Kissomlyó, a csendes félsziget a 84-es mentén

Vasi falvakat bemutató sorozatunkban a Ság-környéki kicsiny faluban, Kissomlyón néztünk körül.

Már az elején bátran kijelenthetjük: Kissomlyó igazán szerethető kis település. Nincs nagy átmenő forgalma, hiszen a 84-es főút a falutól csak párszáz méterre halad. Aki ide betéved, okkal teszi, s ha már teszi, egész biztos, hogy nem bánja meg.

Kanyargó kis utcák, kisbolt, kocsma, hegy, szőlő. Ez persze sok falura elmondható lenne, de a hangulata, valahogy azonnal rabul ejt.

Pedig nincs itt semmi

- hallottuk egy itt lakótól. Dehogy nincs, igaz, tényleg nem kézzel fogható.

Ahogy a falatnyi községet járjuk idegenvezetőnkkel, egyre jobban elfelejtjük a városi pezsgő pillanatokat. Nem, egyáltalán nem hiányzik. A faluban eltöltött pár óra alatt arra a következtetésre jutottunk, hogy itt bizony ebben a nyugalomban rejtőzhet az energia. Fényképezőgépünk lemerült, mi pedig feltöltődtünk. Irány a város...

Kissomlyó
Kissomlyó képekben egy kattintásnyira
Bonyhádi Zoltán
Kissomlyó
A kráter pereme
Bonyhádi Zoltán
Kissomlyó
Kissomlyó látképe a hegyről, háttérben a Balaton-felvidék vonulatai
Bonyhádi Zoltán
Kissomlyó
A fa mögött a Somló bújt el
Bonyhádi Zoltán
Kissomlyó
Tavaszi délután az italbolt előtt
Bonyhádi Zoltán
Kissomlyó
Szelektív falu
Bonyhádi Zoltán
Kissomlyó
Cirkusz
Bonyhádi Zoltán
Kissomlyó
Térfigyelő rendszer
Bonyhádi Zoltán
Kissomlyó
Kissomlyói naplemente
Bonyhádi Zoltán

Amit a nagykönyvből tudni kell

Kissomlyó község Vas megyében, a Kis-Somlyó hegy déli lábánál fekszik, a 8-as és a 84. számú főút kereszteződése közelében.

A honfoglalás előtti időkben avar és szláv népek éltek a területen. Az államalapítás után a karakói várispánsághoz tartozott. Kissomlyó községet a történelem először 1319-ben említi, mint Sumulo. A mai Kissomlyó név a 15. századtól rögzült.

Kissomlyó község az országos kéktúra útvonalába eső település, kiemelve a hegytetőn található Királykő emlékhelyet. A Kissomlyó-hegy tetején több ma már nem működő kőfejtő található. Az egyik ilyen, a "kráter" mely méretével lehengerlő látványt nyújt.

Polgármester: Tóth Ferenc (független)
Irányítószám: 9555
Teljes népesség: 235 fő (2010. január 1.)
Népsűrűség: 27,39 fő/km²
Terület: 8,58 km²

Forrás: kissomlyo.hu

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

"Ja, a graffitis falu!" - Egervölgy

Faluriportra indultunk – macskamentés lett a vége. Egervölgyi Györgyi, sajnos, már az örök egérlyukakat kémleli, mi viszont, ha már ott voltunk, körülnéztünk, kérdezősködtünk kicsit a "graffitis faluban". Vasi településeket bemutató sorozatunk újabb darabja.

Kercaszomor – a legbátrabbak elhagyatottsága

Új riportsorozatot indít a Nyugat.hu. Nyakukba kapjuk a megyét, és megnézzük, hogy élnek, miként szórakoznak a falukban az emberek? Első utunk a távoli Kercaszomorra vezetett.

Tour de (Mega)Vép - 2009.

Legendás helyet választottunk a megyejáró faluriport-sorozat második helyszínéül. Vépen, a városi rangra pályázó nagyközségben sétálgattunk, fényképezgettünk, kérdezősködtünk. És számoltuk az emeletes házakat...

Vaskeresztes, Vas megye leggazdagabb települése

Faluriport-sorozatunk következő megállója egy falucska a legnyugatibb határszélen. Természeti értékein és karcos vörösborán túl azzal írta be magát a krónikákba, hogy Vas megye leggazdagabb településnek kiáltották ki.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Faluriport