Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Botka László: Egy ellenzéki vezetésű város is lehet sikeres

Szeged a legjobban fejlődő magyar városok között van. Szocialista polgármestere azért jött Szombathelyre, hogy ezt egy utcafórumon is bemutassa.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Botka gyorsan kijelentette, kifejezett célja meggyőzni a szombathelyieket. Arról, hogy komoly az október 12-i választások tétje, és arról, hogy Ipkovich György tapasztalt politikai személyiség, akinek programja alkalmas a várost fejlődő pályára állítani.

A pártállás nem szempont

Szerinte az a legfontosabb üzenet, hogy az önkormányzati választások a helyi közösségekről szólnak, és a város olyan lesz, amilyenné a polgárai teszik. Külső hatalom ehhez sem hozzátenni nem tud, sem elvenni belőle.

Botka László és Ipkovich György sajtótájékoztatója
Botka és Ipkovich
Vágvölgyi Bálint

Idézte a Fidesz kampányát, amit ő úgy értelmez, hogy az a város kap pénzt és fejlesztési lehetőségeket, ahol fideszes vezetésű az önkormányzat. Botka szerint feltűnő, hogy éppen azokban a városokban mondják ezt, ahol erre semmi okuk nincs. Kifejtette, hogy hazánk tíz évvel ezelőtti uniós csatlakozása óta gyakorlatilag minden fejlesztés, beruházás uniós pénzekből valósul meg.

Való igaz – folytatta -, hogy a tavaly lezárult hétéves uniós pénzügyi ciklus tapasztalatai szerint hatalmas különbségek vannak a megyejogú városok fejlődése között. De az is kiderül az összevetésből, hogy a különbségek kialakulásában a pártállás nem volt tényező.

Korlátozott a kormány hatásköre

A legtöbb uniós forrást, több mint 300 milliárd forintot az a Szeged kapta, ahol ő már a harmadik ciklusát tölti polgármesterként és MSZP-sként – jelentette ki. Az elmúlt négy évben, amióta a Fidesz van kormányon, a város pályázatainak 75 százaléka nyeri el az igényelt támogatást, ez nem alacsonyabb arány, mint az MSZP-SZDSZ kormányzás alatt.

Botka László és Ipkovich György sajtótájékoztatója
Botka szerint kicsi a kormány mozgástere a pályázatoknál
Vágvölgyi Bálint

Emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor és Manuel Barroso a mált héten írták alá az erre hétéves ciklusra szóló társulási szerződést, ami rögzíti a források elosztását, tehát ebben korlátozott a kormány hatásköre. A pályázati siker az adott város sikere, aminek az alapja a megalapozott, hosszú távú fejlesztési stratégia - tette hozzá.

Szegeden megjelölték a prioritásokat, és fontos, hogy a várost érintő fajsúlyos kérdésekben együttműködtek, mert nem a pártállást, hanem a város fejlődését tartják szem előtt - mondta.

Nem mások irányítanak

Kijelentette, hogy elolvasta Ipkovich György programját Programot hirdetett a szombathelyi baloldali koalíció 2014. September 15. 14:28 , ami megfelel a fenti feltételeknek, korrekt és őszinte, ráadásul megnevezi a forrásokat is. Szerinte a két város hasonló helyzetben van, hiszen mindkettő jobban teljesít az országos átlagnál, és hasonlóak a kitörési pontjaik is.

Botka László és Ipkovich György sajtótájékoztatója
Sajtótájékoztató
Vágvölgyi Bálint

Azt üzente a szombathelyieknek, hogy mindenki a saját tapasztalatai alapján döntsön, hiszen van összehasonlítási alap. Szegedről nézve Szombathely 2010 előtt az ország egyik fejlődő központja volt, azóta pedig a balhékról és a cirkuszokról ismert. Botka szerint ez mutatja, mi a különbség a két nagy politikai oldal között.

Ipkovich György hozzátette, Orbán Viktor nemrég Szegeden járt, ahol elismerte a város teljesítményét. Azt, hogy voltak tervek, elképzelések, pályázatok, és így megszerezték a szükséges forrásokat. Szombathely a következő hét évben 13,7 milliárdnyi uniós forrásra számíthat, ehhez is tervek, elképzelések és pályázatok kellenek.

Kijelentette, nem adnak hitelt azoknak, akik úgy vélik, hogy a várostól független körülmények irányítanak. A szegedieken és a szombathelyieken múlik minden, más ezt nem teheti meg helyettük – fejezte be.


Utcafórum a Derkovitson

A sajtótájékoztató és a városnézés után Botka utcafórumot tartott a Derkovits lakótelepen. Mintegy 40 érdeklődő jelent meg, nézze meg galériánkat.

Botka László a Derkovitson fórumozott
Mészáros Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Önkormányzati választás 2014

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra