Savaria Karnevál percről percre - szombat

Esik az eső, de a gladiátorok és a legio még szárazon indultak csatába. Sérültek is vannak, repedt a csont, hasadt a bőr. Videóval aláfestve.

22:10 Videó néhány összecsapásról

A Történelmi Témaparkban tömött lelátók előtt csaptak össze a harcosok.
Mint azt írtuk, akadt néhány sérülés. A felvételből kiderül, ez nem is olyan meglepő. A közönség sorában akadtak olyanok, akik azt gondolták, játék fegyverekkel zajlik a csata. Amikor azonban megtapogatták a csatatérről levonuló hősöket, akkor leesett az álluk. Nehéz, komoly fegyvereket találtak. (tm)

A teutoburgi csata
Gladiátorok küzdelme

20:50 Legionáriusok és gladiátorok - harc az utolsó csepp vérig

A Ferences kertben vérre menő küzdelmet folytattak különböző népek katonái, de bepillantást nyerhettünk a gladiátorok kegyetlen világába is. A nézők ma felettébb engedékeny hangulatban voltak. Sokszor mutatott az ég felé a mutatóujjuk, ami életet jelentett a legyőzött gladiátornak, már ha ezt a császár is így gondolta.

Savaria Karnevál: Ferences kert
A közönség kemény csatákat láthatott
Tánczos Mihály

A délután is tartogatott meglepetést. A teutoborgi csata rekonstruálásánál szemtanúi lehettünk, amint a germánok rommá vertek három legiot. A valóságban 16 ezer legionárius vesztette életét a gyilkos csatában, amelyet Varus, az elvakult és elbizakodott hadvezér vezetett.

Még több kép a küzdelemről, a közönség fotóival
Tánczos Mihály

A mentők tájékoztatása alapján hat sérültet láttak el. Az egyik legionárius a szeme mellett szerzett szúrt sebet, amikor az ellenfél egyik tagjának dárdája elcsúszott a pajzs mellett és a sisaknál megtalálta az utat a római katona fejéhez. Egy harcos az ujját törte és kisebb horzsolásokat, vágásokat is elláttak a szakemberek. (Csoda, hogy ennyivel megúszták a harcosok, látva a küzdelem hevét és a vágtató lovakat.)(tm)


19:10 Egyelőre nincs változás a programban

Találkozunk az egyik szervezővel, azt mondja, a fáklyás felvonulásig van még idő, egyelőre nem változtatnak a programon. Ha mégis, azonnal szólnak nekünk, mi pedig tájékoztatjuk Olvasóinkat.

Karnevál gyermekekkel
Karnevál gyermekekkel
Lovagi Milán

18:54 Csepeg a csendes eső, csepeg…

Egyre jobban belelendül esőisten, de a karneválozók egyelőre állják a rohamot. Csak a kocsmák, büfék stb. előtti padok, asztalok ürültek ki, hiába, vizes padra nem éppen öröm leülni. Éppen a karneválszínház bejáratánál járunk, amikor az előadás végeztével érkezik Jordán Tamás, cezari öltözetében ül az autóba. Érdekes látvány…

17:30 Csak azért is lövünk!

A Sörtéren német muskétások gyakorolnak, fülrepesztő a muskéták, pisztolyok dörrenése. A rendező a hangcuccon át – németül és magyarul – kéri őket, hagyják abba a lövöldözést, a közelben mindjárt kezdődik a karneválszínház előadása. A muskétások – csak azért is – megeresztenek még egy sorozatot. A közönség hangsoan ünnepli őket. Viele Danke – nyugtázza beletörődően a rendező.

17:22 Viseld el a sorsod!

Legionáriusok vonulnak szembe, szigorú tekintetű centurio int félre botjával az útból. Ekkor vesszük észre, hogy hastáncoslányokat vezetnek rabszíjon. Egyikőjük nevemet kiáltja,

Ments meg!

– kéri. Egykori főiskolai csoporttársunkra ismerünk, segítenénk, de a legionáriusoknál lándzsa van.

Viseld el a sorsod

– vígasztaljuk a rabigába hajtott táncosnőt.

17:13 Üzletpolitika?

A Széchenyi utcában, ami most tulajdonképpen Pékek utcája, nincs nagy tumultus. A pékek sincsenek teljes létszámban, hiába, 160 forint egy pogácsáért azért nem semmi. Néhány tízméterrel arrébb, az egyik üzletben ugyanez 75 forintért kapható…

16:50 Nem ijedősek a népek

Nem ijesztette el a szemerkélő eső a karneválozókat, a Fórum színpad előtt tömeg van, hallgatják a bigband zenét. A Főtéren azonban nincsenek túl sokan, nyugodtan lehet sétélgatni. Azért majd minden kézben ott az esernyő.
A egyik, internetes szolgáltatást nyújtó sátornál mondja a kolléga, a legtöbben az időkép.hu-t akarják menézni, az egyik gépen be is hozták, így messziről látszik a gomolygó felhők radarképe. Annyira azért nem veszélyes a helyzet.

16:33 Csipp, csepp

Szemerkélni kezdett az eső.
) %!/+=/! /%=(= !%!%!+ +"'! (Ősi magyar szitok, fonetikus átiratban) Jó hír viszont, hogy tisztul az ég. És hogy egy nem éppen klasszikust idézzünk:

A nagy kérdés ma az: fáklya, vagy fuck you?

(tm)


16:00 Sötét fellegek

Ausztria felől fekete felhők éreznek. Nem túl bizalomgerjesztő a látvány és a levegő is lehűlt. A környéken lévő sámánok most igazán eljárhatnák az esőriasztó táncukat. (tm)

Néhány órával a fáklyás felvonulás előtt
met.hu

15:30 Magaslati nézők

Rendőrségi helikopter tett meg pár kört a Történelmi Témapar (Ferences kert) felett, valaki fényképezett is. Mi meg csak irigykedünk, hiszen onnan remek felvételeket lehet készíteni a harcoló alakulatokról és a színpompás nézőseregről.(tm)

Rendőrségi helikopterből is fotóztak a Ferences kert felett
Tánczos Mihály

14:00 Egy kis sport

Eleink nem csak öldösték egymást, de játszottak is. Foci, azaz láblabda helyett lóval űzték a szőrös bőrt, amit egy kijelölt helyre kellett eljuttatni. A bemutató is kőkemény volt és félő, hogy anno a becsúszó szerelés után volt mit helyretenniük a kuruzslóknak.(tm)

Savaria Karnevál 2009. - Ferences kert
Savaria Karnevál 2009. - Ferences kert
Tánczos Mihály

13:50 Harcosok klubja: a Ferences kert

Egymást érték a harci cselekmények a Ferences kertben. Hulltak a fejek, lángoltak a szekértáborok, diadalmas és vesztes csaták követték egymást. Betekintést nyerhettek a látogatók az egyes népcsoportok harcművészetébe és természetesen őseink harcmodorából is kaphattunk ízelítőt.(tm)

Savaria Karnevál 2009. - Ferences kert
Ég a napmelegtől a kopár szik sarja
Tánczos Mihály

13:30 Szakadozik a felhőzet

A délelőtti komor felhők felszakadoznak, időnként a Nap is kisüt. Nincs olyan meleg, mint tegnap, de ez nem is baj, kevesebb lesz a rosszullét. Leégett nézőket is láttunk, akik vörösre sült arccal mentek haza.(tm)


11:10 Élő közvetítés

A most 10 éves Savaria Karnevál felvonulását először követhették nyomon élőben a TV Szombathely nézői, így azok is kivehették a részüket a forgatagból, akik szerettek volna ott lenni, de nem tudtak. Azt pedig csak reméljük, hogy kevés olyan nézője volt a közvetítésnek, aki a kényelmes karosszék és a hűtött sör miatt maradt otthon.(tm)

Savaria Történelmi Karnevál
Közvetítőautó a Városháza előtt
Tánczos Mihály

10:20 Lehet háremed

A Civil Udvarban bárkinek lehet háreme egy fotó erejéig, ha a lányok éppen ott vannak. A keleti csajok körbedongják az ember fiát, csattan a fényképezőgép és már mehet is Iwiw-re a fotó, bizonyítva, micsoda remek fickó is a főszereplő. Íme, a felhozatal.(tm)

Savaria Történelmi Karnevál
Háremhölgyek és egy kéjúr
Tánczos Mihály

10:01 Mesehősök a karneválon

Savaria Történelmi Karnevál
Asterix és Obelisk
Tánczos Mihály

A gyerekek a napokban láthatták valamelyik kereskedelmi televízión Asterix és Obelisk kalandjait. A kicsik most örömmel vették észre, hogy kedvenceik a karneválon is megjelentek. Még a nagyobbacskák is fotóztatják magukat mellettük. Ez a vonal viszont új a karneválon, eddig mesehősök nem képviseltették magukat, vagy mi nem találkoztunk velük. Vízipókra, vagy Tom és Jerryre valószínűleg továbbra sem számíthatunk és talán Captain Kirk sem jelenik meg a történelmi karneválon, mindenesetre érdekes színfolt volt a két hebehurgya alak.(tm)


09:49 Kutyusok, cicusok keresnek gazdit

A Civil Udvarban a Fekete István Egyesület keres gazdit szőrös jószágoknak.(tm)

Savaria Történelmi Karnevál
Gazdi kerestetik
Tánczos Mihály

9:40 Deresre a morc nézőkkel!

Tudom, nagyon unalmas vagyok, hogy minden évben előjövök ezzel, de mi a fészkes nyavalyáért nem tudnak tapsolni, örülni a nézők? Tisztelet a kivételnek, persze, de mivel többször is végigszáguldottam a felvonulók mellett, így nagyjából láttam a közönséget is. Ennyi savanyú arcot még a fogorvosi rendelők környékén is nehéz összeszedni. Pedig nem hinném, hogy olyan nagy kín elmenni felvonulást nézni, hiszen senki nem kényszeríti rá az embert. Azt is tudom, hogy a komor arckifejezés mögött valahol belül öröm van, de ez kutyául nem látszik. Márpedig a felvonulók fizetsége a taps és az ováció. A hazai szereplők már tudják, hogy van ez, de szegény külföldieknek néha elképzelésük sincs, mit szúrhattak el és hiába izzadnak vért, sokan bánatos bocikat megszégyenítő pillantással illetik őket. Ma este tessék megpróbálni mosolyogni, ha tetszik a produkció és a két tenyeret ütemesen összeütögetni. Senki nem fogja idiótának nézni érte a másikat. Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy voltak nagyon lelkes nézők is.

Felvonulás a Savaria Történelmi Karneválon - 2009.
Ők mennek a savanyú képű nézőkért éjszaka!
Tánczos Mihály

Az idén is elérhetővé teszünk egy bővebb képgalériát a vonulásról, ami főleg azoknak lehet érdekes, akik részt vettek a menetben.(tm)

Vigyázz, tűz! - Még több kép a felvonulásról
Tánczos Mihály

9:35 Felvonulás

A Savaria Történelmi Karnevál legjobban várt eseménye mindig is a felvonulás volt. Most először pénteken délutánra került a nappali és ma este lesz a fáklyás felvonulás. Nézőkkel zsúfolásig teletömött utcák fogadták a több száz felvonulót, mi pedig készítettünk egy gyors áttekintést. Ez annyiból állt, hogy szembe szaladtunk a felvonulókkal, így a háromnegyed órás menetet letudtuk 13 perc alatt és szinte mindenkit megörökítettünk, aki beállt a menetbe. (tm)

Karneváli felvonulás - első rész
Felvonulás - második rész

09:10 Rabszolgát vettünk

Kemény licitálás után megvásároltuk Delhusa Jointos rabszolgát, aki a Mákmák c. marketingus kampányával a nézőket is megkacagtatta. A tranzakciót 36 sestertiusunk bánta, de a rabszolga megérte az árát és még egy zsák mák is járt hozzá. Na jó, egészen kis zsák, de ajándék zsáknak ne nézd a térfogatát. Tavaly Lutius Draskovitius rabszolgájáért, Irene Bulvaris-ért pengettünk komoly összegeket.

Rabszolgaválság a Savaria Történelmi Karneválon
Delhusa Jointos, az új rabszolgánk
Tánczos Mihály

A Rabszolgavásár után aztán érdekes jelenséget tapasztaltunk. Hárman is megkérdezték tőlünk, beépített emberek vagyunk-e? Hm, a válasz egyértelműen nem, mi csak olyanok vagyunk, akik szeretnek részt venni a játékban és nem félünk bekiabálni, ha kell. A vásár lebonyolítója, Calmaricus Egoismus egyébként nem titkolta, örült, hogy a photographicusok is beszálltak a licitbe. Két tunikás hölgy pedig azt javasolta, hogy a válságra való tekintettel alacsonyabb árról induljon a licit, akkor többen is bekapcsolódnának.(tm)

Rabszolgaválság a Savaria Történelmi Karneválon
Nézők
Tánczos Mihály

08.10 Idegenvezetés a Romkertben

Nem tudom, eddig volt-e, most viszont egymás után futottam bele a kis csoportoknak információkat átadó ifjú hölgyekbe, akik élvezetesen magyarázták, mi micsoda a romkertben. Az is kiderült, hogy én egy izzasztókamra maradványáról fotóztam őket (ma talán szaunának hívnánk). Azt is jó volt látni, hogy folyamatosan mutatkozott igény az idegenvezetésre. A turisták ráadásul teljesen más szemmel nézték ezután a romokat, amikre fel lehet mászni.

Rabszolgaválság a Savaria Történelmi Karneválon
A padlófűtés rejtelmeit ecseteli az idegenvezető
Tánczos Mihály

Azt is megtudtuk, hol bukkantak az első mozaikra egy földmunka során, ahonnan indulva feltárták a mostani Romkertet. A csoportok figyelmét a mozaikok részleteire is felhívták, részletesen elmagyarázva, mi minek a szimbóluma. A nagyrészt csatári kőből készült ábrákat a helyszínen rakták le, pedig már akkoriban is többnyire kész mozaikokat szállítottak a helyszínre a mozaikkészítők. (tm)

Rabszolgaválság a Savaria Történelmi Karneválon
A mozaikok nagy része már megsemmisült, kb. 10 százalék maradt meg
Tánczos Mihály

Magma Tűzszinház díszkivilágításban

Az E.On-nak Szombathelyen folyamatosan gondja támad a közvilágítással. Néhány hónappal ezelőtt azért panaszkodtunk Terjed a sötétség Szombathelyen – Közvilágítást szemlélő újabb körutunk - frissítve 2009. March 19. 17:16 , mert a város nagy részén nem működik a közvilágítás (sajnos azóta sem), most azért panaszkodunk, mert a Tűzszínház alatt nem sikerült lekapcsolni azt a Városháza előtt. Ennek ellenére nagyon jó volt a produkció, amit rengetegen meg is néztek.
HB

Magma Tűzszínház - Savaria Karnevál 2009
Magma Tűzszínház - Savaria Karnevál 2009
Horváth Balázs
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Savaria Karnevál percről percre - Csütörtök

Késő éjszakáig pörgött a tömeg a Főtéren, a Borok utcájában, meg mindenhol. Kipróbáltuk a pálinkaházakat is.

Savaria Karnevál percről percre - péntek

Bármennyire is szkeptikusak és cinikusak vagyunk, de azért velőt rezget a harsonaszó, és Ave Cezarral üdvözöljük Jordán Tamást, azért lehet valami ebben a lokálpatriotizmusban...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Savaria Karnevál 2009