Még a cégtábla sem változott – Anna néni ötven éve boltos ugyanott

A pult mögött állva kísérte végig egy egész falu generációjának életét. Megélt sok mindent, de Balázsfaluban

Anna örök

.

Az évek jöttek, mentek…

, kezdi Juhász Gyula Anna örök című versét. A mi Annánk esetében ekképpen igaz: az évtizedek jöttek, mentek, az Apátistvánfalvához tartozó Balázsfalu községrész vegyesboltjának megnyitása, 1966 februárja – azaz pontosan félszáz esztendő - óta Doncseczné Németh Anna áll a pult mögött.

Az áruk változtak, a bolt nem
Mészáros Zsolt

Cédulával a kezükben érkeztek a Szentgotthárd és Vidéke Áfész boltjába a mindenkori gyerekek, hogy az önállósodás rögös útján megtegyék első lépéseiket: ők már tudnak egyedül bevásárolni!

Anna néninél (nekik az marad máig s mindörökké) megérezték az otthonosság) melegét. A dicséret kijárt nekik a boltban, utóbb pedig - a megpakolt szatyrokat hazacipelve - odahaza is. Lehet-e ezt valaha feledni?

A legidősebb generációkból álló vevőkör sem csak a mindennapi betevőért jár(t) Annuska boltjába. Itt meg lehet – egyenesen: szabad – osztani a gondokat-bajokat, de az örömöket is.

Hosszú út vezetett a kisboltig

Ama bizonyos 1966-os februári boltnyitó (pénteki napon volt, 14 órakor) máig emlékezetes. A tanács építtette az üzletet, s talán nem meglepő: azon a telken, amelyet az akkor huszonkét éves Anna szülei adtak ajándékba.

Doncseczné Németh Anna
Mészáros Zsolt

Addigra már a Németh család is megjárta a hadak útját. Még 1952 májusában történt, hogy az ávósok – mivel kuláknak bélyegezték őket - dörömböltek a házuk ajtaján. Mindössze egyetlen órát adtak a pakolásra, aztán irány Szentgotthárd! Ott bevagonírozás; Közép-Kelet-Európában, s ez mélyen szomorú, hagyománya van az ilyesminek… Az alföldi Lászlómajorban kötöttek ki; összezsúfolták őket más családokkal. S bár Anna már iskolakorú volt, mégis

otthon

kellett maradnia naphosszat öccsével együtt.

Később visszaszállították őket a Dunántúlra, Vépre; ott már szabad volt tanulnia. A forradalom idején jöhettek haza, a régi házba. Anna (a kényszerű csúszás miatt) tizenöt évesen végezte a nyolcadikat, majd néhány évig a szüleinek segített.

A boltnyitás előtt – 1965 októberétől – a nem messzi máriaújfalui áfész-boltban tanult be, miközben a szombathelyi

MESZÖV-iskolában

kereskedelmi-vegyesbolti eladónak készült. Kapuváron vizsgázott, de akkorra már javában bejáratta a balázsfalui üzletet.

Annuska megszerez mindent, ami kell

Reggelente hol biciklivel, hol meg busszal igyekezett hentesáruért Szentgotthárdra, hogy nyitásra visszaérve legyen miből választani az embereknek.

Anna néni és az ő pultja
Mészáros Zsolt

Ügyesen be tudott szerezni mindent, ami csak kell egy háztartáshoz. Bárki, bármit kért, megrendelte, nem kellett sehová se menni

, dicséri Annácskát az egyik törzsvásárló, Mesics Sándor.

Vagy harminc éve mosógépet, centrifugát, porszívót is ő intézett

.

Vasárnap és hétfőn szünnapja van, ám csak papíron. Még akkor és akár sötétben is fut le a fönti, innen nem messzi lévő házából, ha valakinek gázpalackra van szüksége

, jegyzi meg sógornője, Némethné Margit.

Számítógépe ma sincs Annuskának (jó-jó, a pénztárgépe természetesen

NAV-osított

, azaz a nagy rendszer része…), az internetet hallomásból ismeri. Mobilt már régebb óta használ ugyan, de jobbára a vonalason keresik meg az üzletkötők azzal, miből, mikor, mennyi árura van szüksége.

A munka feledtetni tudta a tragédiát

Annuska többször is kiérdemelte a kiváló dolgozó kitüntetést. A boltja is sorra-rendre megkapja a nívós minősítést.

1979-ben férjhez ment. Babát vártak. Halva született a fia.

Üzentek a vevőim, jöjjek már vissza, itt s velük jobb lesz nekem. Igazuk lett. Nincs köztük olyan, akivel ne találnám meg a hangot. Kedvesek, jók az emberek. Ez a bolt nem „csak” munkahely, menedék is egyben. Mondhatni: frissítő.

A férjem utóbb már csak, mint vásárló járt ide… A szüleim meghaltak, öcsémet tizenöt éve tüdődaganat vitte el. Engem a bolt segített át a nehézségeken. A keresztgyerekeim s az övéik az én családom. Mindenben számíthatok rájuk. A ház körüli teendőknél is.

Annuska egy etalon

Annuska maga a derű, mosolya: napfény. Még a legszürkébb februári hétköznap is, amikor vigasztalanul szemerkél az eső a környező dombokon, hajlatokon.

Egyszerű, barátságos. Nem rejti véka alá a véleményét

, jellemzi főnöke, Hetényi Miklós, a Szentgotthárd és Vidéke Áfész elnöke.

Ötven év ugyanabban a boltban, ez szinte hihetetlen. Még cégtáblát sem kellett cserélni. Etalon!

Szép volt, jó volt, de elég volt

, mosolyodik el Annuska. Szemében huncutság:

Tanítom ám be az utódomat, a huszonnégy éves Némethy Jankát! Nem, nem fogok unatkozni otthon. Ott van a kert, no meg Szamanta, a kutyám! Őt is úgy dobták ki a boltnál, mint korábban Hektort, meg a többit is. Mindig befogadom őket.

Ahogy a falu is befogadta Annuskát a szívébe. S ahogy Juhász Gyula az ő Annájáról írta, mely minden bizonnyal a mi hősnőnkre – s talán a bennünket megtartó örök Anná(ink)ra - is rá illik:

élsz és uralkodol örökkön. Ámen

.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Faluriport