk felhívni a figyelmet ezzel a bejegyzéssel, de azért mégiscsak érdekes, hogy a vendégek sokéves kívánságát teljesítették a szervezők, viszont tegnap óta alig van forgalom a Sörtéren. Sőt, ahogy elnézegettük, a kávézók és sörözők teraszán jóval többen fogyasztanak... Sebaj, a római katonák derekasan helytállnak itt is!


13:15 Brutális árak

Gyorsan és határozottan kell egyetértenünk kolleginánkkal, aki az előző bejegyzést elkövette. A Borok utcájának elején gondoltuk úgy, hogy harapunk valamit. Egy adag sült tarja, három darab negyedelt uborka, két szelet kenyér és egy korsó soproni sör 2400 forint. Holnap otthon ebédelünk…

12:45 Arcpirítóan magasak az árak a kirakodóknál

Hiába tartanak nyitva a Fő téri üzletek, mégsem megy a bolt sem a butikokban, sem a pékségekben, pedig a téren hömpölyög a tömeg. Míg az árusoknál 400 forintot kell csengetni egy házi rétesért vagy egy ezrest a kürtőskalácsért, addig az egyik pékségben a rétest megvehetjük 190-ért.

Aztán ott van a ruhaárusok kirakodóvására, ezerszínű ingek, szoknyák vonzzák a tekintetet, közelebb lépve pedig csalódottan tapasztalja az ember lánya, hogy 4000-5000 forinton alul nem ússza meg a vásárlást. Pedig csak egy darab göncről van szó. A butikokban éppen most van a szokásos nyár végi akció, gondoltuk, karnevál idején ez növelheti a forgalmat.

Egy kürtőskalácsért akár egy ezrest is elkérnek
Horváth Balázs

Tévedtünk. Az egyik butikban az eladólány bosszúsan magyarázta, hogy talán kevesebb a vendég karneválkor, mint egyébként, de ez már sokéves tendencia. Így ma be is zárnak kora délután, ki sem nyitják az üzletet hétvégére, mert nincs értelme odabent üldögélni. Mire végzett a panaszáradattal, addig kolléganőnk egy nyári ruhával gyarapította szekrénye tartalmát. 1500 forintért.


12:15 Mi, germánok tartsunk össze!

Pillanatok alatt fotótémává változik kis társaságunk, a valaha ősellenség rómaiak, barbárok és gallok öllelkeznek, koccintgatnak. A járókelők meg fotóznak. Érkezik egy idősebb házaspár, kiderül német turisták. Lapogatják a barbárok hátát, mondván, mi germánok tartsunk össze.

Alakul a karneváli hangulat…


11:59 Barbárok és ír sör

A Főtéren a kelta kocsmában csapolnak nekünk jó kis ír fekete sört, egyszercsak két barbár érkezett. Egyikőjük láthatóan már belecsapott az élvezetekbe, örömmel üdvözlik a lictort, és néma kísérőjét (ez lennék én). Ők is hoznak sört, amikor megérkezik Asterix és Obeliszk, a két gall, meg két legionárius.


11:43 A lictor felügyelete alatt

Folyik az agyunkról az izzadság, amikor végre beérkezünk a Főtérre. A lictor jön szembe, ő az, aki anno az ítélethozókat, Vesta szüzeket kísérte. Kezében a fastus, ami összekötött faágakból, köztük egy kétélű baltából áll. Nos, ő testesíti meg a törvényességet, az ítélethozatali jogot. Gyorsan ítéletet is mond fölöttünk, nekünk sörre van szükségünk.


11.27 Karnevál marketing rovatunkban ma

A legtöbb ember jobbra, balra és maga elé nézeget… Na ez a reklám azon keveseknek készült, akik a fejük felett keresnek célzott hirdetéseket. De az is lehet, hogy több idegen van a városban, mint azt gondoltuk…

Lebegő idegenek tógában
Mészáros Zsolt

10.50 Célba vizezés a Gayer parkban

A szombathelyi lánglovagok elmaradhatatlan „kellékei” a karnevál gyerek szigetének, a Kalandvárnak. Idén nehéz feladat elé állítják az ifjú vízmestereket. Az egyik játékban egy golyót kell a célba lökködni vízsugárral, a másikban célba kell vizezni a tűzoltótömlővel.

Célba vizezés
Célba vizezés
Mészáros Zsolt

10.32 Karnevál marketing rovatunkban ma

Három bolt van, ami mellett egy férfi önszántából biztos nem áll meg: ruhabolt, cipőbolt, kalapbolt. Ezt az árusok is tudják! Így idén már nem próbálkoznak férfi római sisakokat eladni, meghozták a divatos női kollekciót. Kapásból sminktippekkel, választható színekben, akár fekete lófarokkal. A készlet véges, igyekezzenek hölgyeim!

Római harci sisak - női kollekció
Mészáros Zsolt

10.16 A hajózás ingyenes, de a matróz szomjas lehet

4-12 évesek hajózhatnak idén is a Gyöngyösön. A vízi élménynek díja nincs, de a matrózok, hogy szomjukat olthassák, borravalót gyűjtenek. Fedélzetre szállni a Gayer park piac felöli végén lehet, végállomás a kaszinónál van.

Integessetek a fotósnak!
Integessetek a fotósnak!
Mészáros Zsolt

09.55 Hajóvonták találkozása tilos!

Kicsit késve indult az idei kenuzás a Gyöngyösön. A szervező „weking”-eknek tereprendezéssel kellett kezdeniük a reggelt, egy bója mellett (mely innentől a kanyarban hajóvonták találkozása tilos figyelmeztetésre emlékezteti a hajósokat) egy „jó” állapotú kerékpár is előkerült a Gyöngyös habjaiból. A tulajdonosa átveheti a jurtáknál.

Gyöngyösből kiemelt kerékpár
Gyöngyösből kiemelt kerékpár
Mészáros Zsolt

09.10 Videó a tüzes játékokról

Kiemeltük az egyik mozgalmas és felettébb látványos jelenetet, ami alapján a kintmaradottak is elképzelhetik, miről maradtak le.

Tüzes játékok a Ferences kertben

01:10 Férfias díszek

Ez itt az...
Ez itt az...
Tánczos Mihály
Ajánljuk a látogatók figyelmébe a legio katonáinak díszeit, akár a gyűrűket, akár a nyakbavalókat. Találni ott érdekességeket és ha éppen nem harci cselekmény közben érdeklődik a néző, akkor talán magyarázatot is kaphat arra, mik ezek és mire szolgálnak. A centurio esküvőjéről írt beszámolónkban már megkérdeztük, miért lóg több legiós nyakában fallosz? Íme a válasz:

A centurio nyakában – majd később más legiósokéban – ismételten kiszúrtuk a fallosz alakú nyakéket, de ezúttal rá is kérdeztünk, mi az. Nos, nem tévedtünk, az bizony egy szárnyas fallosz, ami a férfiasságot, a férfiúi erőt jelképezte a rómaiak idejében. A centurio hagyományőrzőként viseli, de mint mondta, semmi szégyelnivaló nincs rajta.

Bővebben itt... (tm)


00:50 Éjszaka a múzeumban

A Ferences kertben tettünk egy kört az ott állomásozó csoportok között. Az Artistica Anam Cara tagjai a tűz körül ücsörögtek és énekeltek. Tavaly is megörökítettük őket . Amikor a szakadó esőben mindenki búsan lógatta az orrát, ők akkor is vidáman daloltak, mint ahogy a linkre kattintva az látható.

Összetartó csapat: Artistica Anam Cara
Artistica Anam Cara, éjszakai szabadfoglalkozás
Tánczos Mihály

Az Északi Gárdánál is zajlott az élet. Tavaly vasárnap, a zárónapon nekik gurult el kicsit a gyógyszerük, amikor a legióval való összecsapásnál vert helyzetben gépfegyvert rántottak és lemészárolták a meglepett katonákat. A közönség őrjöngött a váratlan és nem éppen korhű fordulaton. Úgy tudjuk, az idén a legio is készül meglepetéssel, amire a Gárda még rá akar kontrázni. Kíváncsian várjuk, mi lesz belőle. Az is biztos, hogy szombaton 10.30 körül hatalmas összecsapás várható a Ferences kertben, de hiába füleltünk, nem hallottuk fémes zörejt a legio táborából, tehát valószínűleg nem remegik össze magukat a páncéljukban. (tm)

Savaria Történelmi Karnevál 2009. - csütörtök éjjel
A régészek viszonylag ritkán találnak ilyen jó állapotú fegyvert a római katonák mellett
Tánczos Mihály

00:30 Tüzes dolgok

Mostanra sikerült hazaverekedni magunkat. A tüzes játékokokat telt ház előtt mutatták be, sokan voltak, akiknek már nem jutott jegy. Mivel ez egyszeri alkalommal került bemutatásra, így jó páran szomorkodtak a bejáratnál.

Savaria Történelmi Karnevál 2009. - csütörtök éjjel
Sor a bejáratnál - Sokan rekedtek a kapun kívül
Tánczos Mihály

Most is sok a néhány éves gyerek, sőt, karonülőt is láttunk, pedig a szervezők többször is hangsúlyozták, hogy a hanghatások miatt kisgyerekeknek nem javasolt a tüzes játék megtekintése. Volt is nagy bőgés az első ágyúszó után. Nem csoda, hiszen még a felnőttek közül is nagyon sokan megijedtek a dörrenéstől.

Maga az előadás számunkra kicsit lassan indult. Augusztus 20. lévén a főszerepet a kenyér játszotta, ezzel kapcsolatban hangzott el három mese, amelyet tüzes eszközöket pörgető szereplők játszottak el. Mondjuk az elején nehezen vettük fel a fonalat, mivel nem nagyon találtunk összefüggést a placcon mozgó szereplők és a szpíker által mesélt történet között, de aztán összeállt a kép. A népmeséket néptáncosok is színesítették, ők viszont nem borultak lángba.

Savaria Történelmi Karnevál 2009. - csütörtök éjjel
Savaria Történelmi Karnevál 2009. - csütörtök éjjel
Tánczos Mihály

Két mesében az ördög és a nép gyermeke, egyikben pedig Mátyás király és a szakácsa játszotta a főszerepet. Híres királyunk ezúttal fejébe vette, hogy új és finom ételt szeretne enni, de szakácsa hiába izzadt vért és készített finomabbnál finomabb ételeket, Mátyás finnyás hangulatban volt. Be is ígérte szakácsának a lenyakazást, mire szegény elbujdosott egy vekni kenyérrel. Mátyás hadat küldött rá, volt is ágyúzás, lövöldözés, hogy leszedjék a fáról, mi pedig már értjük, miért nem unatkoztak sokat a középkorban. Szegény szakács végül elejtette a veknit, ami Mátyás elé pottyant, aki még soha nem látott ilyent. Megkóstolta és megtalálta a kenyérben azt az eledelt, amire annyira vágyott. Tanulságos történet és a szakács irhája is megmenekült.

A záró történetben az ördög és a molnárlegény viaskodását követhettük nyomon egy könnyelműen megkötött szerződés felbontására irányuló küzdelemben. A mese kiötlője valószínűleg itt is mákteát kortyolt a sötétben, mert bizony voltak váratlan fordulatok. A pokol felé vezető úton hősünk találkozott egy háromfejű, tüzet okádó kutyával. Már éppen lemondott életéről, amikor mentő ötlete támadt és a tarisznyájából előhúzta az elégetett nászlepedője hamvából sütött pogácsát (!), fejbedobta vele a szörnyet, mire az kimúlt. De hiába örült, mert találkozott a hatalmas tűzokádó kígyóval. Molnárunk már készült a halálra, amikor hirtelen ötlettől vezérelve benyúlt a tarisznyájába, elővett egy pogácsát és fejbe küldte vele a vérengző fenevadat. A kígyó kinyúlt. És így tovább, na. Biztosan jó volt az anyag, de az is fix, hogy ebből a pogácsából mi nem kérünk.

Savaria Történelmi Karnevál 2009. - csütörtök éjjel
Savaria Történelmi Karnevál 2009. - csütörtök éjjel
Tánczos Mihály

Az előadás utolsó harmada azonban igazán pörgősre sikeredett, lelkesedett is a közönség. A finálé pedig mi lehetett volna más, mint a tűzijáték. (tm)

Tűzijáték a Ferences kertben

00.15 Még mindig sokan vannak az utcán

Ugyan már oszlik a tömeg, de még mindig sokan sétálgatnak az utcán, vagy esznek-isznak valamelyik sátornál. (tm)

Savaria Történelmi Karnevál 2009. - csütörtök éjjel
Savaria éjjel
Tánczos Mihály

Csütörtöki beszámolónkat itt olvashatja Savaria Karnevál percről percre - Csütörtök 2009. August 20. 10:02 .

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Savaria Karnevál percről percre - Csütörtök

Késő éjszakáig pörgött a tömeg a Főtéren, a Borok utcájában, meg mindenhol. Kipróbáltuk a pálinkaházakat is.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Savaria Karnevál 2009

Tovább az oldalra