Savaria Karnevál percről percre - péntek

Bármennyire is szkeptikusak és cinikusak vagyunk, de azért velőt rezget a harsonaszó, és Ave Cezarral üdvözöljük Jordán Tamást, azért lehet valami ebben a lokálpatriotizmusban...

21:07 Dobokat és zenét a népnek!

Több ismerős és mi is hiányolunk egy kis zenét és dobszót például a Thököly utcából, és a Borok utcájának belváros felőli vége is "csendes". Például amikor az Artistica Anam Cara csapata végigvonul(t) csak úgy szórakozásként a városon, mindenkinek mosolyt csaltak az arcára hihetetlen jókedvükkel. Még több ilyet!
HB

Borok utcája péntek este
Horváth Balázs

18:05 Ave, Cezar!

A Kőszegi utca elején ér minket a felvonulás. Bármennyire is szkeptikusak és cinikusak vagyunk, de azért velőt rezget a harsonaszó, és Ave Cezarral üdvözöljük Jordán Tamást, azért lehet valami ebben a lokálpatriotizmusban...

16.17 Karneváli kresz rovatunkban ma

Ön szerint a következő táblával jelölt úton gyalogosan behajthat-e?
a., igen, de csak ha férfi vagyok és gyermekemmel sétálok.
b., igen, de csak a táblákat jobbról kerülve.
c., nem, kivétel, ha négy tagú a család, de akkor is csak az egyik szülő az egyik gyermekkel. Hogy melyik, azt kő-papír-olló-val lehet eldönteni.
d., hisz ez a Borok utcája, ide bemenni lehet, kijönni meg ugyse akarok.

Karnevál kresz
Mészáros Zsolt

15:30 Családi eredményhirdetés

Senki sem kíváncsi igazán a borverseny eredményhirdetésére – vonjuk le gyorsan a konzekvenciát. Néhány kitartó sajtómunkás, néhány kötelezettséget teljesítő szervező, és néhány, éppen arrajáró termelő. Semmiféle ünnepélyesség, közönsségtaps, pedig itt komoly eredmények születtek. Kéretik legközelebb kedvezőbb időpontra tenni ezt a eseményt.

A 2009-es Savaria Karnevál legjobb borai
Feind Lajos, a legjobb bor készítője
Mészáros Zsolt

15:21 Borverseny hosszúlépésben

Miközben a borverseny eredményhirdetésére ballagunk, elképzeljük, milyen lenne, a borok versenyeznének. Mármint hosszútávfutásban, vagy (pardon) hosszúlépésben. Arra már nem emlékszem, miért jutott eszünkbe a zongoraverseny kifejezés…


14:36 Lovagi technikák

A szerkesztőségi légkondi után mellbevágó a hőség, kanyarodunk is gyorsan a Sörtér felé. Jókor érkezünk, éppen a kézitusa technikáit magyarázza egy lovag. Jókat röhögünk, mert ellenfele, akit a forgatókönyv szerint le kellene győznie nála sokkal ügyesebb – és szótlanabb -, így hősünk rendre a porban landol, magyarázva bizonyítványát.

Közben meghökkenve halljuk tőle, hogy

ezt így csináltuk annak idején

, meg hogy

ezt a technikát használtuk

. Összeröhögünk fotósunkkal, ez a fickó minimum a Hegykaló c. film főhősének képzeli magát. De legalább hideg a sör…


14:00 Nincs forgalom a Sörtéren

Emberek! Hahó! Hahóóóóó! Annyian kértétek a Sörteret, most meg kong az ürességtől!

Persze nem kollektív lerészegedésre szeretnénk felhívni a figyelmet ezzel a bejegyzéssel, de azért mégiscsak érdekes, hogy a vendégek sokéves kívánságát teljesítették a szervezők, viszont tegnap óta alig van forgalom a Sörtéren. Sőt, ahogy elnézegettük, a kávézók és sörözők teraszán jóval többen fogyasztanak... Sebaj, a római katonák derekasan helytállnak itt is!


13:15 Brutális árak

Gyorsan és határozottan kell egyetértenünk kolleginánkkal, aki az előző bejegyzést elkövette. A Borok utcájának elején gondoltuk úgy, hogy harapunk valamit. Egy adag sült tarja, három darab negyedelt uborka, két szelet kenyér és egy korsó soproni sör 2400 forint. Holnap otthon ebédelünk…

12:45 Arcpirítóan magasak az árak a kirakodóknál

Hiába tartanak nyitva a Fő téri üzletek, mégsem megy a bolt sem a butikokban, sem a pékségekben, pedig a téren hömpölyög a tömeg. Míg az árusoknál 400 forintot kell csengetni egy házi rétesért vagy egy ezrest a kürtőskalácsért, addig az egyik pékségben a rétest megvehetjük 190-ért.

Aztán ott van a ruhaárusok kirakodóvására, ezerszínű ingek, szoknyák vonzzák a tekintetet, közelebb lépve pedig csalódottan tapasztalja az ember lánya, hogy 4000-5000 forinton alul nem ússza meg a vásárlást. Pedig csak egy darab göncről van szó. A butikokban éppen most van a szokásos nyár végi akció, gondoltuk, karnevál idején ez növelheti a forgalmat.

Egy kürtőskalácsért akár egy ezrest is elkérnek
Horváth Balázs

Tévedtünk. Az egyik butikban az eladólány bosszúsan magyarázta, hogy talán kevesebb a vendég karneválkor, mint egyébként, de ez már sokéves tendencia. Így ma be is zárnak kora délután, ki sem nyitják az üzletet hétvégére, mert nincs értelme odabent üldögélni. Mire végzett a panaszáradattal, addig kolléganőnk egy nyári ruhával gyarapította szekrénye tartalmát. 1500 forintért.


12:15 Mi, germánok tartsunk össze!

Pillanatok alatt fotótémává változik kis társaságunk, a valaha ősellenség rómaiak, barbárok és gallok öllelkeznek, koccintgatnak. A járókelők meg fotóznak. Érkezik egy idősebb házaspár, kiderül német turisták. Lapogatják a barbárok hátát, mondván, mi germánok tartsunk össze.

Alakul a karneváli hangulat…


11:59 Barbárok és ír sör

A Főtéren a kelta kocsmában csapolnak nekünk jó kis ír fekete sört, egyszercsak két barbár érkezett. Egyikőjük láthatóan már belecsapott az élvezetekbe, örömmel üdvözlik a lictort, és néma kísérőjét (ez lennék én). Ők is hoznak sört, amikor megérkezik Asterix és Obeliszk, a két gall, meg két legionárius.


11:43 A lictor felügyelete alatt

Folyik az agyunkról az izzadság, amikor végre beérkezünk a Főtérre. A lictor jön szembe, ő az, aki anno az ítélethozókat, Vesta szüzeket kísérte. Kezében a fastus, ami összekötött faágakból, köztük egy kétélű baltából áll. Nos, ő testesíti meg a törvényességet, az ítélethozatali jogot. Gyorsan ítéletet is mond fölöttünk, nekünk sörre van szükségünk.


11.27 Karnevál marketing rovatunkban ma

A legtöbb ember jobbra, balra és maga elé nézeget… Na ez a reklám azon keveseknek készült, akik a fejük felett keresnek célzott hirdetéseket. De az is lehet, hogy több idegen van a városban, mint azt gondoltuk…

Lebegő idegenek tógában
Mészáros Zsolt

10.50 Célba vizezés a Gayer parkban

A szombathelyi lánglovagok elmaradhatatlan „kellékei” a karnevál gyerek szigetének, a Kalandvárnak. Idén nehéz feladat elé állítják az ifjú vízmestereket. Az egyik játékban egy golyót kell a célba lökködni vízsugárral, a másikban célba kell vizezni a tűzoltótömlővel.

Célba vizezés
Célba vizezés
Mészáros Zsolt

10.32 Karnevál marketing rovatunkban ma

Három bolt van, ami mellett egy férfi önszántából biztos nem áll meg: ruhabolt, cipőbolt, kalapbolt. Ezt az árusok is tudják! Így idén már nem próbálkoznak férfi római sisakokat eladni, meghozták a divatos női kollekciót. Kapásból sminktippekkel, választható színekben, akár fekete lófarokkal. A készlet véges, igyekezzenek hölgyeim!

Római harci sisak - női kollekció
Mészáros Zsolt

10.16 A hajózás ingyenes, de a matróz szomjas lehet

4-12 évesek hajózhatnak idén is a Gyöngyösön. A vízi élménynek díja nincs, de a matrózok, hogy szomjukat olthassák, borravalót gyűjtenek. Fedélzetre szállni a Gayer park piac felöli végén lehet, végállomás a kaszinónál van.

Integessetek a fotósnak!
Integessetek a fotósnak!
Mészáros Zsolt

09.55 Hajóvonták találkozása tilos!

Kicsit késve indult az idei kenuzás a Gyöngyösön. A szervező „weking”-eknek tereprendezéssel kellett kezdeniük a reggelt, egy bója mellett (mely innentől a kanyarban hajóvonták találkozása tilos figyelmeztetésre emlékezteti a hajósokat) egy „jó” állapotú kerékpár is előkerült a Gyöngyös habjaiból. A tulajdonosa átveheti a jurtáknál.

Gyöngyösből kiemelt kerékpár
Gyöngyösből kiemelt kerékpár
Mészáros Zsolt

09.10 Videó a tüzes játékokról

Kiemeltük az egyik mozgalmas és felettébb látványos jelenetet, ami alapján a kintmaradottak is elképzelhetik, miről maradtak le.

Tüzes játékok a Ferences kertben

01:10 Férfias díszek

Ez itt az...
Ez itt az...
Tánczos Mihály
Ajánljuk a látogatók figyelmébe a legio katonáinak díszeit, akár a gyűrűket, akár a nyakbavalókat. Találni ott érdekességeket és ha éppen nem harci cselekmény közben érdeklődik a néző, akkor talán magyarázatot is kaphat arra, mik ezek és mire szolgálnak. A centurio esküvőjéről írt beszámolónkban már megkérdeztük, miért lóg több legiós nyakában fallosz? Íme a válasz:

A centurio nyakában – majd később más legiósokéban – ismételten kiszúrtuk a fallosz alakú nyakéket, de ezúttal rá is kérdeztünk, mi az. Nos, nem tévedtünk, az bizony egy szárnyas fallosz, ami a férfiasságot, a férfiúi erőt jelképezte a rómaiak idejében. A centurio hagyományőrzőként viseli, de mint mondta, semmi szégyelnivaló nincs rajta.

Bővebben itt... (tm)


00:50 Éjszaka a múzeumban

A Ferences kertben tettünk egy kört az ott állomásozó csoportok között. Az Artistica Anam Cara tagjai a tűz körül ücsörögtek és énekeltek. Tavaly is megörökítettük őket. Amikor a szakadó esőben mindenki búsan lógatta az orrát, ők akkor is vidáman daloltak, mint ahogy a linkre kattintva az látható.

Összetartó csapat: Artistica Anam Cara
Artistica Anam Cara, éjszakai szabadfoglalkozás
Tánczos Mihály

Az Északi Gárdánál is zajlott az élet. Tavaly vasárnap, a zárónapon nekik gurult el kicsit a gyógyszerük, amikor a legióval való összecsapásnál vert helyzetben gépfegyvert rántottak és lemészárolták a meglepett katonákat. A közönség őrjöngött a váratlan és nem éppen korhű fordulaton. Úgy tudjuk, az idén a legio is készül meglepetéssel, amire a Gárda még rá akar kontrázni. Kíváncsian várjuk, mi lesz belőle. Az is biztos, hogy szombaton 10.30 körül hatalmas összecsapás várható a Ferences kertben, de hiába füleltünk, nem hallottuk fémes zörejt a legio táborából, tehát valószínűleg nem remegik össze magukat a páncéljukban. (tm)

Savaria Történelmi Karnevál 2009. - csütörtök éjjel
A régészek viszonylag ritkán találnak ilyen jó állapotú fegyvert a római katonák mellett
Tánczos Mihály

00:30 Tüzes dolgok

Mostanra sikerült hazaverekedni magunkat. A tüzes játékokokat telt ház előtt mutatták be, sokan voltak, akiknek már nem jutott jegy. Mivel ez egyszeri alkalommal került bemutatásra, így jó páran szomorkodtak a bejáratnál.

Savaria Történelmi Karnevál 2009. - csütörtök éjjel
Sor a bejáratnál - Sokan rekedtek a kapun kívül
Tánczos Mihály

Most is sok a néhány éves gyerek, sőt, karonülőt is láttunk, pedig a szervezők többször is hangsúlyozták, hogy a hanghatások miatt kisgyerekeknek nem javasolt a tüzes játék megtekintése. Volt is nagy bőgés az első ágyúszó után. Nem csoda, hiszen még a felnőttek közül is nagyon sokan megijedtek a dörrenéstől.

Maga az előadás számunkra kicsit lassan indult. Augusztus 20. lévén a főszerepet a kenyér játszotta, ezzel kapcsolatban hangzott el három mese, amelyet tüzes eszközöket pörgető szereplők játszottak el. Mondjuk az elején nehezen vettük fel a fonalat, mivel nem nagyon találtunk összefüggést a placcon mozgó szereplők és a szpíker által mesélt történet között, de aztán összeállt a kép. A népmeséket néptáncosok is színesítették, ők viszont nem borultak lángba.

Savaria Történelmi Karnevál 2009. - csütörtök éjjel
Savaria Történelmi Karnevál 2009. - csütörtök éjjel
Tánczos Mihály

Két mesében az ördög és a nép gyermeke, egyikben pedig Mátyás király és a szakácsa játszotta a főszerepet. Híres királyunk ezúttal fejébe vette, hogy új és finom ételt szeretne enni, de szakácsa hiába izzadt vért és készített finomabbnál finomabb ételeket, Mátyás finnyás hangulatban volt. Be is ígérte szakácsának a lenyakazást, mire szegény elbujdosott egy vekni kenyérrel. Mátyás hadat küldött rá, volt is ágyúzás, lövöldözés, hogy leszedjék a fáról, mi pedig már értjük, miért nem unatkoztak sokat a középkorban. Szegény szakács végül elejtette a veknit, ami Mátyás elé pottyant, aki még soha nem látott ilyent. Megkóstolta és megtalálta a kenyérben azt az eledelt, amire annyira vágyott. Tanulságos történet és a szakács irhája is megmenekült.

A záró történetben az ördög és a molnárlegény viaskodását követhettük nyomon egy könnyelműen megkötött szerződés felbontására irányuló küzdelemben. A mese kiötlője valószínűleg itt is mákteát kortyolt a sötétben, mert bizony voltak váratlan fordulatok. A pokol felé vezető úton hősünk találkozott egy háromfejű, tüzet okádó kutyával. Már éppen lemondott életéről, amikor mentő ötlete támadt és a tarisznyájából előhúzta az elégetett nászlepedője hamvából sütött pogácsát (!), fejbedobta vele a szörnyet, mire az kimúlt. De hiába örült, mert találkozott a hatalmas tűzokádó kígyóval. Molnárunk már készült a halálra, amikor hirtelen ötlettől vezérelve benyúlt a tarisznyájába, elővett egy pogácsát és fejbe küldte vele a vérengző fenevadat. A kígyó kinyúlt. És így tovább, na. Biztosan jó volt az anyag, de az is fix, hogy ebből a pogácsából mi nem kérünk.

Savaria Történelmi Karnevál 2009. - csütörtök éjjel
Savaria Történelmi Karnevál 2009. - csütörtök éjjel
Tánczos Mihály

Az előadás utolsó harmada azonban igazán pörgősre sikeredett, lelkesedett is a közönség. A finálé pedig mi lehetett volna más, mint a tűzijáték. (tm)

Tűzijáték a Ferences kertben

00.15 Még mindig sokan vannak az utcán

Ugyan már oszlik a tömeg, de még mindig sokan sétálgatnak az utcán, vagy esznek-isznak valamelyik sátornál. (tm)

Savaria Történelmi Karnevál 2009. - csütörtök éjjel
Savaria éjjel
Tánczos Mihály

Csütörtöki beszámolónkat itt olvashatja Savaria Karnevál percről percre - Csütörtök 2009. August 20. 10:02 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Savaria Karnevál percről percre - Csütörtök

Késő éjszakáig pörgött a tömeg a Főtéren, a Borok utcájában, meg mindenhol. Kipróbáltuk a pálinkaházakat is.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Savaria Karnevál 2009