Savaria Karnevál percről percre - Csütörtök

Késő éjszakáig pörgött a tömeg a Főtéren, a Borok utcájában, meg mindenhol. Kipróbáltuk a pálinkaházakat is.

22:35 Finom a pálinka

A Csík zenekar kénytelen volt néhány ráadást adni, a közönség egyszerűen zabálta zenéjüket. Mi meg kicsit elgondolkodtunk, miért is nem ezt az igazi népzenét nyomják a második vonalbeli csatornák. Jobb, hallgathatóbb, értékesebb mint a mulatós rock(?).

A Borok utcáján át indulunk hazafelé, de ismerősökbe botlunk, az egyik pálinkaház előtt kóstolgatnak nagy bőszen. Beszállunk, rendkívüli finomságokkal lesznek gazdagabbak ízlelőbimbóink. Így meg is szakítjuk a blogot, folytatás holnap. Jó éjszakát Savaria!

21:00 Hatalmas tömeg a Csík zenekar koncertjén

Hatalmas tömeg volt a Csík zenekar koncertjén, a Városháza előtti téren mozdulni sem lehetett. Már-már úgy éreztem, mintha egy szombat esti rendezvénybe cseppentem volna, olyan hangulat és emberáradat fogadott.
HB

A Csík zenekar koncertje
A Csík zenekar koncertje
Horváth Balázs

20:15 A fotósok sem mehetnek a színpad elé

Még a hivatalosan regisztrált fotósok sem mehetnek be a színpad előtti kordon mögé (előző években be lehetett), nem túl könnyű úgy dolgozni, hogy közben minden irányból lökdösik az embert, valamint kezek és fejek lógnak be elé. Ezúton is kérjük a szervezőket, hogy jövőbeli rendezvényeken kicsit jobban segítsék a sajtó munkáját, akik ilyenkor is dolgoznak.
HB


19:15 Hol vannak a pékek?

Átnézünk a Széchenyi utcába, ami Pékek utcájaként működik, jelenleg majdnem üres. Két sátor van, 160-ért adják a pogácsát. Hümmögünk, lépünk. Úgy látszik, a pékek többsége majd csak holnap reggel veti be magát. Nemsokára kezdődik a Csík zenekar koncertje a Fórum színpadon.

Jelmezesek a Savaria Karneválon
Jelmezesek a Savaria Karneválon
Horváth Balázs

19:05 Tele a város

Miközben a kollegina még csak elindulni akar, mi már órák óta járjuk a várost. Felfedeztük, hogy nincs üres parkolóhely a környéken, láttuk, ahogyan a Kiskar utcai parkolóban két autós vitatkozott azon, melyikük is látta meg először az egyetlen üres helyet…

Tele van a Főtér, lassan már a szombat estékre hajaz a hangulat. A kocsmák viszonylag üresek, ismerős kínál kóstolót a citrommal ízesített szűretlen búzasörből. Ismerjük, kihagyjuk. Inkább a Sörtér, nem biztos, hogy bejött a kuponos rendszer, kétszer kell sorban állni. Megfogadjuk, legközelebb a drágább sört kérjük, a csapnál nincs is tumultus.

Savaria Karnevál csütörtök délután
Savaria Karnevál csütörtök délután
Horváth Balázs

18.43 El kéne indulni. Erről is lemaradtam...

A lakásunkba behallatszik a karnevál moraja, napok óta látom, hogy készülődnek a bulira. Mégis, nagyon nehezemre esik elindulni, körbenézni. Mi van velem, beütött a karnevál undor? Erről például már totál lemaradtam, pedig talán némi szénhidrát segítene...

10 éves a Savaria Történelmi Karnevál
Mészáros Zsolt

Hamarosan műsort vezetek a Fő térről, indulni kell. Ha műsor után a Borok utcája, meg a Rákóczi út sarkán tavaly táborozott házi réteses se segít, végem...


18.06 Tanulni is lehet

A karneválon okosodni is lehet, könnyen szívhatunk magunkba hasznos tudást, ha jól odafigyelünk. Az egyik sátorban például a Savaria környékén termő gombákat ismerhetjük meg preparátumok segítségével. Mi a gyilkos galócával kardoztunk egyet, igaz, így sokkal kevésbé veszélyes, mint elfogyasztva és szippantottunk egy kis shiitake őrleményt, mielőtt tovább kalandoztunk. A látottak, hallottak alapján azt kívánjuk, hogy a karnevál után, de szigorúan csak utána essen egy kiadós eső és már megyünk is az erdőbe gombázni. (tm)

Gombakalauz
Gombakalauz
Tánczos Mihály

17.50 Favelocipéd, mint látványosság

Odanézzen, jajj, mi az! Fotózza le gyorsan!

- lelkesedett egy idősebb asszony és a hátunk mögé mutatott.

Ja, ő Kovács Gábor, egy helyi építész. Szinte mindig ilyesmivel jár, ha éppen nem a faautójával repeszt

- mondtuk a néninek, aki az állát keresgette és nem akarta elhinni, hogy nem egy ritka látványosságról van szó. Pedig tényleg nem. A faragásszal korábban már foglalkoztunk, legutóbb éppen egy április elsejei cikkben A faragász faautója – kezdődhet a sorozatgyártás! (Videóval!) 2009. April 01. 14:44 . (tm)

Fa hajtvány
Fa hajtvány
Tánczos Mihály

17.39 Hastáncosok a Civil udvarban

Akik a korábban megszokott Keleti udvart hiányolják, azoknak ajánljuk felkeresésre a Civil udvart a "Síugró sáncnál", a keleti szellemiség ugyanis ott él tovább. Hastáncosokban sincs hiány és az idén is láthatunk olyasmit, amivel eddig nem léptek fel a hajlékony nők. (Ne tessék ekére, vagy egyéb nem szokványos dologra gondolni, most a hastánckellékekről van szó.) (tm)

Rögtönzött bemutató
Rögtönzött bemutató
Tánczos Mihály

17.20 Plafonon a vérnyomás

Először csak fotóztam a vérnyomásmérést és a vércsepp levételét, de addig unszoltak a kedves hölgyek és urak, míg beadtam a derekam, azaz a középső ujjam, amiből vért vettek. Az adatfelvételnél megkérdőjeleződött a magasságom, de nem valószínű, hogy ezen húztam fel magam 170-es vérnyomásig. A vérvétel után ráadásul az is kiderült, hogy magas a vércukor és koleszterinszintem. (Hm... lehet, hogy a magas vérnyomás elleni gyógyszer gyártója szponzorálja a felmérést?) Az kiderült, hogy búcsúznom ugyan még nem kell a hozzátartozóimtól, de jobb lesz, ha vigyázok. Mindezt egy rómaitól kellett megtudnom. A nap félbehagyott mondata pedig valahogy így hangzott.

Aki megéri a 60 évet, az jóval nagyobb eséllyel éri meg a 80-at, mint aki...


(tm)

Csak egy kis bökés...
Csak egy kis bökés...
Tánczos Mihály

17.15 Családi program

Jó látni, hogy egyre többen öltöznek be családilag. Vannak, akik otthon készítik el a ruhát, mások bérelnek, vagy vesznek. Ma is a római viselet volt a sláger, valószínűleg ez így is marad, Savaria a rómaiaké.(tm)

Családilag beöltözve
Családilag beöltözve
Tánczos Mihály

17.05 Milyen láb ez?

 • a.) Vasi
 • b.) Zalai
 • c.) Szabolcsi, azaz vasi
 • Kockakő-mintás láb
  Kockakő-mintás láb
  Tánczos Mihály

  Oké, ez elvont kicsit, de sok helyi lakos érteni fogja. (tm)


  17:00 Sok az ügynök

  Bosszantóan sok az ilyen-olyan ügynök, valamilyen indokkal pénzt gyűjtő ember. A Fő téren eddig hárman állítottak meg, hogy lépjek be vásárlói klubba, adjak pénzt rászoruló gyereknek, vagy csak adjak pénzt, mert. Nagyon lelombozó tud ez lenni. Ráadásul úgy néz ki, szervezetten megy az emberek megszólítása. Nem biztos, hogy ez emeli a karnevál fényét. (tm)

  Sok az ügynök és az adománygyűjtő
  Sok az ügynök és az adománygyűjtő
  Tánczos Mihály

  16:50 A bronzkor nyomában

  A Művészetek utcájában megállunk az egyik sátor előtt, az asztalon az aprócska edénytől a méretesebb vázáig sorakozik a portéka. Az árus – látva tanácstalansággal vegyes kíváncsiságunk – felvilágosít minket, hogy ezek bronzkori kerámiák, régészeti leletek alapján készült mind, a neolit edényektől a keltáig minden megtalálható a kínálatban.

  No és persze mindegyik Egri Zsuzsa keramikus keze munkáját dicséri, aki mint mondja, harmadik alkalommal jött a karneválra Budapestről és nagyobb tömegre számított az első napon.

  Ma nem megy jól a bolt.

  – összegzi a forgalmat, majd bevezet minket a kerámiakészítés rejtelmeibe.

  Egyik edény sem korongozott, az ősi módszerrel, kézi felrakással készültek. A külsejük sem mázas, tapintsa csak meg. Félszáraz állapotban kell átdörzsölni a felületet kaviccsal, régen is így tették vízállóvá őket. A füstös színüket pedig azért kapják, mert fatüzelésű kemencében égetem őket, ahol a füst beleég a kerámiába és megszínezi azt.


  16:15 Erotikus tánc forrósította a hangulatot

  Csinos nők, karcsú derekak, formás csípők – a sárvári Cera hastáncosai a Civil udvarban (az egyetem D épülete mögött) forrósítják a hangulatot erotikus táncukkal. A férfiközönség láthatóan igencsak élvezi a bemutatót, a hölgyek pedig talán kedvet kapnak a szexis csípőmozgás technikáinak elsajátítására, hogy azzal is gyarapítsák a csábítás eszköztárát.


  15:30 Már üt az alkohol és a hőség kettőse

  Nemcsak a Borok utcája alszik, de egy-két elpilledt vendég is álomra hajtotta fejét a Fő téri sörpadokon. Azt nem tudjuk pontosan, hogy a meleg vagy az elfogyasztott alkoholmennyiség ütötte-e ki őket. Netán a kettő együtt? A hőség ugyanis javában tombol, pár méternyi sétálás után az embert kiveri a víz, a kürtőskalácsos és a lángosos sütödéi mellett mászkálva még nagyobb forróság csap meg minket.

  Hogy mekkora tömeg hömpölyög az utcákon? Egyre nagyobb. Már jóval többen veszik az irányt a belváros felé, mint onnan el. Két gombóc hűsítő nyalnivalóért beékeljük magunkat a fagyispultnál kígyózó sorba, és láss csodát, az eladólány nem spórol az adaggal, nem húzza le a fagyiskanalat. Apró örömök az első napon.


  14:10 Alszik a Borok utcája

  A Borok utcáján végig lehet látni. Bármilyen furcsán hangzik, ez furcsa ezen a helyszínen. Az utca elején sütik a pecsenyéket, beljebb aztán árván ácsorognak a termelői sátrak, csak néhány előtt poharazgatnak. Pedig van itt mi szemszájnak ingere, sok a pálinkasátor is, ha jól emlékszünk tavaly csak kettő volt. Ide mindenképpen vissza kell térni, többször is…

  Az utca végén a színpad teteje még leengedve, egyetlen technikus sürgölődik a felszerelés körül. De többen is fotózgatnak, hiába, a zsinagóga épülete szép hátteret ad a családi képhez. Később folytatjuk.


  13:55 Ráérős sétálók

  Úgy döntünk, sétálunk egyet a Borok utcájában, hiszen az elmúlt években itt volt a legnagyobb népsűrűség. Végignézve a Thököly utcán, ráérős sétálókat látunk, keressük azt a helyet, ahol tavaly a gladiátor tarját ettük, amivel maximálisan meg is voltunk elégedve. A sátor helye üres, aztán felfedezzük az utca túloldalán. A padok, asztalok felett nincs vászon, úgy tűnik, egész nap odatűz a nap. Lehet, hogy az idén másik helyet kell keresnünk…


  12:05 Öreg Város Vására

  Szerencsére elmarad a tumultus, nyugodtan várják sorukat az emberek, talán azt sajnáljuk, hogy a gyerekeket nem engedik előre. De semmi gond, gyorsan el is fogy a torta. A Főtér közben elevenedik, igaz, program még nem nagyon van, de már nagyban zajlik az Öreg Város Vására, és kinyitottak a kocsmák is. Tűz a nap, nagyon meleg van, lesz. Hűvösebb helyet keresünk.


  10 éves a Savaria Történelmi Karnevál
  10 éves a Savaria Történelmi Karnevál
  Mészáros Zsolt

  11:49 A történelmi alakok árnyéka

  Ipkovich György polgármester mond a színpadról néhány szót, lényege, hogy Szombathelyen érezhető a múlt, eleink árnyéka ma is látható. A karnevál alatt pedig meg is elevenednek. Udvarias taps fogadja, de a – dobszót hallván – megnőtt tömeg inkább a tortára kíváncsi, el is kezdik osztani a szeleteket.


  11:35 Hivatalos megnyitó

  Néhány sötétöltönyös férfira figyelünk fel, talán a tűző nap teszi, hogy csak később ismerjük meg őket, városunk néhány politikusa gyülekezik és izzad munkaruhájában. Inkább akkor a római és reneszánsz ruhába öltözött hölgyeket figyeljük.

  Politikusok, augusztus 20-i ünepség után
  Politikusok, augusztus 20-i ünepség után
  Tánczos Mihály

  Dobszó mellett érkeznek az Artistica Aramcara művészei, az artistacsoportot tavaly a Romkertben láttuk, akkor india műsort mutattak be. Most néhány laza embergúla, egy kis buzogánydobálás. Megint csak elcsodálkozunk a vékony, hajlékony, mégis erős lányokon, akik semmit sem változtak tavaly óta.

  Útnak indul az Artistica Anam Cara
  Útnak indul az Artistica Anam Cara
  Tánczos Mihály

  11:25 Karneváltorta

  Kisebb csődület a városháza előtti Fórum színpadnál, az asztal mögött álló szervezők elég nehezen tartják vissza az embereket, hiába, itt látható a karnevál 10 évét közöntő születésnapi torta. Egyikőjük meg is jegyzi: Mindjárt jön egy kutya, egy kisgyerek és kész a napi szenzáció.


  10:48 Ser és középkor

  Gyorsan véget ért a sétánk, a mindenféle hangulat egysíkon találkozik: ráérős készülődés. Nem is húzzuk az időt, megnézzük még az új helyszínt, a Sörtér nevű sörteret. A Berzsenyi teret nevezték át így, itten csapolnak mindenféle hideg és habzó italokat. Igaz, egyelőre még nem is. De középkori tábor is áll a téren, a Károly Róbert Hagyományőrző Egyesület középkori lvagjai és hölgyeik ütöttek itt tanyát, egyelőre a sima tábori élet zajlik.

  Nem is zavarjuk őket, megyünk tortát enni.

  Savaria Karnevál csütörtök délelőtt
  Savaria Karnevál csütörtök délelőtt
  Horváth Balázs

  10:23 Külcsín és belbecs

  De jó is lenne, ha szombat délután is ennyi ülőhely lenne – sóhajtunk nagyokat, még jó, hogy a vendéglátósok nem hallották. Babérkoszorús római sétál el mellettünk, komolykodva, kezét hátratéve. Hiába, a külcsín és a belbecs szoros kapcsolatban állnak…


  2009. 08.20. Csütörtök 10:15 Laza készülődés

  Elindulunk hát, hogy körbevizslassuk, milyen is az, ha már csütörtök délelőttje is a karneválhoz tartozik. Egy biztos, az útlezárásokat komolyan vették a rendezők, kényelmesen és nyugodtan lehet sétálgatni a belváros utcáin.

  Laza készülődés jelei mindenütt, a Főtéren aztán már majd teljes gőzzel működnek a vendéglátók. Kissé csalódva nézzük, hogy a felhozatal nem igazán változik, a langalló – lánykori nevén kenyérlángos – mindent visz. Vendég is akad, igaz, többnyire csak nézelődnek, éppúgy, mint mi.


  20:23:06

  Ezt a felvételt senki ne nézze meg, mert megmákonyozza az embert. Egy ismerős megnézte, azóta időnként felmákog, a többiek meg értetlenül néztek rá. Aztán ők is belepislantottak és azóta időnként felvihognak, na meg mákognak.
  A dalszöveg egy részét letölthetővé tesszük, reméljük, nem sértünk vele szerzői jogot:

  Mák-mákmák-mák mák mák mákmákmák máááák, mákmák máák mákmák mákmákmák má-á-ák, mák mák mákmák mák mááák.

  (tm)

  Delhusa Joint - Mákmákmák

  18:35:21

  Föl, föl, rabtartói a Földnek! A kongresszust az alábbi tömörülések képviselték:
  Múltban Szocializálódott Piacvezetők (Gordius Wallis)
  Szabadkereskedők Démoni Szövetsége (Gabriel Liberalis)
  Fiatal Diktátorok Emberkereskedelmi Szervezete (Victorius Orbitalis)
  Minőséget Diktálók Fóruma és a Vénuszdombi Szövetség (Ebola Carimaris)
  Keresztény Daliásrabszolgát a Népnek Punktum (Pontius Pilates) (tm)

  Válságban a rabszolgakereskedők

  18:28:16

  Mintegy negyven nem várt látogatója akadt a Romkertben a Rabszolgaválság próbájának, de a spontán egybegyűlt nézők maradhattak és becsületükre legyen mondva, tapsoltak is. A hallottak alapján a történelem ismétli önmagát, vagy valami ilyesmi, hiszen az első századi rabszolgaválság is hasonló folyamatokat gerjesztett az akkori politikusok között, mint a mostani válság. És minő véletlen, hogy az akkori szövetségek nevének rövidítése mennyire megegyezett a maiakéval, szinte hihetetlen! De a lényeg: aki egész életében egy rabszolgára áhítozott, az most kemény küzdelemben megszerezheti, fegyverek helyett azonban a sestertiusok csörögnek majd. (tm)

  A Rabszolgaválság próbája a Romkertben
  Bármi hasonlóság a jelenkor politikai eseményeivel csak a véletlen műve lehet - több képért klikk
  Tánczos Mihály

  15:31:07

  A látszat ellenére nem sírhalom áll a téren, csupán egy harangtorony teteje vár felhelyezésre. Mindenesetre elég megtévesztő így. (tm)

  Mementó
  Mememntó - klikk ide az előkészület többi képéhez!
  Tánczos Mihály

  15:14:17

  A Fő téren botlottunk ebbe a vidám társaságba. Mindannyian svédek, de a középső úr elárulta, a Karib térségben született. Bár csak azt akartuk megkérdezni vajon a Karneválra érkeztek-e (nem), végül hosszan elbeszélgettünk Magyarországról, arról, hogy milyen változások történtek az elmúlt évtizedekben, illetve sok másról. A három férfi a kézilabdásokkal érkezett és sajnálkoztak, hogy nem tudtak a város nagy forgatagáról, mert akkor maradtak volna még egy napot, mivel szeretik a nyüzsgést és a látványosságot. Miután elváltunk messziről is hallottuk még felszabadult nevetésüket. No, ők biztosan lelkesen tapsoltak, ujjongtak volna a produkcióknak. Kár, hogy nem maradtak.(tm)

  Svéd látogatók.
  Svéd látogatók.
  Tánczos Mihály

  14:58:58

  Kerestünk karneváli hangulatot árasztó kirakatokat a Fő téren és környékén, de nem nagyon találtunk, egy nappal a rendezvény kezdete előtt. A Photo Hall, a Hófehérke és a Martha May készítet eddig valamilyen installációt. lehet, hogy többen az utolsó pillanatban rendezik át a kirakatot? A rendezvényre egy szórakozóhely is rárepült, DJ-it tunikás plakáttal hirdeti.(tm)

  Feldíszített kirakat
  Feldíszített kirakat
  Tánczos Mihály

  13:40:20

  A Borok utcájának építésénél ismerős rendező mosolygott ránk, miközben a háta mögött éppen vért izzadtak a munkások egy ház arrébb telepítésén. Mint kiderült, a házikót csak egy fél méterrel építették kijjebb a megszabottnál, de nem sikerült a csel, hátrébb kellett pakolniuk az egészet.

  Engem most nagyon nem szeretnek ezért, de gondolnom kell az árus szomszédjára is, akit kitakarna így ez a ház.(tm)

  Szigor a mosoly mögött
  Szigor a mosoly mögött
  Tánczos Mihály

  13.21:41

  Honnan a sok tunika, tóga és egyéb díszes ruha? Például innen.

  Diákrabszolgák Savariában

  13:15:24

  Harci papucsban
  Tánczos Mihály

  A 12 éves Donát régi vágya teljesül, a Karnevál ideje alatt legiós lesz. Csillogó-villogó páncélban és fegyverrel vonul majd. Nem is mertünk kötekedni vele a strandpapucs miatt, de az ifjú harcos magától mondta, hogy most csak próbáltak, és másnaptól már a lábbelire sem lehet panasz. Az Aréna utcai kölcsönzőben messze a római viseletre van a legnagyobb kereslet, a reneszánsz ruhákat már jóval kevesebben keresik. A választék még bőséges. (tm)


  12:59:02

  Új őrtornya van a legionak! A régi már kicsit megsüllyedt és nagyon leamortizálódott az elmúlt évek háborúskodásai alatt, ezért lebontották és a fejlődéssel lépést tartva újat, jobbat, nagyobbat építettek a katonák. Erősebb a csapolás, erősebb a merevítés, így nem kell attól tartani, hogy a rómaiak csúfosan a mélybe hullanak. Jövőre már rendes, dögnehéz római cserép is lesz rajta. A két szinten összesen 21 négyzetméternyi terület várja az őröket, a nézők pedig csak nézhetik, ki nem próbálhatják. Az első századból rekonstruált torony dombra épült, a környék így belátható. Erre azért is volt szükség anno, hogy az ellenséges csapatmozgások mellett a saját csapatok is beláthatók legyenek. A tavalyi nagysikerű legio-gladiátor összecsapás az idén új színfoltokkal gyarapodik, még látványosabb lesz, de a többi majd a harctéren derül ki.(tm)

  Előkészület a legio háza táján
  Tánczos Mihály

  12:27:29

  Az egyik ókori szentély szegletében vörös lángnyelvekre lettünk figyelmesek. Rohantunk is oltani a tüzet, de kiderült, csak az egyik televízió riporternőjének haján játszottak a pajkos napsugarak. Úgy tűnik, benne leszünk a tévében.(tm)

  Sajnos nem Vesták, ők Pressták
  Tánczos Mihály

  12:00:18

  Délidőben Egoismus, alias Kelemen Zoltán kávét kortyolgatott a belvárosban. Készült a Rabszolgavásár esti főpróbájára. Azaz az idén igazodva a helyzethez Rabszolgaválság lesz. A Romkertben valóban lehet majd emberrel kereskedni, ami jó móka. Egoismus reméli, az idén sem marad nyakán egyetlen szolga sem, de ez persze a közönségen múlik.(tm)

  Egoismus erőt önt magába
  Tánczos Mihály

  2009.08.19. 11:44:53 És a nulladik napon a szervezők megteremték az árusok helyeit az Fő téren és láták, hogy az jó. (tm)
  Mormonok a téren
  Tánczos Mihály

  11:25:33

  Aki a virágot elbírja rossz ember nem lehet
  Tánczos Mihály

  Hát ők vajon mit csinálnak? Látszólag megpróbálják belenyomni szegény zöldséget a talajba, de az augusztus már nem kedvez az ültetésnek, no meg csapadék is kevés esett mostanában. (Pár napig talán nem is fog.) (tm)
  11:06:22

  Ha a szervezők azt gondolják, hogy mindenre gondoltak, akkor elszúrták. A tektonikus mozgásnak köszönhetően egy vízvezeték úgy gondolta, színesíti kicsit a programot. (tm)

  A csövek karneválkor is törnek
  Tánczos Mihály

  2009.08.19. 10:55:45

  A város útjai felett a megszokott molinók virítanak. Ha nem csal a szemünk, akkor "Hosszúpuska" tekint le az érkezőkre még római felszerelésben, pedig a katona egy ideje a barbárokhoz igazolt, már amikor nem Kőszegen aprít törököt. (tm)

  Rohonci út
  Tánczos Mihály
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Savaria Karnevál 2009