Bálok és rönkhúzás - Halmay, Lurkó, Paragvári és Röplabda bálban jártunk

A Fő téren Kancsal Jóska és Görbehátú Savanyú Emese esküvője zajlott borral, pogácsával és kolbásszal, a báltermekben pedig ezen a hétvégén is ropták a bálozók. Négy bál és egy álesküvő képekben.

Az esküvő paródiája

Nyolcadik éve elevenednek meg az élő farsangi népszokások Szombathely Fő terén. Az idén az őriszentpéteriek húzták a rönköt, harsogtak mókás rigmusokat és etették, itatták a téren sétálókat. Az apropót Kancsal Jóska és Görbehátú Savanyú Emese egybekelése szolgáltatta.

Rönkhúzás álesküvővel a Fő téren
Tánczos Mihály

- Azokban a falvakban, ahol az adott esztendőben, de főleg farsang idején nem volt lakodalom, úgy bünteti a falu közössége a fiatalságot, hogy egy rönköt kell végighúzniuk a falun. Ez persze nagy szórakozás, önfeledt farsangi ünnep is, de a büntetés jellege is megvan. Az állakodalommal, álesketéssel kiprédikálják, kiparodizálják őket. - tudtuk meg Szommer Ildikótól, A Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgató-helyettesétől.
– Minden évben onnan hívunk csoportokat, ahol valóban megrendezték az állakodalmat. Az idén Őriszentpéter mellett Viszákon, Őrimagyarósdon és Pankaszon is volt tuskóhúzás. Ez a népszokás az Őrségben és a Vasi Hegyhát magyarlakta falvaiban honos, de a horvát és szlovén nemzetiségi falvakban úgyszintén eredendő népszokás volt. A célunk az volt a városba behozatallal, hogy az itt lakókat is megismertessük a falvak hagyományaival.

Olimpiai hagyományőrzők bálja

A Tó-vendéglő emeleti báltermében jöttek össze a sportbarátok egy hagyományosan pörgős bálra. A sportolók mellett rabszolga-kereskedőt is felfedeztünk a vendégek között, Kelemen Zoltán személyében.

Halmay bál tizenkettedszer
Tánczos Mihály

Röplabdás bál

A sport szellemében zajlott a Hotel Claudiusban a Röplabdás bál. Itt ugyan nem volt tömeg, de a hangulatra nem lehetett panasz.

Röplabdás bál
Tánczos Mihály

Lurkó FC - a szülők báloztak

A Tó-vendéglő alsó szintjén is állt a bál, a Lurkó FC kis focistáinak szülei ápolták a kapcsolatokat és amortizálták a hangszálaikat.

Lurkó FC SZM bál a Tó-vendéglőben
Tánczos Mihály

Paragvári bál

Az évszázados kort pár éve megérő Paragvári Utcai Általános Iskola Szülői Munkaközössége több mint egy évtizede nem rendezett bált. A mostani rendezvény viszont nagyon jól sikerült, a bevétel felújításra megy, de a szülők is jobban megismerkedtek egymással.

A Paragvári Utcai Általános Iskola Szülői Munkaközösségének bálja
Tánczos Mihály
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Fő téri lakodalom

Rosszul járhat az, aki időben nem házasodik: egészen különleges menyasszonyt, vagy vőlegényt testálnak rá. Sőt, egy farönkön húzzák végig ...

Szkáj szkáj kisapám! - rönkhúzás Szombathelyen

A viszáki bolondlakodalmas annyira illeszkedik a Fő tér adta díszletek közé, mint a disznósajthoz a ketchup...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Bálok 2009