Szex és szocializmus - az NDK csajok és a nudistastrand

Május 8. csütörtökön, 18 órától a szombathelyi belvárosi moziban Szex és szocializmus címmel Tóth Eszter Zsófia és Murai András könyvét mutatják be. Az alkotókkal Kozma Gábor beszélget, de filmbejátszásokra is számíthatunk.
Szex és a szocializmus
Nyugat.hu

A téma magáért beszél, mert kit ne érdekelne a "szex és a szocializmus", aki élt akkor, az azért kíváncsi rá, aki nem, az pedig azért. Tényleg, megvan a délegyházi nudistastrand, és az NDK-s turistalányok a Balatonon, a Postinor tabletta, a botrányos szépségkirálynő-választás, és Veres Pali bácsi, aki az Ifjúsági Magazinban osztotta a szocialista erkölcsöt?

Tóth Eszter Zsófia és Murai András új könyvének hátterét egyébként az a Kádár-kori hivatalos álláspont adja, hogy a szocialista ember nevelhető, és nevelése – akár szexuális téren is – társadalmi feladat, tehát közügy: ennek fényében idézik fel a testiségről, a párkapcsolatokról és a szexualitásról szóló közbeszédet.

A "Szex és a szocializmus" témáit az alkotók korabeli újság- és folyóiratcikkek, szociográfiák, filmek és tudományos munkák, valamint interjúk felhasználásával mutatják be, és bíznak abban,

hogy ezáltal láthatóvá válik a nyilvános és a nem nyilvános szféra határainak folyamatos alakulása is az 1960-as évek közepétől a rendszerváltásig. Cél, hogy az olvasó megismerje, mit és hogyan lehetett a szexualitásról beszélni, milyen volt a szexuális felvilágosítás.

A szerzők:
Tóth Eszter Zsófia PhD (1975) történész, társadalomkutató, a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa, az ELTE és a Zsigmond Király főiskola oktatója. Fő kutatási területe az 1945 utáni társadalomtörténet és az oral history módszertan.
Murai András (1966) filmtörténész, docens a Nyugat-magyarországi Egyetemen és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán. Kommunikációelméletet, filmtörténetet és kultúraelméletet tanít. Fő kutatási területe a társadalmi emlékezet és a film kapcsolata.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Ajánló