Hogyan lett országosan híres falu Csempeszkopács?

Egy kérdéstől. Nehéz, fogas kérdéstől. Amire a versenyző nem is tudott kapásból válaszolni.

Hiába van remek, napos, meleg idő, Csempeszkopácson nem találunk kint a szabadban egyetlen embert sem. Jó ideje bolyongunk pedig az utcákon, azt szeretnénk megkérdezni a helybeliektől, hogy mi a véleményük arról a tévéműsorról, amelyben szóba hozták az ő falujuk nevét is. Vajon megbántotta, vagy inkább megmosolyogtatta őket az a néhány mondat, ami elhangzott róluk? Csempeszkopács ugyanis egy-két hete akárhogy is, de végérvényesen híres településsé lépett elő. Vagy még híresebb lett, mint eddig volt. S nemcsak a mi régiónkban ám, hanem országosan is!

Csempeszkopács
Csempeszkopács híres település
Bonyhádi Zoltán

A falut ugyanis nemrégiben nem várt, de annál nagyobb megtiszteltetés érte: beleszerkesztették a köztelevízió népszerű kvízjátékába. Feladvány lett belőle. Ráadásul nem holmi elcsépelt, unásig unt feladvány, hanem döbbentő, igazán elgondolkodtató, valódi rejtvény. A műsorvezető ugyanis röviden, határozottan azt a fogas kérdést szegezte neki az aktuális versenyzőnek, hogy Csempeszkopács vajon hegy, vagy község. Meg is hőkölt a versenyző nyomban, s nemhogy kapásból, de némi tépelődés után sem találta a megfelelő választ. Beletelt egy kis időbe, amíg - a műsorvezető segítségével - kisütötte, hogy település lesz az a Csempeszkopács, nem hegy.

Kutyák, macskák, emuk, lovak

De vajon sértő-e ez a kérdés, vagy nem? Vajon helyénvaló-e egy falunevet így felhasználni egy vetélkedőben, vagy nem? (A kvízjáték egy másik adásában a szintén vasi Chernelházadamonyáról azt kérdezték, hogy valóságos, vagy kitalált település-e.) A kívülálló nyugodtan mondhatja, hogy nem sértő, sokkal inkább szeretetteljes ez a kérdés, nincsen vele semmi baj a világon. Na de hogyan vélekednek maguk az érintettek?

Sajnos ezt még mindig nem tudjuk, mert továbbra sincs egyetlen teremtett lélek se a csempeszkopácsi utcákon. Amerre csak járunk, takaros, de néptelen udvarú házakat látunk, senki nem könyököl az ablakokban, a polgármesteri hivatal zárva, a kocsma csak délután nyit ki, de üres az országos hírű, a XIII. században épített román stílusú templom környéke is. Mindenféle állatok, kutyák, macskák, lovak, de még emuk is feltűnnek a közelünkben, de élő ember egy se.

Csempeszkopács
Most néptelen a nevezetes templom környéke is
Bonyhádi Zoltán

Egyszer aztán mégiscsak ránk mosolyog a szerencse, egy portáról előbukkan egy idős férfi, éppen a vendégét kíséri az autójához. Nem bánja, hogy kicsit később megszólítjuk, szívesen beszélget velünk. Nem, azt mondja, nem látta azt a tévéműsort, amelyről kérdezzük, de még a szomszédaitól se hallott róla egy szót sem. Amúgy meg Csempeszkopács tényleg elég furcsa falunév, folytatja a bácsi, úgyhogy nincs abban semmi különös, hogy a tévések feladták rejtvénynek.

Álmélkodó hivatalnokok

Egyszer neki sem akarták elhinni, pedig magyar emberek voltak, hogy létezik ilyen nevű település. Budapesten intézte valamilyen fontos ügyét, s amikor Csempeszkopácsot nevezte meg lakhelyeként, az összes hivatalnok végtelenül elálmélkodott. Csempeszkopács?, kérdezgették. Hát ilyen nevű falu is van ebben az országban? Nem akarták elhinni az istennek sem. Eldöcögünk egy darabig a régi histórián, aztán elbúcsúzunk a barátságos úrtól, mindnyájan megyünk a magunk dolgára.

Nekünk újabb hosszadalmas ődöngés jut osztályrészül, mígnem - afféle jutalomként - sikerül összefutnunk a falugondnokkal. A középkorú, munkásruhás férfitól - aki ugyanolyan készségesnek bizonyul, mint az előbbi bácsi - először is azt kérdezzük, hogy hová lettek az emberek a mintegy háromszáz lelkes faluból. Vajon hol bujkálnak?

Csempeszkopács
A faluban kevés a munkalehetőség
Bonyhádi Zoltán

Hát hol lennének?, kérdez vissza mosolyogva a gondnok. Dolgozik mindenki, aki csak tud. A legtöbben Szombathelyre, néhányan meg ide a közelbe, Vasszécsenybe járnak munkába. Ezek szerint Csempeszkopácson nem nagyon van munkalehetőség, állapítjuk meg okosan a nyilvánvaló tényvalóságot. Hát, nemigen, bólint a gondnok. S hányan lehetnek munka nélkül? Hát, akadnak egypáran, mondja a dolgozó, s mi megelégszünk ennyivel is, értünk a szóból.

Látnivalók

Aztán már nem kertelünk tovább, szigorúan rátérünk a televíziós vetélkedő taglalására. Érdekes módon a falu gondnoka se hallotta még csak hírét sem a műsornak, de így, utólag értesülve róla sem találja bántónak azt a kérdést, hogy Csempeszkopács hegy-e, vagy település. Furcsának furcsa, mondja, de nincs vele különösebb baj. Ezzel befejezettnek is nyilvánítjuk a tévévitát, aztán a gondnok azt javasolja, hogy nézzük meg a falu nevezetességeit, ha már erre járunk.

A templomon már túlvagyunk, valljuk meg az igazsághoz híven, de ezt a világért sem azért mondjuk, mert nem fűlik a fogunk az egyéb látnivalók felkereséséhez. Nem baj, így a gondnok, ott van még a kastély meg a legújabb nevezetesség, a felújított bakterház. Azokat is érdemes megnézni. Bakterház mint új nevezetesség?, nézünk nagyot, s meredünk erősen érdeklődve a falugondozóra. Hát ezt meg hogy kell érteni?

Csempeszkopács
Helytörténeti kiállítás a kastélyban
Bonyhádi Zoltán

Úgy, tudjuk meg nyomban, hogy a falu vezetői nem olyan régen elhatározták, hogy pályázati pénzből kitataroztatják, sőt, újjáépíttetik a valamikori Szombathely-Rum vonal mellett romosodó bakterházat, afféle vasúti emlékhelyként. S a munkák már be is fejeződtek, s a kicsinosított bakterházat nemsokára maga az államtitkár, V. Németh Zsolt avatja fel. Nekünk ennél több nem is kell egyáltalán, már indulunk is.

A vasutas nem zuhanyozhatott

A XVI. században késő reneszánsz stílusban épült Balogh-kastélyban kezdünk, fürgén, de azért jó alaposan szemügyre vesszük a helytörténeti kiállítást, a Károly-emlékszobát, Ferencz Károly ásvány- és kőzetgyűjteményét, Afrika-emlékeit, s preparátumait, aztán felajzottan szaladunk a bakterházba. Valahogyan az jobban izgat bennünket, talán azért, mert a mostani különös korszak nevezetessége. S nem is csalódunk a várakozásunkban.

Kívülről is fess a házacska, de belülről szemlélve is elsőrangú. Az embernek az a benyomása támad, hogy a bakternak kitűnően mehetett a sora, hiszen a kisebb helyiségben jóféle kemence és mosogató állt a rendelkezésére, melegéről tekintélyes cserépkályha gondoskodott, így aztán a nagyobb szobában kényelmesen, megelégedetten tölthette az idejét. Ha pedig tisztálkodni támadt kedve, bevehette magát az aprócska fürdőszoba tusolófülkéjébe, s - a makulátlannak tetsző angol vécét használva - itt végezhette a szükségét is.

Csempeszkopács
A bakter házacskája
Bonyhádi Zoltán

Persze a vasutas nem zuhanyozhatott, s nem is könnyíthetett magán ebben a helyiségben, adja tudtunkra hamar a mi kalauzunk, mert azt - amolyan uniós előírásként - utólag toldották a házhoz. Mindenesetre abban azért megállapodunk, hogy a bakter akkor is vígan volt itt, nem panaszkodhatott egyáltalán. Pár percig még bámészkodunk, s irigykedünk az egykori bakterra, aztán irántunk tanúsított jóságát megköszönve elbúcsúzunk a gondnoktól. Egyenesen a vegyesboltba tartunk, mert mintha emberi mozgolódást látnánk a bejárata közelében.

Nincs idő tévét nézni

S úgy is van, éppen árut hozott a szállító, de néhány vásárló is akad az üzletben. Illedelmesen engedélyt kérünk a szólásra, s azonnal elő is hozakodunk a magunk tévétörténetével. A társaság tagjai udvariasan végighallgatnak bennünket, aztán egykettőre kiderül, hogy egyedül a boltvezető asszony látta a műsort. A többiek még csak nem is hallottak róla soha - azt mondják, nincs idejük tévét nézni -, éppen ezért kíváncsian várják a vezető véleményét.

S a csinos, fiatal asszony is úgy látja, hogy nincs különösebb kivetnivaló, bántó él abban a kérdésben, hogy Csempeszkopács falu-e, vagy hegy. Legfeljebb furcsán hangzik egy kicsit. A jelenlévők alaposan meghányják-vetik a hallottakat, aztán egyöntetűen rábólintanak a vezető mondandójára. Igen, egy kicsit furcsa a kérdés, mondják, de semmi több. Csak furcsa. Ennyiben maradunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Faluriport