Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hatalmas csata volt Szombathelyen

Néhány választókerületben csak pár szavazat döntött. Ezt is megmutatjuk, és elbúcsúzunk a reményekkel induló, de kiesett volt képviselőktől.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tegnap este Puskás Tivadar Szombathely polgármestere, de a Fidesz elveszítette a többségét 2014. October 12. 19:04 igencsak izgalmas volt, legalábbis Szombathelyen. Az eredmény már ismert, ám több választókerület is volt, ahol végig nyílt volt a verseny. Ezekből szemezgetünk most, érdemes megfigyelni, milyen kevés szavazat döntheti el egy-egy mandátum sorsát.

Volt idegtépő várakozás

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Kezdjük a polgármester-választással. Puskás Tivadar és Ipkovich György végig fej-fej mellett haladtak, előbbi 12 582, utóbbi 12 022 szavazatot szerzett végül. Vagyis, 560 szavazat döntötte el, ki lesz Szombathely polgármestere a következő öt évben.

Eredményvárás az MSZP irodában
Gratuláció és vigasztalás egyben
VB

Az 1-es választókerületben nem volt vita, ott Koczka Tibor 40 százalékkal nyert, a második helyen végzett Jandrasits Anikót (baloldali koalíció) 381 szavazattal verte meg.

A 2-es már érdekesebb volt, itt végül Illés Károly (Fidesz-KDNP) győzött 689 vokssal. Ami csupán 72-vel több, mint a fiatal, először induló, baloldali Bokányi Adriennre leadott szavazatok száma (617). Ez egyébként is erős körzet volt, itt indult Molnár Miklós (Pro Savaria), ő 175 szavazatot vitt el, és a körzet korábbi képviselője, az MSZP-ből távozott, és függetlenként indult Kővári Attila is. Kővárira 234-en szavaztak.

Értékelés az MSZP részéről
Egyik nagy vesztes, középen Bokányi Adrienn
VB

Voltak egyértelmű helyzetek

A 3-as körzet egyértelműbb volt, Horváth Attila (baloldal) 713 vokssal győzött, a fideszes Rettegi Attila 96 szavazattal kapott kevesebbet nála.

A 4-esben Horváth Soma Ádám nagyon megverte Horváth Csabát (Fidesz-KDNP), előbbire 1 041, utóbbira 689 szavazat érkezett.

Az 5-ösben hasonló volt a helyzet, Czeglédy Csaba (baloldal) 913 voksot szerzett, fideszes ellenfele, Farkas Csaba 660-at.

Voltak nagy csaták

A 6-os körzetben nagy csata volt. Kopcsándi József (baloldal) 904, Szakács Dávid (Fidesz-KDNP) 879 szavazatot kapott, így a különbség kettejük között csupán 25 szavazat.

A 7-esben azért nagyobb volt az előny, itt Kántás Zoltán (Fidesz-KDNP) győzött 694 vokssal, és 511-en szavaztak Németh Róbert Tiborra (baloldal). Itt indult egyébként az LMP polgármesterjelöltje, Horváth Zoltán, rá 144-en voksoltak.

Önkormányzati választások 2014 - Eredményvárás az LMP irodában
Garai Antal Atom

A 8-asban Takátsné Tenki Mária (Fidesz-KDNP) is legyőzte a baloldali Singer Krisztiánt, kettejük között 170 szavazat volt a különbség.

Voltak meglepetések

A 9-esben azonban szoros volt a verseny. Kelemen Krisztián (baloldal) a maga 868 voksával csupán 39 szavazattal szerzett többet, mint Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP). Utóbbira 829-en voksoltak.

A 10-es körzetben Sátory Károly (Fidesz-KDNP) meggyőző, 153 szavazatos előnnyel végzett Bogács Lászlóval (baloldal) szemben. Itt Prugberger Emil (Pro Savaria) 251 voksot kapott.

A 11-esben nem volt vita, Kecskés László (Fidesz-KDNP) 951 szavazatot szerzett, baloldali ellenfele, Vörösné Budai Márta (baloldal) csupán 626-ot.

Voltak egyértelmű helyzetek

A 12-esben Ágh Ernő (Fidesz-KDNP) jól megverte a baloldali Scheid Sándort, előbbire 880-an, utóbbira 488-an szavaztak, a harmadik helyre befutó Kozma Norbert István (Pro Savaria) is 346 voksot kapott.

A 13-asban Nemény András (baloldal) győzött 985 szavazattal, ez 161-gyel több, mint amit Őri Imre (Fidesz-KDNP) kapott.

Tóth Kálmánnal madarat lehetett volna fogatni
Vágvölgyi Bálint

A 14-es körzetben pedig Tóth Kálmán (baloldal) egész rendesen megverte az öreg motoros, fideszes Sági Józsefet. Tóth 914, Sági 818 voksot szerzett.

És lesznek újraszámlálások

Szóval, néhány helyen valóban minimális a különbség, és a jelenlegi patthelyzetben egy mandátumnak is nagy jelentősége van. Úgy tudjuk, hogy a Fidesz is és a baloldal is kezdeményezi az újraszámlálást több körzetben. Hacsak eddig már meg nem tették.

Búcsúzunk

És most fájó, nehéz szívvel búcsúzunk azoktól a képviselőktől, akik tegnap még reményekkel voltak telve, és korábban egy-két-három-négy ciklust is eltöltöttek a közgyűlésben. De most kénytelenek lesznek távozni. Soroljuk.

Búcsúzunk

Horváth Csaba, Sági József, Poór András, Szakács. Ők mindannyian a Fidesz képviselői voltak. Távoznia kell az eddigi korelnöknek, Prugberger Emilnek (Pro Savaria) és Horváth Zoltánnak (LMP) is. Utóbbi azt jelenti, hogy az LMP kipottyan a szombathelyi közgyűlésből

Prugberger Emil sem ül ebben a ciklusban a közgyűlésben
nyugat.hu

Mi meg nekiállhatunk új neveket. új arcokat megjegyezni, hiszen a szombathelyi közgyűlés kétharmada lecserélődött.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Puskás Tivadar Szombathely polgármestere, de a Fidesz elveszítette a többségét

A Pro Savarián és a Jobbikon múlik majd minden. - Eredményvárók éjszakája Szombathelyen.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Önkormányzati választás 2014

Hirdetés