Nem volt kíméletes Szombathelyen a koronavírus-járvány negyedik hulláma

Ezt hozta magával a delta-variáns. Ismét kikértük az elhunytak adatait.

Régóta velünk van már a koronavírus-járvány, így akár tetszik, akár nem, szinte az életünk részévé váltak a különféle adatok, statisztikák, diagramok és grafikonok. Lapunk már több mint egy éve figyeli Ha kell még bizonyíték - Idén novemberben kétszer annyian haltak meg Szombathelyen, mint tavaly 2020. December 11. 19:12 folyamatosan az országos statisztikákon kívül a szombathelyi halálozási adatokat is, melyek olykor egész érdekes dolgokat is rejtenek.

Legutóbbi, októberben megjelent cikkünkben Nyakunkon a negyedik hullám? – A szombathelyi adatok egyelőre mást mutatnak 2021. October 09. 07:21 azt írtuk, hogy bár túl vagyunk már három hullámon, melyek nagyon sok beteget és elhunytat hoztak, de még nincs itt a vége. Ahogy azt a szakemberek is megjósolták akkor, jött a negyedik hullám, aminél változott a forgatókönyv, de nem tartogatott sok jót.

A delta-variáns uralma a végéhez kezdett közeledni, jött helyette az új, az omikron, ami december közepén megjelent Magyarországon is. Müller Cecília: Magyarországon is megjelent az omikron variáns 2021. December 13. 14:06 Müller Cecília országos tisztifőorvos akkor még azt mondta, hogy bár a beérkezett mintákból két igazolt omikron-fertőzést is kimutattak, de ettől függetlenül akkor még egyértelműen a delta uralkodott.

Hogy melyik variáns volt a domináns, az talán annyira nem is fontos, de az biztos, hogy a negyedik hullám – ami októberben még távolinak tűnt a szombathelyi halálozási adatok alapján – nem volt kíméletes.

Az év vége ismét csúnya volt

A korábbi alacsony számok után kissé megugrott a halottak száma az elmúlt hónapokban. 2021 szeptembere és októbere nem különbözött sokban a korábbi évekétől, a november és a december viszont már kevesebb jóval kecsegtetett. 2021 novembere és decembere között pedig majdnem 50 százalékos az emelkedés, hiszen 224 halott után 324-et rögzítettek az adatbázisban.

Szerencsére azonban 2020-hoz képest még így is alacsonyabbak voltak a számok az utolsó két hónapban. Míg tavaly novemberben 319 halott volt Szombathelyen, addig idén 224, a két év decembere között pedig 35 a különbség.

Nyugat.hu

Hat éve nem volt ennyi decemberi baba Szombathelyen

Ami pedig a szombathelyi születéseket illeti, ahogy legutóbb, úgy most sincsenek igazán kiugró értékek. Az elmúlt hat év szeptember és december közötti időszakában sosem született még 162-nél több baba Szombathelyen, ezt a járvány sem befolyásolta.

Az viszont kiemelendő, hogy a maga 155-ével a december még így is rekordnak számít. Hat éve nem volt ugyanis ennyi decemberi baba Szombathelyen.

Nyugat.hu

Ez lesz a vége?

Egyre több optimista vélemény fogalmazódik meg az omikron variánssal kapcsolatban. Sok más szakemberrel egyetemben egy norvég immunológus és vakcinakutató, Gunnveig Grödeland is úgy véli, hogy az omikron hosszabb távon a járvány végét jelezheti. Grödeland a norvég NRK televíziónak azt nyilatkozata, hogy a teljesen beoltott embereknek nem nagyon kell aggódniuk, ha megfertőződnek az omikronnal:

„A teljesen beoltottak számára a fertőződés alacsony kockázatot hordoz, ugyanakkor nagyon sok fertőzött lesz így is, ami az egészségügyi ellátórendszer számára okozhat némi túlterhelést, ami pedig mindannyiunkat érinti. Átlagban azonban a teljesen beoltottaknak most már nem kell aggódni”nyilatkozta „Az omikronnal a járvány a legtöbb ember számára véget ért” 2022. January 08. 12:40 néhány nappal ezelőtt.

Hans Kluge, a WHO európai igazgatója a minap azt mondta, WHO: Az európai lakosság több mint felét fogja megfertőzni az Omikron 2022. January 12. 10:36 hogy szerinte az elkövetkezendő 6-8 hétben a földrész lakosságának több mint a felét megfertőzi az omikron – írja a Reuters.

Mindeközben a spanyol miniszterelnök, Pedro Sanchez szerint itt lenne az ideje, hogy a koronavírust nme veszélyes világjárványként, hanem olyan egyszerű fertőző betegségként kezelnénk, mint az influenzát. Ez pedig olyan szempontból érthető, hogy a friss kutatások és a tapasztalatok szerint bár nagyon gyorsan terjed, de jóval kevesebb kárt okoz a szervezetben Itt a magyarázat arra, hogy az Omikron miért okoz enyhébb lefolyású betegséget 2022. January 07. 07:33 az omikron, mint elődei.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19