Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

660 milliós gáncs a Jobbiknak: mert Simicskától olcsóbban kapták a plakáthelyeket

Emiatt nem indulhat a Jobbik a választásokon? A hír ugyan tegnap esti, ma azonban a szombathelyi Balassa Péter is reagált a plakátháborúra.

Még tegnap késő délutáni MTI hír volt, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) értékelte a Jobbik gazdálkodására vonatkozó, hatósági kockázatjelzés alapján birtokába jutott dokumentumokat, és tájékoztatta a pártot, hogy az idei év első félévében 331 millió 660 ezer forint összegben tiltott támogatást fogadott el. A Jobbik, közölte Volner János, a legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetője, több, mint 600 millió forintos bírsággal számol, ami megfelel az összes anyagi erőforrásuknak, amit a választási kampányra fordítottak volna.

A mai napon történtek jelentik a Jobbik betiltásának és felszámolásának első lépéseit

– fogalmazott Volner.

Ezért például százezreket kellene fizetni
Nyugat.hu

Az egész sztori mögött az áll, hogy Simicska Lajos a piaci ár alatt értékesítette a Jobbiknak a plakáthelyeit. Volner János a Hír Tv Egyenesen című műsorában elmondta, hogy ezer sebtől vérzik ez az egész plakáttörvény. Elfogadása 2/3-os parlamenti többséget igényelt volna, de nem volt meg, ezért nyíltan - Alaptörvényt sértő módon - egy feles törvénybe tették bele a plakáttörvény rendelkezéseit. Volner szerint a Fidesz odáig jutott, hogy a Fidesz nyíltan a hatóságokat használja fel a Jobbik felszámolására.

Volner szerint Orbán Viktor számára a Jobbik néppártosodási folyamata életveszélyes tendenciát vetít előre, hogy a Jobbik sok baloldali szavazót tud majd maga mellé állítani,

ezért gyakorlatilag el akarják tüntetni a pályáról.

Gyakorlatilag lenullázva, üres zsebbel

Könnyű kiszámolni, hogyha 660 millióval kevesebből gazdálkodhat jövőre a Jobbik, és az állami támogatásuk évente 200 millió forint körül van, akkor a 2018-ban a választás évében a Jobbik -460 millió forint hiánnyal áll neki a kampánynak.

A párt frakcióvezetője szerint emiatt

erősen kérdésessé vált, hogy egyáltalán neki tudunk-e állni a választási kampánynak, hiszen szó szerint egy fillért nem tudunk erre költeni. Ennek alapján az összes alkalmazottjuk is el kell bocsátani.

Volner János még azt is közölte, hogy tervük sincs arra, eztán mi lesz.

Balassa Péter: Jobbik a célpont, immár a közvélemény-kutatási adatok miatt is

Részben a témához kapcsolódik a szombathelyi Jobbik mai sajtóközleménye, ami a szombathelyi plakátrendelettel kapcsolatos kifogásokról szól. Vége a szombathelyi plakátháborúnak? Megadóztatnák a szabadtéri reklámokat 2017. October 23. 13:11 A szombathelyi városvezetés ugyanis évente 12 ezer forintig adóztatná meg a szabadtéri reklámokat négyzetméterenként - derül ki november végi közgyűlésre készített anyagból. Az új adó minden, egy négyzetméternél nagyobb reklámra kiterjedne, így várhatóan a kampányplakátokra is, ami azért nehéz helyzetbe hozná a kevesebb pénzből és állami forrás nélkül kampányoló pártokat.

Harminc napja gondolkodik a Vas Megyei Kormányhivatal azon, hogy mit válaszoljon a szombathelyi plakátrendelettel kapcsolatos kérdéseimre, kifogásaimra.

A szóban forgó rendelkezés csak nevében helyi, azt ugyanis a Fidesz központi bizottságának illetékesei készítették, itt anélkül léptette hatályba a kormánypárti, közgyűlési többség, hogy utánanézett volna, mivel is jár a gyakorlatban a Budapesten összegányolt agyszülemény.

Az abszolút mértékben politikai jellegű rendelet, amelyet még a kommunisták propagandistái is megirigyelhetnének, alapvetően a Jobbikot és a párt plakáthelyeit vette a célba, ám súlyosan káros mellékhatásaként számos szombathelyi vállalkozás információs és reklámtábláit, társasházak reklámhelyeit is érinti. Vagy éppenséggel nem érinti, ugyanis számos tisztázatlan kérdés merült a kormánypárti többség által megszavazott, de át nem gondolt rendelettel kapcsolatban. A helyi cégek és lakóközösségek miatt fordultam kérdéseimmel a törvényességi felügyeletet ellátó kormányhivatalhoz, de egyelőre csak annyit tudtak válaszolni, hogy dolgoznak a válaszokon.

Felháborítónak tartom, hogy ezzel bizonytalanságban tartanak szombathelyi vállalkozásokat, amelynek a tulajdonosai nem tudják, hogy megmaradhatnak-e a tábláik, milyen engedélyeket kell beszerezniük, kell-e súlyos százezreket fizetniük vagy jól megbüntetik őket jövő januártól. A kormányhivatal kizárólag egy dologra ügyel, de arra nagyon: a pesti utasításnak megfelelően ne jelenhessen meg a miniszterelnökről negatív üzenet a plakátokon, a többi nem számít.

A Jobbik úgy gondolja, hogy a politikai harc nem mehet a polgárok, a vállalkozók rovására és szégyenletesnek tartja, hogy a Fidesz olyan viszonyokat teremtett, ahol minden állami és helyi szervezet, testület egyetlen, felső akaratnak és célnak van alárendelve. Ennek megnyilvánulása pedig az agyatlan és gondolkodásmentes erőpolitizálás, amelynek most éppen a szombathelyiek a szenvedő alanyai, ugyanis a parlamentben elbukott plakáttörvényt itt tesztelte a Fidesz.

A Jobbik úgy látja, az első kísérlet szánalmasra sikeredett, ezért újra neki kellene futni, lehetőleg törvényesen, körültekintően és nyíltan bevállalva, hogy a Jobbik a célpont, immár a közvélemény-kutatási adatok miatt is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Választás 2018

Tovább az oldalra