Ő lesz Orbán Viktor kihívója tavasszal – De ki is az a Márki-Zay Péter?

A tengerentúlról érkezett haza a hétgyermekes családapa, pár hónap alatt felforgatta a magyar belpolitikát. Bemutatjuk Márki-Zay Pétert.

Három évvel ezelőtt, egy nyirkos, ködös novemberi este találkoztam először személyesen Márki-Zay Péterrel Sárváron. Egy nyilvános fórumot tartott Márki-Zay Péter: A hiteles, tisztességes emberek fogják elzavarni a Fideszt 2018. November 22. 10:27 az egyik hotelben, ahol azt hirdette, a hiteles, tisztességes embereknek kell elzavarniuk Orbán Viktort.

Nem sokkal korábban bukkant fel a neve a magyar belpolitikában. Az ország másik felében, Hódmezővásárhelyen nem sokkal korábban időközi polgármester-választást tartottak, ahol Márki-Zay legyőzte a Fidesz helyi erős emberének, Lázár Jánosnak a jelöltjét.

Márki-Zay Péter 2018-ban.
Forrás: mno.hu

Már akkor a taktikai szavazás mellett állt ki, ami ebben az esetben azt jelentette, hogy a változást akaró szavazópolgárok szavazzanak arra az ellenzéki jelöltre, akit a legnépszerűbbnek tartanak. Nem nehéz ebben felismerni az éppen most befejeződő ellenzéki előválasztás alapgondolatát, Márki-Zay 2019-ben, a "rendes" önkormányzati választásokon is megnyerte a hódmezővásárhelyi polgármester-választást.

Először még mindenki helyi politikusnak tartotta, ő viszont tudatos építkezésbe kezdett Márki-Zay Péter felpörgette a motort 2019. January 01. 22:19 . Megalapította Ma délután hivatalosan is megalakult a Mindenki Magyarországa Mozgalom 2019. February 24. 19:06 a Mindenki Magyarországa Mozgalmat, első győzelme után már országosan ismert politikusnak számított, felkerült az ellenzéki politikusok népszerűségi listájára Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki politikusok 2018. June 28. 13:08 is.

Sokan értetlenül figyelték, hiszen jobboldalinak, konzervatívnak, vallásos embernek vallja magát, nagy családjával ő lehetne a Fidesz kirakatembere. Ellenzéki tüntetéseken vett részt, Összellenzéki tüntetés volt Budapesten, a DK-tól a Jobbikig felszólalt mindenki 2019. March 15. 19:50 járta az országot, és közben szép lassan kiépült a tábora. Főleg azokból, akik megelégelték a Fidesz országlását, de a baloldali párokat, politikusokat is elutasították.

Idény nyáron a szombathelyi Fő téren.
Mészáros D. Zsolt

2019 májusában már az amerikai külügyminisztérium is felfigyelt rá, meghívták, Márki-Zay Péter: Az amerikaiak arra voltak kíváncsiak, hogy Orbán Viktor megbízható-e 2019. May 14. 10:39 hogy tartson előadást a magyar politikai helyzetről, éppen akkor, amikor Orbán Viktor az akkori elnökkel Donald Trumppal találkozott.

Márki-Zay már tavaly júliusban bejelentette, Márki-Zay Péter vállalná, hogy ő legyen az ellenzék miniszterelnök-jelöltje 2020. July 01. 15:03 vállalná, hogy ő legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, ezt azonban akkor még - rajta kívül - senki sem gondolta komolyan.

A Mindenki Magyarországa Mozgalmat nem vették be a tavaly elkezdődött egyeztetések során az ellenzéki összefogás pártjai közé, hiszen a Mozgalom nem volt párt, de Márki-Zay nem adta fel, így is elindult az előválasztáson.

Hatalmas munkát tett bele, habár a nyár elején még úgy tűnt, Élmezőny és leszakadók: Alakul az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek sorrendje 2021. June 16. 15:32 Karácsony Gergely, Dobrev Klára és Jakab Péter messze el fog húzni a Márki-Zay, Fekete-Győr András és Pálinkás József alkotta hármas csoporttól. Aztán, az előválasztás szeptember 30-án záruló első fordulójának végén Előválasztás: már biztos Dobrev első fordulós győzelme 2021. September 30. 21:06 meglepetés született, hiszen Márki-Zay megelőzte a magát eltaktikázó Jakab Pétert, és simán továbbjutott a második fordulóba.

Ebben az időszakban volt a Nyugat-podcast vendége Márki-Zay, a teljes beszélgetést itt nézheti újra:

A két forduló között történteket sokszor fogják még elemezni, hiszen viszonylag ritka, amikor közvélemény-kutatási adatok borítanak fel Meglepetés: Márki-Zay megelőzte Karácsonyt, megközelítette Dobrev Klárát 2021. October 06. 08:41 előre eltervezett menetrendeket. Aztán a Momentum is beállt Előválasztás: Márki-Zay mögé állt be a Momentum 2021. October 07. 15:56 Márki-Zay mögé, Karácsony Gergely pedig, akit eredetileg összellenzéki miniszterelnök-jelöltnek szántak, rájött, hogy még főpolgármesteri pozíciója is veszélybe kerülhet, ha a budapesti fiatalok kihátrálnak mögüle, így visszalépett Mátki-Zay javára. Karácsony Gergely tényleg visszalépett az előválasztástól 2021. October 08. 11:16

Utána viszont mintha Márki-Zay elszabadult volna, a korábbi együttműködés eltűnt, és keményen kritizálta megmaradt vetélytársát, a DK-s Dobrev Klárát, beszélt zsarolásról, fideszes bérszavazókról, Érdekes elmélettel állt elő Márki-Zay Péter 2021. October 10. 12:30 árulózott, majd bocsánatot kért. Márki-Zay árulózott, majd bocsánatot kért Szombathelyen 2021. October 11. 18:59 Ez viszont már nem sok vizet zavart, hiszen a második fordulóban viszonylag simán legyőzte Dobrev Klárást, és így elnyerte a jogot, hogy tavasszal ő legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, aki Orbán Viktor ellen indul.

De ki is az a Márki-Zay Péter?

Hódmezővásárhelyen született konzervatív, vallásos családban. Felmenői között található tanár, orvos, jogász, két testvére van. Édesanyja vegyész, édesapja fizikatanár.

Középiskolai tanulmányait a Bethlen Gábor Gimnáziumban végezte, 1990-ben érettségizett. 1990 és 93 között a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán marketing szakot, 93 és 96 között a Budapesti Corvinus Egyetemen közgazdasági mesterszakot végzett, 1997 és 2001 között a Budapesti Műszaki Főiskolán villamosmérnökként végzett.

2000 és 2005 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen gazdaságtörténetet hallgatott, majd 2006-ban doktorált, s ezzel PhD fokozatot szerzett.

1996 és 2004 között a Démásznál, majd a Kontavill-Legrandnál dolgozott közgazdász és marketingmenedzseri pozícióban. 2004-ben feleségével és akkor még öt gyermekével Kanadába költözött.

Karácsony Gergely visszalépésekor a Kossuth téren.
Forrás: Facebook.com / Márki-Zay Péter

Néhány hónapig házról házra járó értékesítő volt egy telefonszolgáltatónál, majd marketingesként a CARQUEST Products, Inc. autóalkatrész-kereskedő cég kanadai részlegénél kapott állást. Mintegy két és fél év után az Egyesült Államokba költözött, ahol továbbra is a CARQUEST cégnél dolgozott.

2008-tól 2009-ig az amerikai Eastern Indiana Regional Workforce Board regionális gazdaságfejlesztési és a munkaügyi szervezet felügyelőbizottsági tagja volt. Ötévnyi külföldi tartózkodás után, 2009-ben tért vissza Hódmezővásárhelyre hét gyermekével.

Hazaérkezése után a szegedi áramszolgáltatónál kapott munkát, ahol előbb stratégiai tervezéssel, majd ügyfélszolgálat-vezetéssel bízták meg. 2013-tól tagja a Magyar Elektrotechnikai Egyesületnek. 2016 áprilisától 2017 decemberéig a Legrand Hungary Zrt. marketing- és belföldi logisztikai vezetője volt. 2014-ig a Szegedi Tudományegyetemen a nonprofit és üzleti marketing tárgyakat tanította.

Márki-Zay Péternek angolból, németből szakmai, felsőfokú, franciából DELF DALF, felsőfokú nyelvvizsgája, oroszból egy alapfokúnak minősülő (5-ös) érettségije van. Ezenkívül három évig tanult spanyolul, és öt hónapig élt Finnországban, ahol a finn nyelvvel ismerkedett.

Felesége, Vincze Felícia Lilla diplomás fizikus és bába.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód