Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Jóval magasabb lehet az előválasztási részvétel, mint amire számítottak

Szombathelyen két nap alatt teljesítették a várt eredmény több mint felét.

Az ellenzéki előválasztás első két teljes napján közel 140 ezren szavaztak az egész országban. Ami azt jelenti, hogy az előre jelzett részvételi aránynál jóval aktívabbak a szavazók.

Sorban álló szavazók a szombathelyi Domusnál szeptember 20-án délelőtt
Mészáros D. Zsolt

A Republikon Intézet hétvégi elemzése 550-650 ezer szavazattal számol. Hozzáteszik, hogy már a 400-500 ezres részvétel is az ellenzéki szavazók 20 százalékának mozgósítását jelentené.

Még ha figyelembe vesszük is a szavazás első napjainak mozgósító hangulatát, akkor is valószínűnek tűnik most, hogy ennél magasabb lesz a részvételi arány.

A Republikon a külföldi előválasztások és választások adatai és a magyarországi szavazási hajlandóság elemzése után jutott erre az eredményre.

Forrás: Republikon Intézet

Mit írják, az európai nyílt előválasztások (a most zajló magyarországi előválasztás is ilyen) során a tényleges választáson megjelentek 9-12 százaléka vett részt az előválasztáson.

Magyarországon 2018-ban 70,22 százalék volt a részvétel, ami a 2002-es második fordulós eredmény után a legmagasabb. Mivel 2022-ben szorosabb lesz a verseny a kormány és az ellenzék között, nagyobb tétje lesz a szavazásnak, így várhatóan a 2018-asnál nagyobb lesz a részvétel is.

Az európai, köztük a magyar arányszámot alapul véve az intézet azzal számol, hogy a 2021-es előválasztási részvétel 7-8 százalék körül lesz, így jött ki a várható 550-650 ezer szavazat. Az első napok tapasztalatai alapján ennél több szavazó is várható, ami azt jelenti, hogy elérhetjük az USA elnökjelölti előválasztásainak részvételi arányát.

Szombathelyen is magas a részvétel

Információin szerint Szombathelyen eredetileg 3500 előválasztási szavazóra számítottak, az optimistábbak 5000 körüli szavazattal kalkuláltak.

Ehhez képest

az első két teljes nap (szeptember 20-21., hétfő-kedd) a két szombathelyi helyszínen mintegy kétezer szavazatot adtak le.

Az előválasztás eredetileg szeptember 26., vasárnap éjfélig tartott volna, de a hétvégi informatikai leállás miatt két nappal meghosszabbították, szeptember 28. kedd éjfélig.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Ellenzéki előválasztás 2021

Tovább az oldalra