Éljen Szombathely!: „Kampányüzemmódban az MMIK?”

A hétvégi séi botrányra reagálnak.

Hétfő délután sajtóközleményt juttatott el hozzánk az Éljen Szombathely! Egyesület.

A közleményt változatlan formában közöljük.


Kampányüzemmódban az MMIK?

A Szombathelyen 1973 óta működő MMIK ikonikus kulturális intézménye városunknak. Arról valószínűleg kevesebben tudnak, hogy a nevét rejtő betűszó ebben a közel ötven évben különböző elnevezéseket takart. Ezek mindig igyekeztek visszaadni az adott korszak szellemét, nyitáskor talán ezért is nevezhették el a rossz emlékű Münnich Ferencről. Később aztán ez már nem volt vállalható, ezért az akkor egyébként is megyei fenntartásban lévő intézmény nevét leegyszerűsítették, és maradt Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ. Ezt az elnevezést azt gondoljuk, hogy megszolgálta, hiszen Vas megye és Szombathely generációi jártak oda előadásokra, klubokba, kiállításokra, koncertekre és foglalkozásokra a mai napig nosztalgiát ébresztve az egykori odalátogatókban. Az utolsó időszaka nem volt méltó a múltjához, ezért is vettük örömmel, amikor az állammal meg tudtunk egyezni az intézmény átadásáról, hiszen reményeink szerint ez annak megmentését jelentette. Fontos elem volt, hogy a működését – akkor még mindkét oldalon – az addigiakhoz hasonlóan politikamentesen képzeltük el. Ez azonban nem így történt.

A hét végén Sében történt botrány – nevezetesen, hogy a meghívott művészt nem tájékoztatták arról, hogy a rendezvény nem vesztette el Hende Csaba melletti kampányjellegét – rámutatott, hogy az azóta Magyar Művészeti Innovációs Központra keresztelt intézet direkt politikai rendezvények szervezésében vesz részt. Ennek okait kívülről látni nehéz, következményeit tekintve viszont felháborítónak tartjuk. Ugyanis arra nincs érvényes magyarázat, hogy egy állami intézet milyen alapon száll bele bármely jelölt mellett a választási kampányba. Innentől pedig felmerül az intézmény vezetőjének a felelőssége. Mert, ha kényszer miatt volt kénytelen engedni ezt a gyalázatot, és nem lép vissza, akkor a tükör használatán kell elgondolkodnia. Ha viszont önként engedélyezte, akkor ez úton szólítjuk fel, hogy távozzon a pozíciójából. Mert ami most történt, az példátlan és megengedhetetlen. Nem akarjuk az eredeti kommunista, állampárti névadó szellemét átcsomagolva sem Sében, sem Szombathelyen látni.

Éljen Szombathely! Egyesület

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Választás 2022