Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A televíziózás aranykora

Most, hogy ismét véglegesen, nyilván gránitszilárdsággal (összekuszálják) átalakítják a magyar közszolgálati televíziózás rendszerét, bosszankodás és kritika helyett emlékezzünk inkább az „aranykorra”! Milyen volt a televíziózás fél évszázada?
Példaképeink, 50 évvel ezelőtt...
Nyugat.hu

Kezdjük a műfaj egy mára már feledésbe merülő főszereplőjével, a bemondóval. A képen a legismertebb arcok. Bemondó? Hát az meg mi a csuda? Kérdezhetik ma már sokan. Én még emlékszem rájuk, ha nem is az ötven évvel ezelőtti képekre: olyan arcok, egyéniségek voltak ők, mint Kudlik Júlia, Lénárt Judit, Takács Mária, Tamási Eszter, hajas Ilona, vagy Varga József. A műfaj eltűnt az évtizedek során, és lassan már klasszikusai is kivesznek emlékezetünkből.

A bemondók személyesebbé tették a tévézést, elfogadhatóbbá azt a tényt, hogy valójában az egész család egy élettelen doboz elé ül és azt bámulja órákig. A bemondók elhitették velük, velünk, hogy nagyon is „emberi” ez az egész. Talán hihetetlen, de ők afféle példaképek voltak több százezer, sőt millió magyar számára! Elegánsan öltöztek, szépen beszéltek magyarul, kellemes volt a tónusuk, sőt némelyikük (Kudlik Júlia – Delta, Varga József – Parabola) más műfajokban is kiválóan teljesített a képernyőn. Néhány név a „nagy generáció” utódai közül: Kertész Zsuzsa, Endrei Judit, Antall Imre, Kovács P. József, Bay Éva, Lőrincz Gabriella.

Egy igazi klasszikus...
Nyugat.hu

50 évvel ezelőtt tehát amolyan aranykora volt a tévének, és főleg a televíziózásnak – annak ellenére, hogy az akkori körülmények elképzelhetetlenek lennének a mai tévénézők számára. Adásszüneti napok, egyetlen csatorna, és persze semmi éjszakázás – ma már az abszurd kategóriájába tartozik mindez.

A próbaadásokat követően (1954-57) egy nem éppen szép emlékű napon indult el a Magyar Televízió állandó sugárzása, amely technikailag elsősorban az idén 60 esztendeje épült Széchenyi-toronynak volt köszönhető. Az első igazi „adásnap” ugyanis 1957-ben volt, mégpedig május elsején: egy közvetítőkocsi és négy kamera tudósított arról a nagygyűlésről, amelyen először jelent meg nagy nyilvánosság előtt Kádár János, a forradalom leverése óta. Tanácsadói intették a veszélytől, ő azonban ragaszkodott az eseményhez – és mint kiderült, sajnos igaza volt. A „zavargások” újjáéledése helyett ugyanis lelkes százezrek köszöntötték a forradalom legfőbb árulóját. De térjünk vissza a televíziózáshoz!

A tévé megbecsült családtag volt akkoriban, és bár a milliomodik előfizetőt csak jóval később regisztrálták, fél évszázada már mintegy 3 millió nézője lehetett a hang- és képdoboznak. Ennek magyarázata, hogy a televíziózás akkoriban „közösségi élmény” is volt, hiszen sokaknak nem volt még készüléke, és ezek a szomszédhoz vagy a kultúrházba jártak. Mára ebből talán csak a sportesemények idején tartott sátras kivetítések maradtak meg, mint a tévé közösségteremtő képességét szimbolizáló események.

Egy 1965-ös felmérés szerint „a parasztság legszívesebben tévézéssel tölti kevés szabadidejét (46%), és csak ezután következik az olvasás (25%) és a rádióhallgatás (10%). Kivétel volt a hétfő és a péntek, azaz a két adásszüneti nap. Azt talán felesleges hozzátennünk, hogy egyetlen tv-csatorna létezett csak akkoriban.

Legközelebb a valóban, idézőjelek nélkül gyermekbarát televíziós aranykorról lesz szó, sok kedves és emlékezetes szereplővel...

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Ajánló

Tovább az oldalra