Ahol az utolsó harcoló szovjet T-34 büszkén mered az égre - felfedezzük Vas vármegyét

A Vas vármegyei Nemesmedves főterén megmerevedett a múlt egy ikonikus füllentése, de körülötte a falu virágzik.

A települést először 1336-ban Medus néven említik, neve pedig az ősi magyar med főnévből származik, és száraz, időszakos vízfolyást jelent, ami mára annyiban módosult, hogy kicsit sem száraz vagy időszakos a falut kettészelő kis patak, a Medves.

Nemesmedves
Klasszikus falusi porta
Mészáros D. Zsolt

Jobbára kisnemesi község volt, 1361-ben Gasztoni Zelles Balázs birtokához tartozott, ezekre az időkre vezethető vissza a "nemes" előtag. 1427-ben már Medwes néven szerepel a feljegyzésekben, ekkor részben kisnemesi birtok, részben a németújvári vár uradalmához tartozott.

Nemesmedves
Régi vaskapu szőlő motívumokkal
Mészáros D. Zsolt

A Gersei Pető család 1464-ben szerzett itt birtokot, majd a 16. században többek közt a Batthyány-család is feliratkozott a "tulajdoni lapra". Az akkori Nemesmedves lakói 1763-ban becsatlakoztak a nyugat-dunántúli parasztfelkelésbe.

Nemesmedves
A szekér ugyan romokban, de a falu nagyon is virágzik!
Mészáros D. Zsolt

Az első népszámlálásra 1787-ig kellett várniuk az itt élőknek, ekkor első ízben II. József rendelte el ezt az intézkedést, és végül 166 lakost jegyezhettek fel a faluban, a többségük német anyanyelvű volt.

A korabeli írások három falut említenek a térségben, Kis, Nagy és Nemes Medvest, ebből az első kettő ura gróf Batthyány volt, míg utóbbit több földesúr birtokolta. A földek nem voltak túlzottan termékenyek, de jó legelői voltak és a dombokon szőlőt termesztettek, amiből jó bor készült. A települést ma is körbevevő erdő fáit tűzifának és építési alapanyagnak is használták.

Nemesmedves
A borász múlt hagyatéka
Mészáros D. Zsolt

Vas vármegye monográfiája szerint ekkortájt Nemes-Kis-Medvesen 73 ház állt, 340 németajkú, római katolikus és ágostai evangélikus lakossal, a birtokos pedig gróf Batthyány Zsigmond volt.

Nemesmedves
Voltunk a fasorban is!
Mészáros D. Zsolt

A mára 23 fősre zsugorodott kis faluban 1907-ben még 407-en éltek, főleg svábok és működött itt iskola, kocsma, valamint tűzoltószertár is. Trianon után a németújvári járás egyetlen Magyarországon marad települése lett.

Nemesmedves
A magyar Tardis
Mészáros D. Zsolt

Bár az új államhatár szétszabdalta a korábbi Vas vármegyei járást, a lakosok fenntartották a kapcsolatot a már Ausztriához tartozó Németújvárral és Zsámánddal. A falu sorvadását a felszabadító/megszálló szovjet csapatok és az utánuk megjelenő magyar kommunista rezsim hozták el.

1945. április 4.

Hivatalosan a szovjet csapatok 1944. szeptember 23-án, Battonyánál léptek be Magyarország területére, s miután kiűzték a németeket, 1945. április 4-én, Nemesmedvesnél értek véget a harcok. A valóságban azonban április 11-12. környékén még bőszen ropogtak a fegyverek a falu környékén.

Nemesmedves
A T-34-es és a könyvtár
Mészáros D. Zsolt

1985-ben a "felszabadulás" mementójaként egy T-34-es harckocsi érkezett Nemesmedves főterére, ami mai is a talapzatán állva várja a turistákat, igaz ma már nem tartanak itt felszabadulás-napi ünnepségeket.

Nemesmedves
A kopjafa-erdő
Mészáros D. Zsolt

De nem a tank az egyetlen látványosság a térségben, hiszen a T-34-es tőszomszédságában található az a kopjafa-erdő, amelyet Magyarország megyéi ajánlottak fel, és a velemi alkotótábor fafaragói készítettek el. A főtéri szentháromságot a harangláb teszi teljessé, és bár első olvasatra káosznak tűnhet ez az "emlékezet-halmozás", de jól mutatja hazánk történelmi viszonyait.

Nemesmedves
Az elhagyatott határőr-laktanya
Mészáros D. Zsolt

A szimbolikáknak itt még nincs vége, hiszen a tankkal szemben található a Könyvtári, Információs és Közösségi Hely, amibe nem tudjuk nem belelátni a háború és a kultúra szembenállását. És, ha már a harckocsit választottuk tájékozódási pontnak, akkor a rendezői jobbon ligetes park, padokkal és esőbeállóval, a rendezői balon pedig egy kis kápolna található.

Bár Nemesmedvest a szó klasszikus értelmében nem tudjuk körbesétálni, mert egy főút és annak leágazásai alkotják, mégis megéri bolyongani egy kicsit a már-már Ausztriát idéző környezetben. A házak vagy újak, vagy felújítottak, a csirkék bármikor elénk szaladhatnak, a bárányok pedig csak akkor hallgatnak, ha némi csemegével lekenyerezzük őket.

Nemesmedves
Az egyik sprinter
Mészáros D. Zsolt

A régi temető gondozott, de a sírkövek némelyike már ledőlt. Innen nem messze találjuk az egykori határőrlaktanyát, amit viszont benőtt már a gaz, a kapun és a kerítésen sárga tábla figyelmeztet bennünket, hogy kutyával és fegyverrel őrzött terület, de ennek valóságtartalmát inkább nem ellenőriztük.

Nemesmedves
A régi sírok
Mészáros D. Zsolt

Nemesmedves egy stressztől - és helyenként térerőtől is - mentes kis zöld völgyzug, ahová bármelyik hétvégén jól eshet elmenekülni.

Nemesmedves
További képeinkért klikk a fotóra
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Faluriport