Eltűntek a szombathelyi Felszabadulási emlékmű évszámai - Ön szerint miért?

Két hete eltűnt a Szombathely fölé magasodó, 40 éves emlékműről hat fémből készült, óriási számjegy. Kettő azért megmaradt. Olvasóink szavazhatnak, mi lett velük.

A szentivánéji rendezvényeken Szentivánéj és éjszaka a múzeumokban Szombathelyen videókkal 2010. June 21. 08:59 tűnt fel, hogy hiányos a domb tetején álló hatalmas Emlékmű évszáma. Néhány szám helyén csupán annak váza csúfoskodik. Világosban is visszamentünk megnéztni, mi a helyzet.

Aztán felállítottunk magunkban pár teóriát, megvan a magunk favorit verziója arra, hogy mi történhetett, de kíváncsiak vagyunk az Önök véleményére is. Fémtolvajok tették? Vandálok Fogjunk össze a vandálok ellen! – A szombathelyi polgármester közleménye 2010. April 21. 09:18 ? Esetleg buliból vitte el valaki az 1,1,9,4,4,5-ös számokat, szülinapi számgyertya helyett? Esetleg kerti víztároló lett az évtizedes számokból? Abban biztosak vagyunk, hogy a hírhedt szombathelyi PLB klán nem lehetett, mert ők másfél méternél magasabb tárgyakba nem kötnek bele. (PLB: Pelikán Lefejező Banda Újra lefejezték a szombathelyi pelikánt 2010. April 13. 13:15 )

Nem hagyhattuk ki azt a lehetőséget sem, hogy Puskin mintájára Puskin Szombathelyen sem számít kommunistának - Rajtunk röhög a fél ország 2009. May 27. 14:29 az évszámok is megújulnak és tisztításra vitték el őket, majd visszakerülnek. Ennek esélyét rontja azonban a két fent hagyott szám. Politikai ok is állhat a háttérben, hiszen olyan hangokat is lehetett hallani egy időben, hogy a vasi megyeszékhely korábbi címerében is szereplő emlékművet le kell rombolni... Reméljük, hamarosan kiderül, hova tűntek a számok, addig is várjuk a szavazatokat.

Az emlékmű hátoldalán teljes munkát végeztek. Eltűnt az 1945
Az emlékmű hátoldalán teljes munkát végeztek. Eltűnt az 1945
Tánczos Mihály

Egy, a dombon rendszeresen kutyát sétáltató hölgy szerint kb. két hete tűntek el a számok, a hiányuk azonnal feltűnt az asszonynak. Azt nem látta, ki vitte el azokat.

2010. áprilisában még megvolt minden szám
2010. áprilisában még megvolt minden szám
Tánczos Mihály

Egy panorámában gyönyörködő pár viszont nem vette észre az évszámok hiányát. Mint mondták, inkább szánkózni és vízipipázni járnak a dombra, így számukra nem égető probléma az évszámhiány. Abban viszont egyetértettek, hogy ha valaki szándékosan rongálta meg az emlékművet, akkor azt pár hónap homokzsák pakolásra ítélnék, ha pedig pénzért lopták a fémet, akkor nekik szénbányában csákányozást szabtak ki a fiatalok.

Ez a látvány fogadja az emlékműhöz érkezőket
Ez a látvány fogadja az emlékműhöz érkezőket
Tánczos Mihály

Bár találkoztunk olyannal, aki szerint már évek óta nem voltak a helyükön a fém számok, ezt könnyen tudjuk fotókkal cáfolni. A tavalyi szentivánéjkor , vagy éppen a Trabant-találkozón , az újévköszöntőn készült képek Szirénás felvonulás és sikítós újévi utcabál - videóbeszámoló 2010. January 01. 05:06 és a profi látványmixerről készült videó A gencsapáti Tom Cruise-hasonmás, profi látványmixer 2010. May 13. 09:01 mind tanúsítják, hogy az évszámok a közelmúltig a helyükön maradtak. Több, mint negyven éven át.

Nem támogatott video formátum
Video: Németh Norbi showja a szombathelyi Emlékműnél. Videó: Mészáros Zsolt, Nagy Ákos Balázs

Az emlékművet egyébként az a Heckenast János Ybl-díjas építészmérnök tervezte, akinek a nevéhez köthető még a városban a Szent István-szobor, a II. világháborús emlékmű, a Gagarin úti kórház, az APEH-székház, az ÁNTSZ-épülete, a vérellátó, a Patyolat, a Derkovits-városrész, a Styl-ruhagyár és a Markusovszky kórház épülettömbjei.

Negyven évig jó fészek hely volt a számok mögött
Negyven évig jó fészek hely volt a számok mögött
Tánczos Mihály

Az emlékművet 1970. április 4.-én, a felszabadulás 25. évfordulóján avatták fel, ezért nevezték Felszabadulási emlékműnek is. Korábban, egészen 1989-ig az építmény Szombathely címerének központi motívuma volt, azonban később az emlékműről lekerült a vörös csillag és a város címere is változott. (Forrás: www.varosom.hu )

Szombathely régi címere az emlékművel
Szombathely régi címere az emlékművel
Forrás: Feiszt György / Vas Megyei Levéltár

Az emlékmű egy szombathelyi témájú bélyeg kisívén is szerepelt, amelyet a szombathelyi nemzetközi bélyegkiállítás emlékére bocsátottak ki. A Gál Ferenc által tervezett bélyegen Derkovits Gyula Nemzedékek című festménye látható.

Szocfilex'78 kisív
Szocfilex'78 kisív
Magyar Posta- és Illetékbélyeg katalógus

És aki még többet szeretne látni, az ide kattintva megtekintheti az emlékműdomb tetejéről készült felvételeinket. Némelyik olyan szokatlan szögből mutat ismert szombathelyi épületeket, amilyennel ritkán találkozni az interneten, vagy kiadványokban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű