Van, ahol medvehagymával ünnepelték József Attilát

Jól megfér egymással a gasztronómia és a költészet. Legalábbis Táplánban ez bizonyosodott be a hétvégi programsorozatban.

A magyar költészet napjához kapcsolódóan rendezték meg a hagyományos medvehagyma fesztivált a táplánszentkereszti Művelődési Házban és medvehagymával benőtt környékén. Volt ebben minden: medvehagymás ételek kóstoltatása és versenyeztetése, kiállítás, versmondás, alkalmai irodalomkedvelőkkel kibővített olvasóköri foglalkozás, kultúrműsor és fényképezkedés

Medvehagyma Medvével

.

Helyben készül a friss lángos
Lendvai Emil

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Természetesen József Attila volt a középpontban, az ő verseit szavalták, és munkásságát elemezték Láng Gusztáv irodalomtörténész irányításával. S persze ehhez a naphoz népies műsor dukált, énekmondással, citerazenével és néptánccal.

Olvasóköri foglalkozás Láng Gusztávval
Lendvai Emil

Költészet és medvehagyma egy helyen

A hagyományoknak megfelelően a háztartásokban készítették azokat a medvehagymás finomságokat, amelyeket meg lehetett kóstolni, s jelképes összegekért meg is lehetett vásárolni. Volt is nagy keletje a finomságoknak, amelyek a szabadtéren felállított asztalokra kerültek. Rendhagyónak számított, hogy ezúttal helyben, frissen is sütötték az egyik legkedveltebb eledelt, a medvehagymával ízesített lángost. A háromszögletű, négyszögletű darabok nem sokáig időztek a tálakon.

Értékelik a finomságokat
Lendvai Emil

S hogy mennyi mindent lehet medvehagymával ízesíteni, arra azzal szolgáltak bizonyítékul a táplániak, hogy a

Medvehagymás finomságok

versenyre 40-en neveztek, igaz, egyes ételféleségekből többfélét is készítettek. Hoztak egyebek mellett pogácsát, lángost, muffint, kalácsot, húsos ételt, sós stanglit is. Egy fiatalember a kecskesajtba keverte a medvehagymát, egyik készítménye a húsos kolbászra emlékeztetett formájában és ízében egyaránt.

A

Medvehagyma Medve

is tiszteletét tette

S ha már kecsketejet használt fel, a gyerekek legnagyobb örömére elhozta egyik kecskegidáját is. Jó időbe tellett, mire a zsűri dönteni tudott arról, hogy hat kategóriában kik érdemlik ki a sütő-főző verseny tárgyjutalmait, a többi házi szakács pedig emléklapot kapott.

Kis gida – kis gyerek
Lendvai Emil

Ezúttal a szervezők mintegy összefoglalókkal is szolgáltak az egyre kedveltebb, egészséges növénnyel kapcsolatban, hiszen bemutatták a medvehagyma-növekedésről készített fotósorozatot, valamint egy medvehagymás receptkönyvet is megjelentettek. A történteket szemlélő hatalmas plüss

Medvehagyma Medve

elégedett lehetett a programokkal és az érdeklődéssel is.

Kátai Zoltán énekmondó műsora - mellette a medvehagyma-fejlődés fotói
Lendvai Emil
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Faluriport