Úgy néz ki, bejött a jóslat: nyárra lecseng a koronavírus-járvány ötödik hulláma

Legalábbis ezt mutatja statisztika. Itt vannak az elmúlt hónapok halálozási adatai Szombathelyről.

2020 vége felé kezdtük el Ha kell még bizonyíték - Idén novemberben kétszer annyian haltak meg Szombathelyen, mint tavaly 2020. December 11. 19:12 kikérni a szombathelyi halálozási adatokat, azóta pedig nagyjából negyedévente megismételjük ezt, hogy valamiféle képet tudjunk festeni a járványhelyzetről.

Legutóbb januárban foglalkoztunk ezzel a témával, Nem volt kíméletes Szombathelyen a koronavírus-járvány negyedik hulláma 2022. January 17. 07:26 akkor azt néztük meg, mit hozott magával a delta-variáns és arra jutottunk, hogy nem volt kíméletes Szombathelyen a koronavírus-járvány negyedik hulláma. Akkor már megmutatta magát az omikron is, ami valamivel enyhébb tünetekkel járt, Itt a magyarázat arra, hogy az Omikron miért okoz enyhébb lefolyású betegséget 2022. January 07. 07:33 így átírt néhány szabályt is.

Azóta viszont sok minden történt, szépen fokozatosan kivezették a korlátozásokat, a vakcinakampány kezét is elengedték és egy-két apróság kivételével már szinte úgy élhetjük életünket, mint a pandémia beköszönte előtt.

Úgy néz ki, nyárra lecseng az ötödik hullám

Egy februári elemzés Elemzés: májusra cseng le teljesen az ötödik hullám 2022. February 19. 15:13 szerint májusra, majdnem pontosan a járvány kitörésének második évfordulóján teljesen lecseng az ötödik hullám. Vattay Gábor, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője akkor azt mondta, április elejére 40 alá esik a napi halálozás száma, és majd csak májusban szűnik meg teljesen.

Összességében hamarosan túl leszünk az ötödik hullámon, de egyes megyékben még egy kicsit tovább kell várnunk a végső javulásra - idézte az infostart.hu.

Közben viszont az operatív törzs adatközlése is megváltozott, már nem közölnek napi adatokat, így elég nehéz pontosan követni, hogy mi is történik. Utoljára május 18-án közöltek összesített adatokat, Koronavírus: 4749 új fertőzött és elhunyt 103 beteg az elmúlt egy hétben 2022. May 18. 09:09 eszerint:

 • 4749 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 914 697-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
 • elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 46 446-ra emelkedett
 • a gyógyultak száma 1 830 803
 • az aktív fertőzöttek száma 37 448-ra csökkent
 • akkor 742 koronavírusos beteget ápoltak kórházban
 • akkor 21-en voltak lélegeztetőgépen
 • Az egy és két évvel ezelőtti adatokhoz képest pedig ezek a számok valamivel szebb képet festenek – akárcsak a januártól áprilisig tartó időszak adatai. 2021 és 2022 januárja között még nem volt akkora a különbség a halálozások számában. Míg tavaly januárban 269-en, addig idén 231-en haltak meg.

  A februárok között viszont már nagyobb a különbség, sajnos az idei év javára. Tavaly februárban 186-an, idén pedig 235-en vesztették életüket Szombathelyen – ez 49-cel több, mint egy évvel korábban. Márciusra visszatértünk a korábbi tendenciához, ugyanis míg 2021-ben 267 embert veszítettünk el Szombathelyen, addig 2022-ben 38-cal kevesebbet, 229-et.

  A javuló járványhelyzet pedig áprilisban kezdett igazán látszódni, az idei statisztika már jóval kecsegtetőbb: tavaly 313-an hunytak el, idén pedig 193-an – ez már majdnem a fele az egy évvel ezelőtti számnak és közelít a békeidőkbeli, vagyis 2019 előtti adatokhoz.

  Nyugat.hu

  Mi a helyzet a születéssel?

  Ami pedig a születéseket illeti: kicsit alábbhagyott a gyermekvállalási kedv. Ha a januári számokat nézzük, legutóbb 2016-ban született ilyen kevés gyerek Szombathelyen. Míg ugyanis 2021-ben 147 baba jött világra a városban, addig idén 142. Ennél kevesebb pedig csak 2016-ban volt, akkor 115 gyermek született.

  A tavalyi és idei februári születések között sem volt túl nagy a különbség. 2021-ben 133 babát anyakönyveztettek Szombathelyen, 2022-ben pedig 130-at, ami még mindig több, mint a korábbi években.

  A márciusi és április számok között viszont már nagyobb a különbség. Míg 2021 márciusában rekordszámú 171 gyermek született Szombathelyen, addig idén 14-gyel kevesebb, vagyis 157. A legnagyobb eltérés az áprilisi adatok között van. 2021-ben ugyanis 154 születést regisztráltak, 2022-ben viszont mindössze 139-et – azonban még ez is több, mint a 2019 előtt rögzített születési adatok.

  Nyugat.hu

  Szabad a nyár, de mi lesz ősszel?

  Április végén arról beszélt Rusvai Miklós virológus, Őszre nátha lesz a Covidból 2022. April 30. 13:46 hogy a koronavírus jócskán megszelídült, de azért őszre még várható egy hatodik hullám. Ez azonban véleménye szerint, már csak náthajárvány lesz, tehát az influenzánál is enyhébb.

  Úgy gondolja, hogy nagy számban fognak jelentkezni a légzőszervi megbetegedések, de ez már nem fog akkora megterhelést jelenteni az egészségügynek és a lakosságnak, mint a korábbiakban. Ez véleménye szerint azt jelenti, hogy nem lesz szükség intézkedésekre, lezárásokra és korlátozásokra, maximum a maszkviselést vezethetik majd be bizonyos helyeken.

  Galgóczi Ágnes, az NNK járványügyi osztályvezetője is pozitívan nyilatkozott május 12-én. Mint mondta, hetente körülbelül 10-20 százalékkal csökken az új fertőzöttek és a halottak száma. Az új esetek kb. 21 százaléka a 65-79 éveseket érinti, ebben a korosztályban még emelkedik is a koronavírus-fertőzöttek aránya.

  Ő is kijelentette, hogy nyáron lecseng a járvány, de szerinte azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy ősszel lesz-e hatodik hullám, és ha lesz, mit hoz majd.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Covid 19