Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Van, ahol medvehagymával ünnepelték József Attilát

Jól megfér egymással a gasztronómia és a költészet. Legalábbis Táplánban ez bizonyosodott be a hétvégi programsorozatban.

A magyar költészet napjához kapcsolódóan rendezték meg a hagyományos medvehagyma fesztivált a táplánszentkereszti Művelődési Házban és medvehagymával benőtt környékén. Volt ebben minden: medvehagymás ételek kóstoltatása és versenyeztetése, kiállítás, versmondás, alkalmai irodalomkedvelőkkel kibővített olvasóköri foglalkozás, kultúrműsor és fényképezkedés

Medvehagyma Medvével

.

Helyben készül a friss lángos
Lendvai Emil

Természetesen József Attila volt a középpontban, az ő verseit szavalták, és munkásságát elemezték Láng Gusztáv irodalomtörténész irányításával. S persze ehhez a naphoz népies műsor dukált, énekmondással, citerazenével és néptánccal.

Olvasóköri foglalkozás Láng Gusztávval
Lendvai Emil

Költészet és medvehagyma egy helyen

A hagyományoknak megfelelően a háztartásokban készítették azokat a medvehagymás finomságokat, amelyeket meg lehetett kóstolni, s jelképes összegekért meg is lehetett vásárolni. Volt is nagy keletje a finomságoknak, amelyek a szabadtéren felállított asztalokra kerültek. Rendhagyónak számított, hogy ezúttal helyben, frissen is sütötték az egyik legkedveltebb eledelt, a medvehagymával ízesített lángost. A háromszögletű, négyszögletű darabok nem sokáig időztek a tálakon.

Értékelik a finomságokat
Lendvai Emil

S hogy mennyi mindent lehet medvehagymával ízesíteni, arra azzal szolgáltak bizonyítékul a táplániak, hogy a

Medvehagymás finomságok

versenyre 40-en neveztek, igaz, egyes ételféleségekből többfélét is készítettek. Hoztak egyebek mellett pogácsát, lángost, muffint, kalácsot, húsos ételt, sós stanglit is. Egy fiatalember a kecskesajtba keverte a medvehagymát, egyik készítménye a húsos kolbászra emlékeztetett formájában és ízében egyaránt.

A

Medvehagyma Medve

is tiszteletét tette

S ha már kecsketejet használt fel, a gyerekek legnagyobb örömére elhozta egyik kecskegidáját is. Jó időbe tellett, mire a zsűri dönteni tudott arról, hogy hat kategóriában kik érdemlik ki a sütő-főző verseny tárgyjutalmait, a többi házi szakács pedig emléklapot kapott.

Kis gida – kis gyerek
Lendvai Emil

Ezúttal a szervezők mintegy összefoglalókkal is szolgáltak az egyre kedveltebb, egészséges növénnyel kapcsolatban, hiszen bemutatták a medvehagyma-növekedésről készített fotósorozatot, valamint egy medvehagymás receptkönyvet is megjelentettek. A történteket szemlélő hatalmas plüss

Medvehagyma Medve

elégedett lehetett a programokkal és az érdeklődéssel is.

Kátai Zoltán énekmondó műsora - mellette a medvehagyma-fejlődés fotói
Lendvai Emil
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Faluriport

Tovább az oldalra