Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„A viták a demokráciát védik, szemben a Fidesz kézivezérelt rendszerével”

Lukácsi Katalin (Mindenki Magyarországa) és Nemény András polgármester-jelölt közös sajtóbeszélgetése Szombathelyen.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem sajtótájékoztatóra, hanem sajtóbeszélgetésre hívta az újságírókat hétfő késő délutánra az Éljen Szombathely választási szövetség, és a szövetséget támogató Mindenki Magyarországa Mozgalom. Nem olyan gyakori műfaj ez, néha azért előfordul, itt eszmecserére és kötetlen beszélgetésre is lehetőség van, nem csak a szokásos kérdés és válasz táncrendjére.

KDNP-sből lett ellenzéki

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Nemény András polgármesterjelölt társa most Lukácsi Katalin volt, az ő személye azért is érdekes, mert csak 2010-ben lépett be a politikába, 2010-ben az MDF országgyűlési képviselőjelöltje volt, majd 2010 őszén a Fidesz támogatásával indult Jászjákóhalmán önkormányzati képviselőjelöltként.

2011-ben belépett a KDNP-be, ahonnan aztán 2017 tavaszán távozott, azért, mert nem értett egyet a kormánypártok Ferenc pápáról kialakított kritikájával, a Népszabadság és a CEU ügyével. Idén csatlakozott a Márki-Zay Péter által alapított Ma délután hivatalosan is megalakult a Mindenki Magyarországa Mozgalom 2019. February 24. 19:06 Mindeni Magyarországa Mozgalomhoz, a Mozgalom az önkormányzati választásokon sok helyen támogatja az ellenzéki összefogást Celldömölkön nincs fideszes jelölt, Szentgotthárdon és Vasváron sok a független 2019. September 13. 07:33 , Vas megyében megyei listát is állítottak Hét párt és szervezet indul Vasban a megyei közgyűlési helyekért 2019. September 14. 07:03 .

Lukácsi Katalin éppen ezért van most a héten Szombathelyen, és így történt, hogy Nemény Andrással közösen vettek részt a sajtóbeszélgetésen.

Egy széles koalícióban természetesek a politikai viták

Ahol az elején Nemény arról beszélt, hogy a Fidesz azzal támadja őket, hogy ilyen színes szervezetet nehéz összefogni, és szétesőben az ellenzéki összefogás. Nemény szerint viszont az ilyen, több politikai nézetet valló tagokból álló szervezet az igazán működőképes. Hiszen itt viták vannak, közösen döntenek, és nem fentről irányítják őket kézivezérléssel.

Balról: Koroknyai Sándor, a szombathelyi Kossuth-kör vezetője, Lukácsi Katalin és Nemény András
Szilágyi József (telefonos fotó)

Kijelentette, sokan keresik őket, akik korábban a Fideszre szavaztak, de megrendült a bizalmuk a kormánypártban, elegük van ebből a kilenc évből. Megjegyezte, Lukácsi Katalin nem baloldali, de a közös értékek mentén együtt tudnak dolgozni.

Ezt Lukácsi is megerősítette, aki szerint Szombathelyen példaértékű összefogás alakult ki, és Nemény András alkalmas arra, hogy vezesse a várost. Kitért arra is, hogy a Fidesz egy az egy elleni küzdelemről beszél, pedig a demokrácia nem ilyen. Fontos a politikai kultúra megújítása, egy széles koalícióban természetesek a politikai viták, Széchenyi Istvánt idézve a politikai súrlódások.

Az, hogy vannak előremutató viták, értéket jelent, szemben a Fidesz kézivezéreltségével. Arra kérte a választópolgárokat, ne ijedjenek meg a vitáktól, azok a demokráciát védik. Megjegyezte, sokan vannak, akik jobboldali értékeket vallanak, jobboldalinak tartják magukat, de most szemben állnak a Fidesszel.

Nem igaz, hogy ha az ellenzék győz, akkor keresztényellenes világ jön

A Fidesz kereszténydemokratának hazudja magát – mondta, de semmi közük a kereszténydemokráciához. Templomokat, egyházi iskolákat újítanak fel, cserébe azt kérik, hogy maradjon csendben az egyház. Mint mondta, jó kapcsolat alakult ki Székely János megyéspüspök és Nemény András között, és nem igaz, hogy ha az ellenzék győz, akkor keresztényellenes világ jön.

Ehhez Nemény András is hozzászólt, felidézte, hogy a jelenlegi városvezetés a Szent Márton évben hőlégballon bemutatót, birkózóversenyt, musicalt, Ákos-koncertet rendezett az állami támogatásból, ahelyett, hogy a Segítés városa szlogennek megfelelően szociális programokat is indította volna.

Elmondta, hogy az Egyházmegyei Karitász korábban hiába kért pénzt a Hársfaház felújításához, a Fidesz ezt leszavazta, az év elején az új többség szavazta meg Az útfelújításokra helyezné a hangsúlyt a szombathelyi új többség, a polgármester szerint ez nem szolgálja a város érdekeit 2019. March 20. 19:14 a 14 millió forintot. Hogy a Szalézi-templom felújítása után a lépcsőre már nem maradt pénzt, ezt sem támogatta a Fidesz, az új többség szavazataival kapták meg az ehhez szükséges összeget.

Szilágyi József (telefonos fotó)

Azokat az egyházi személyeket, akik kritizálták a kormányt, ellehetetlenítették

Hogy az önkormányzati, de az egyház által bérelt Boldog Brenner János Óvoda felújítását, fejlesztést is a Fideszen kívüli többség tette lehetővé. Azt is hozzátette, hogy kezdeményezésére a szociális bizottság ülésére meghívják a szombathelyi felekezetek egy-egy képviselőjét.

Nemény kijelentette, biztos, hogy szövetségük nem egyházellenes, és hogy a választások után is működőképesek lesznek.

Lukácsi Katalin a Fidesz

keresztény szabadság

kifejezését is előhozta. Elmondta, hogy azokat az egyházi személyeket, akik kritizálták a kormányt, ellehetetlenítették, őt például, hívő emberként eltiltották az egyházi szolgálattól. Lukácsi szerint a Fidesz az, aki félelemben tartja a híveket, a papokat, egy püspököt is megfenyegettek.

Országos jelenség, hogy sok a kiábrándult Fidesz-hívő

Ez a rendszerváltás előtti technikákat idézi – mondta, és kijelentette, őt mélységesen felháborította a keresztény szabadság kifejezés használata.

Egy kérdésre kifejtette, országos jelenség, hogy sok a kiábrándult Fidesz-hívő. Nemény András – szintén kérdésre – azt mondta, nagyon pozitív érzésekkel várja a választásokat, és hogy szerinte Hende Csaba összezavarodott, ezért sorolja az ellenzékhez Koczka Tibort és a Pro Savariát is.

A beszélgetés végén azt is megtudtuk, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom nem helyi alapszervezeteket, hanem Kossuth-köröket alapít, jelenleg mintegy 50 Kossuth-kör működik az országban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Önkormányzati választás 2019

Hirdetés