Ő lesz Orbán Viktor kihívója tavasszal – De ki is az a Márki-Zay Péter?

A tengerentúlról érkezett haza a hétgyermekes családapa, pár hónap alatt felforgatta a magyar belpolitikát. Bemutatjuk Márki-Zay Pétert.

Három évvel ezelőtt, egy nyirkos, ködös novemberi este találkoztam először személyesen Márki-Zay Péterrel Sárváron. Egy nyilvános fórumot tartott Márki-Zay Péter: A hiteles, tisztességes emberek fogják elzavarni a Fideszt 2018. November 22. 10:27 az egyik hotelben, ahol azt hirdette, a hiteles, tisztességes embereknek kell elzavarniuk Orbán Viktort.

Nem sokkal korábban bukkant fel a neve a magyar belpolitikában. Az ország másik felében, Hódmezővásárhelyen nem sokkal korábban időközi polgármester-választást tartottak, ahol Márki-Zay legyőzte a Fidesz helyi erős emberének, Lázár Jánosnak a jelöltjét.

Márki-Zay Péter 2018-ban.
Forrás: mno.hu

Már akkor a taktikai szavazás mellett állt ki, ami ebben az esetben azt jelentette, hogy a változást akaró szavazópolgárok szavazzanak arra az ellenzéki jelöltre, akit a legnépszerűbbnek tartanak. Nem nehéz ebben felismerni az éppen most befejeződő ellenzéki előválasztás alapgondolatát, Márki-Zay 2019-ben, a "rendes" önkormányzati választásokon is megnyerte a hódmezővásárhelyi polgármester-választást.

Először még mindenki helyi politikusnak tartotta, ő viszont tudatos építkezésbe kezdett Márki-Zay Péter felpörgette a motort 2019. January 01. 22:19 . Megalapította Ma délután hivatalosan is megalakult a Mindenki Magyarországa Mozgalom 2019. February 24. 19:06 a Mindenki Magyarországa Mozgalmat, első győzelme után már országosan ismert politikusnak számított, felkerült az ellenzéki politikusok népszerűségi listájára Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki politikusok 2018. June 28. 13:08 is.

Sokan értetlenül figyelték, hiszen jobboldalinak, konzervatívnak, vallásos embernek vallja magát, nagy családjával ő lehetne a Fidesz kirakatembere. Ellenzéki tüntetéseken vett részt, Összellenzéki tüntetés volt Budapesten, a DK-tól a Jobbikig felszólalt mindenki 2019. March 15. 19:50 járta az országot, és közben szép lassan kiépült a tábora. Főleg azokból, akik megelégelték a Fidesz országlását, de a baloldali párokat, politikusokat is elutasították.

Idény nyáron a szombathelyi Fő téren.
Mészáros D. Zsolt

2019 májusában már az amerikai külügyminisztérium is felfigyelt rá, meghívták, Márki-Zay Péter: Az amerikaiak arra voltak kíváncsiak, hogy Orbán Viktor megbízható-e 2019. May 14. 10:39 hogy tartson előadást a magyar politikai helyzetről, éppen akkor, amikor Orbán Viktor az akkori elnökkel Donald Trumppal találkozott.

Márki-Zay már tavaly júliusban bejelentette, Márki-Zay Péter vállalná, hogy ő legyen az ellenzék miniszterelnök-jelöltje 2020. July 01. 15:03 vállalná, hogy ő legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, ezt azonban akkor még - rajta kívül - senki sem gondolta komolyan.

A Mindenki Magyarországa Mozgalmat nem vették be a tavaly elkezdődött egyeztetések során az ellenzéki összefogás pártjai közé, hiszen a Mozgalom nem volt párt, de Márki-Zay nem adta fel, így is elindult az előválasztáson.

Hatalmas munkát tett bele, habár a nyár elején még úgy tűnt, Élmezőny és leszakadók: Alakul az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek sorrendje 2021. June 16. 15:32 Karácsony Gergely, Dobrev Klára és Jakab Péter messze el fog húzni a Márki-Zay, Fekete-Győr András és Pálinkás József alkotta hármas csoporttól. Aztán, az előválasztás szeptember 30-án záruló első fordulójának végén Előválasztás: már biztos Dobrev első fordulós győzelme 2021. September 30. 21:06 meglepetés született, hiszen Márki-Zay megelőzte a magát eltaktikázó Jakab Pétert, és simán továbbjutott a második fordulóba.

Ebben az időszakban volt a Nyugat-podcast vendége Márki-Zay, a teljes beszélgetést itt nézheti újra:

A két forduló között történteket sokszor fogják még elemezni, hiszen viszonylag ritka, amikor közvélemény-kutatási adatok borítanak fel Meglepetés: Márki-Zay megelőzte Karácsonyt, megközelítette Dobrev Klárát 2021. October 06. 08:41 előre eltervezett menetrendeket. Aztán a Momentum is beállt Előválasztás: Márki-Zay mögé állt be a Momentum 2021. October 07. 15:56 Márki-Zay mögé, Karácsony Gergely pedig, akit eredetileg összellenzéki miniszterelnök-jelöltnek szántak, rájött, hogy még főpolgármesteri pozíciója is veszélybe kerülhet, ha a budapesti fiatalok kihátrálnak mögüle, így visszalépett Mátki-Zay javára. Karácsony Gergely tényleg visszalépett az előválasztástól 2021. October 08. 11:16

Utána viszont mintha Márki-Zay elszabadult volna, a korábbi együttműködés eltűnt, és keményen kritizálta megmaradt vetélytársát, a DK-s Dobrev Klárát, beszélt zsarolásról, fideszes bérszavazókról, Érdekes elmélettel állt elő Márki-Zay Péter 2021. October 10. 12:30 árulózott, majd bocsánatot kért. Márki-Zay árulózott, majd bocsánatot kért Szombathelyen 2021. October 11. 18:59 Ez viszont már nem sok vizet zavart, hiszen a második fordulóban viszonylag simán legyőzte Dobrev Klárást, és így elnyerte a jogot, hogy tavasszal ő legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, aki Orbán Viktor ellen indul.

De ki is az a Márki-Zay Péter?

Hódmezővásárhelyen született konzervatív, vallásos családban. Felmenői között található tanár, orvos, jogász, két testvére van. Édesanyja vegyész, édesapja fizikatanár.

Középiskolai tanulmányait a Bethlen Gábor Gimnáziumban végezte, 1990-ben érettségizett. 1990 és 93 között a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán marketing szakot, 93 és 96 között a Budapesti Corvinus Egyetemen közgazdasági mesterszakot végzett, 1997 és 2001 között a Budapesti Műszaki Főiskolán villamosmérnökként végzett.

2000 és 2005 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen gazdaságtörténetet hallgatott, majd 2006-ban doktorált, s ezzel PhD fokozatot szerzett.

1996 és 2004 között a Démásznál, majd a Kontavill-Legrandnál dolgozott közgazdász és marketingmenedzseri pozícióban. 2004-ben feleségével és akkor még öt gyermekével Kanadába költözött.

Karácsony Gergely visszalépésekor a Kossuth téren.
Forrás: Facebook.com / Márki-Zay Péter

Néhány hónapig házról házra járó értékesítő volt egy telefonszolgáltatónál, majd marketingesként a CARQUEST Products, Inc. autóalkatrész-kereskedő cég kanadai részlegénél kapott állást. Mintegy két és fél év után az Egyesült Államokba költözött, ahol továbbra is a CARQUEST cégnél dolgozott.

2008-tól 2009-ig az amerikai Eastern Indiana Regional Workforce Board regionális gazdaságfejlesztési és a munkaügyi szervezet felügyelőbizottsági tagja volt. Ötévnyi külföldi tartózkodás után, 2009-ben tért vissza Hódmezővásárhelyre hét gyermekével.

Hazaérkezése után a szegedi áramszolgáltatónál kapott munkát, ahol előbb stratégiai tervezéssel, majd ügyfélszolgálat-vezetéssel bízták meg. 2013-tól tagja a Magyar Elektrotechnikai Egyesületnek. 2016 áprilisától 2017 decemberéig a Legrand Hungary Zrt. marketing- és belföldi logisztikai vezetője volt. 2014-ig a Szegedi Tudományegyetemen a nonprofit és üzleti marketing tárgyakat tanította.

Márki-Zay Péternek angolból, németből szakmai, felsőfokú, franciából DELF DALF, felsőfokú nyelvvizsgája, oroszból egy alapfokúnak minősülő (5-ös) érettségije van. Ezenkívül három évig tanult spanyolul, és öt hónapig élt Finnországban, ahol a finn nyelvvel ismerkedett.

Felesége, Vincze Felícia Lilla diplomás fizikus és bába.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód