Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Átrajzolhatja a szombathelyi ellenzéki összefogás térképét az EP-választás meglepő eredménye

A DK már be is jelentkezett, mint a szövetség vezető ereje, változhatnak a jelöltek is.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy választási eredmény a legjobb közvélemény-kutatás. Régi mondás ez, a DK hétfői sajtótájékoztatóján Czeglédy Csaba önkormányzati képviselőjelölt lesz volt szombathelyi körzetében 2019. May 27. 14:28 is elhangzott. Igaz is, hiszen egy-egy választáson lehet igazán lemérni a politikai erők támogatottságát.

Ami az ellenzéki oldalon nagyot változott május 26-án Megvan az eredmény, alapjaiban dőlt meg az ellenzéki pártok rendszere 2019. May 26. 23:38 . Egyetlen nap alatt a DK vette át a vezetést az ellenzéki oldalon, mégpedig jelentősen, 16,26 százalékkal, közel tíz százalékpontot verve a harmadik helyre szorult MSZP-re (6,68 százalék). A Momentum a második helyre jött fel majdnem tíz százalékot (9,96) elérve, maga mögé utasítva az MSZP-t és a Jobbikot, ez utóbbiak az elmúlt években egymással versengtek az ellenzék vezető pártja címért.

A Jobbik (6,44) csúnyán visszaesett, korábban legalább tíz százalékra mérték őket, az LMP pedig (2,19) a megszűnés határára sodródott.

Mindennek komoly hatása lehet az önkormányzati választásokra

Nincs nagyobb tévedés annál, amikor az önkormányzati választások eredményét a pártlistákra leadott szavazatok alapján akarják meghatározni, hiszen a helyi választásokon sokkal inkább a jelöltek személye a döntő, és a helyi erők összefogása. Viszont ha közvélemény-kutatásként (is) tekintünk a vasárnap eredményekre, látni kell, hogy ha Szombathelyen nyerni akar a jelenlegi új többség, valamit változtatniuk kell.

Felbolydult az élet az ellenzéki oldalon
Nagy Jácint

Egyébként Szombathelyen Vas megyében 60 százalékot ért el a Fidesz, a megye déli részén erősebb a Jobbik 2019. May 27. 12:30 a Fidesz éppúgy 52 százalékot ért el, mint országosan, de a DK, a Momentum és az MSZP egy-két százalékponttal jobban, a Jobbik gyengébben szerepelt az országos átlagnál, a sorrend ugyanúgy alakult.

Vagyis, úgy tűnik, itt is a DK a legerősebb ellenzéki párt, aztán a Momentum majd az MSZP, a Jobbik és az LMP került még a kategóriába.

Eközben az Éljen Szombathely választási szövetség év elején bemutatott A lakossággal közösen akarják vezetni Szombathelyt az Éljen Szombathely! közös képviselőjelöltjei 2019. February 01. 17:00 önkormányzati képviselő-jelöltjei közül a többség mögött az MSZP áll, az LMP-hez négy jelölt, a Momentumhoz kettő köthető, DK-s viszont nincs köztük. Akárhogyan nézzük, ez nem tükrözi a pártok jelenlegi támogatottságát.

A választást követő nap tartott is gyorsan egy sajtótájékoztatót a DK, ahol – konkrétumok említése nélkül – jelentették ki, hogy

újra kell nyitni a választási összefogás dossziéját és át kell tárgyalni az együttműködés részleteit.

Kérdésünkre Szuhai Viktor meg is erősítette, hogy az újratárgyalás érintheti a jelöltek személyét is.

Abban biztosak vagyunk, hogy a DK szeretne az összefogáson belül választókerületi jelölteket is állítani, jelenleg nincs ilyen. Kelemen Krisztián ott van, ő azonban tavaly decemberben kilépett a DK-ból Kilépett egy DK-s szombathelyi képviselő Gyurcsány pártjából 2018. December 27. 20:29 . Szuhai Viktor, a párt választókerületi elnöke jelenleg városi képviselő, de a választási szövetségben nem kapott választókerületi jelöltséget

Kelemen Krisztián (balra) már nem DK-s, Szuhai Viktor (középen) még nem jelölt
Koszorús Veronika

A kedden kezdődött, jelenleg is tartó egyeztetéseken minden bizonnyal egyéni, választókerületi jelölteket akar majd az Éljen Szombathely színeiben indítani a DK, és a kompenzációs listán is kérnek majd helyeket. Hétfőn kijelentették, hogy továbbra is támogatják Nemény András jelöltségét, de csak azzal a feltétellel, hogy ha Neményt nem választják meg, ne menjen be a közgyűlésbe képviselőnek listáról.

Nemény András polgármester-jelöltségét támogatják, feltételekkel
Nagy Jácint

Ez megkönnyítheti az egyeztetést, de nem lesz egyszerű menet, jelölteke kell lecserélni, akik valószínűsíthetően a párt bedőlése miatt az LPM-hez köthető emberek közül kerülnek majd ki. Az még kérdés, hogy az LMP-s Ungár Péter eddigi erős szombathelyi szerepvállalásával mi lesz. A sikert és az előrelépést könnyű megemészteni, de azt hogy egy párt hirtelen elveszíti a vezető szerepét, már sokkal nehezebb.

Két hetük van a megegyezésre,

az ügy szereplői valószínűleg soha nem gondolták volna, hogy egy európai parlamenti választás ilyen hatással lesz a szombathelyi politikára.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés

Önkormányzati választás 2019

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra