Az ősi templomot a vihar, az újat a trianoni határ tette tönkre

A természet és a történelem viharai sem kímélték a rönöki Szent Imre templomot.

A Vas vármegyei Rönökön járunk, illetve a falu külterületén, mert az Árpád-korban emelt templomhoz még négy község tartozott: Borosgödör (Inzenhof), Jakabháza, Rábafüzes és Sándorhegy. A régi rönöki templom épülete 900 évig állt, de 1898 novemberében egy viharban a szél megbontotta a tetőszerkezetét.

Rönök Szent Imre templom
A domb tetejére érve ez a látvány fogad
Mészáros D. Zsolt

Bár a természeti csapás alatt épp istentiszteletet tartottak, a korabeli beszámolók szerint a balesetnek csak sérültjei voltak. A régi templomot azonban 1898 decemberében életveszélyesnek nyilvánították és lebontották.

Leomlott a régi, épülhet az új

Az új templom alapkövét 1902. november 9-én, vasárnap délelőtt tették le, majd az épülő templomrész alapjain misét tartottak a hívek és Baumgarten esperes, aki köszönetet mondott Széll Kálmán miniszterelnöknek, Wlassich Gyula miniszternek és gróf Kornis Emil nyugalmazott miniszteri tanácsnoknak a közbenjárásért.

Rönök Szent Imre templom
A régi sírok és a templom
Mészáros D. Zsolt

Az építkezés 100 ezer koronába került, amelyet a vallásalap finanszírozott, a berendezések költségeit pedig az egyházmegye állta. Az új templomot Baumgarten Sándor okleveles építész tervezte, a kivitelező pedig a szentgotthárdi Lang József építőmester volt. A kőfaragó munkákat viszont olasz mesteremberekre bízták.

Az 1904-es felszentelésre elkészült a három harang is, ezek Temesvárról érkeztek és Novotny Antal öntötte őket. A kész templom végül 35 méter hosszú, 15 méter széles és 35 méter magas lett.

Rönök Szent Imre templom
Ólomüveg
Mészáros D. Zsolt

A működés azonban csak átmenetileg volt zavartalan, először a trianoni határ került túlságosan közel a templomhoz, ami 1945 után magával hozta a vasfüggönyt, és ezzel együtt a folyamatos konfliktust az osztrák és a magyar határőrök között. 1951. december 9-én a kora esti órákban Kőmíves János plébános a templom mellett húzódó szögesdrótot átvágva kénytelen volt Ausztriába szökni a közelgő letartóztatása elől.

A hányattatott évek és a felemelkedés

A plébános disszidálása után a határőrség vette birtokába a Szent Imre templomot, amit magasfigyelőként használtak, a vandálok pedig kifosztottak és meggyaláztak. 1971-ben a tanács már lebontatta volna, de nem találtak rá embert, 1989-re pedig már csak nyomokban emlékeztetett templomra az épület.

Rönök Szent Imre templom
A megfeszített
Mészáros D. Zsolt

A ‘80-as évek elején a burgenlandiak bizottságot hoztak létre, majd 1986-ban megkezdődtek az első tárgyalások is hatóságokkal. 1989-ben leomlik a vasfüggöny, és még ebben az évben rendszeressé váltak az istentiszteletek a romos templom mellett.

1990-ben végül mindenki megegyezett mindenkivel és létrejött a megállapodás az Osztrák Szövetségi Köztársaság és a Magyar Köztársaság, valamint az eisenstadti és a szombathelyi püspökség között. Még abban az évben megkezdődtek a helyreállító munkálatok, végül a templomtorony keresztjét II. János Pál pápa áldotta meg a szombathelyi repülőtéren tartott miséjén.

Rönök Szent Imre templom
Plébánosi nézetből
Mészáros D. Zsolt

1992. szeptember 20-án Dr. Konkoly István szombathelyi, és Dr. Stefan László eisenstadti megyés püspökök több ezer hívő jelenlétében újraszentelték a Szent Imre templomot.

A jelek szerint a következő kisebb tatarozás idén esedékes, amikor ott jártunk, a templom oldalán a feltáró munkák már véget értek és állványok vártak összeszerelésre a fűben.

Rönök Szent Imre templom
A képre kattintva galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Faluriport