Minimum érthetetlen: A kérdéseink zöme alól kibújt a szombathelyi Médiaközpont

Nagyjából húsz perc alatt tisztázni lehetne a helyzetet, ehhez képest két hónapja titkolózik az önkormányzati cég.

Az Index.hu körül kialakult helyzet Videó: Eljött a nap, úgy tűnik, az Indexnek annyi 2020. July 24. 13:13 jól jellemzi a politika és a média bonyolult viszonyát.

Nem elevenítjük fel a fel a teljes három évtizedes előtörténetet, de talán egyetértés van abban, hogy a magyar politikusok mindig is szerették a saját térfelükön tudni a médiát, és ez alól sem az országos, sem a helyi közmédia nem volt kivétel.

Még ehhez az alapálláshoz képest is szintet ugrott a Fidesz, amikor egyrészt felépítette az Európában egyedülálló KESMA-birodalmat Tessék kapaszkodni: ezek a médiák tartoznak az új Fidesz-holdingba 2018. November 30. 18:48 , másrészt teljesen nyíltan eistandolta az köztévét, az MTI-t, a Kossuth Rádiót és mindent.

Ezek után érthető, hogy kiemelt figyelem vetült és vetül még ma is az ellenzéki vezetésű városokra, hogy vajon mit kezdenek a helyi médiával: a kormánykerékhez jutva tovább tartják az irányt – merthogy csábító a kényelem és a hatalom -, vagy netán megpróbálják visszatekerni a hajó - és az idő - kerekét.

A szombathelyi városháza kommunikációja valóban előnyére változott, de még van mit hangolni a kormánykeréken.

Zárt ajtókba ütköztünk
Józing Antal

Az új többség még tavaly februárban váltotta le Halmágyi Miklósra, a Vas Népe volt főszerkesztőjére cserélte a városi tévé igazgatóját a szombathelyi ellenzék 2019. February 28. 20:03 a Médiaközpont éléről Lovass Tibort, mondván, hogy az akkori ügyvezetőnek nem sikerült objektívnek maradnia.

Innentől kezdve a 100 százalékos városi tulajdonban lévő Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft. nem annyira politikai vagy szakmai, mint anyagi kérdések kapcsán került a reflektorfénybe.

A legnagyobb visszhangot az új ügyvezető, Halmágyi Miklós ténykedése váltotta ki, személycserékkel, vitatható wellness-hoteles kirándulásokkal és pénzügyi szabálytalanságokkal. Halmágyi végül is idén februárban távozni kényszerült Azonnali hatállyal menesztik a szombathelyi Médiaközpont igazgatóját és büntetőfeljelentést is tesznek 2020. February 18. 15:19 , a céget jelenleg megbízott ügyvezetőként irányítja Török Tibor.

Mindeközben kiderült Havi félmillióért ad szakmai tanácsokat a szombathelyi Médiaközpontnak Ungár Péter lapjának főszerkesztője 2020. February 14. 07:42 az is, hogy a központnak főállásban havi félmillió forintért ad tanácsokat Ungár Péter helyi lapjának a főszerkesztője.

Aztán jött a koronavírus, így az önkormányzati cég gazdálkodásának ügye háttérbe szorult, azzal, hogy majd visszatérnek rá a járvány után.

De egyelőre csak annyi történt, hogy a közgyűlés a költségvetésében eredetileg szereplő 115 millió forint mellett további 61,5 milliót szavazott meg Szokatlan egyetértés a közgyűlésben, visszatértek a képviselők és utcát neveztek el Szarka Zoltánról 2020. June 25. 08:32 a Médiaközpontnak. Ez utóbbi azzal indokolta a nem kis összeg szükségességét, hogy a koronavírus miatt kevesebb lett a bevétele.

Lapunk már két hónappal ezelőtt nekifutott, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba.

Először egy mendemondának szerettünk volna utána járni Közel egy hónapig vártuk a Szombathelyi Médiaközpont válaszát, hiába 2020. June 12. 14:12 , és azt kérdeztük, hogy

"Ki illetve milyen cég, és havonta mekkora összegért működteti a Médiaközpont internetes megjelenéseit?"

A meglehetősen egyszerűen megválaszolható kérdést május 15-én küldtük el.

Még aznap két válasz érkezett, az elsőben az ügyvezető közölte, hogy konzultál a cég ügyvédjével, a másodikban pedig azt, hogy a cég ügyvédje hamarosan válaszol levelünkre.

Egy hónapig vártunk és nem történt semmi.

Így aztán – kétségkívül kissé vérszemet kapva – már több mindent kérdeztünk, és hogy ne lehessen kibújni a válaszok elől, közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a Médiaközponthoz.

Ezeket kérdeztük.

 • Ki, illetve milyen cég/cégek, és havonta mekkora összegért működtetik a Médiaközpont internetes megjelenéseit?
 • Hány teljes- és részmunkaidős alkalmazottja van most a Médiaközpontnak?
 • Hány vezető beosztású munkatársa van a Médiaközpontnak, milyen beosztásban és milyen fizetési kondíciókkal dolgoznak?
 • Mekkora az éves keret a külső tartalomgyártásra?
 • Milyen cégekkel/magánvállalkozókkal van szerződése a cégnek külső tartalomgyártásra?
 • Mekkora összegűek ezek, szerződésekre és időtartamra bontva?
 • Milyen cégekkel/magánvállalkozókkal van szerződése a cégnek egyéb szolgáltatások vásárlására?
 • Mekkora összegűek ezek, szerződésekre és időtartamra bontva?
 • Végül is megérkezett a válasz, aminek lényege az, hogy nem válaszolnak.

  Illetve annyit közölt Török Tibor ügyvezető, hogy jelenleg 25 fő teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottja és és 3 fő részmunkaidőben foglalkoztatott alkalmazottja van társaságnak, illetve

  "1 vezető állású munkavállalója van a társaságunknak, munkaköre: ügyvezető, havi bruttó alapbére 600.000,-Ft."

  Ami az esetleges kérdőjeles munkaköröket, a szervezet hatékonyságát és egyéb lényegi információkat illeti, ez a válasz érkezett:

  "Az 1., 4., 5., 6., 7., és 8. kérdései kapcsán állásfoglalást kérek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól, tekintettel arra, hogy társaságunkat üzleti hátrány érheti az adatok kiadása következtében. Ezen túlmenően utalnék arra is, hogy társaságunk bevételeinek csupán egy része származik önkormányzati támogatásból, a többi bevétel szabad piaci alapú, és az Ön által vezetett egyesület is részben ezen a területen fejti ki tevékenységét" – írja az ügyvezető.

  Minimum érthetetlen, hogy ahelyett, hogy az említett kérdéseket nagyjából 20 perc alatt tisztázná a cég, inkább titkolódzik és a hatósághoz fordul.

  Kicsit olyan íze van ennek, mintha a Felcsútra érkező TAO-pénzeknek próbálnánk utána járni.

  Meglehetősen különös az adatok kiadása és az üzleti hátrány emlegetése akkor, amikor a cég egyik tanácsadója/alkalmazottja egy másik média főszerkesztője is egyben.

  Mellesleg pont a válaszok segítenének tisztázni az önkormányzati média és a külső vállalkozások összefonódását.

  Jogi szakértőnk mindenesetre most vizsgálja az ügyet, ami reméljük, hogy kivétel lesz és nem szimbólum.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Vélemény