Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kína elsőkézből (11): Peking szürke és szürreális, de egy turista akár jól is érezheti magát benne

A 22 milliós fővárosban a legrosszabb turisták közé tartoztunk, és két nap alatt letudtuk, amihez egy hónap kevés lenne.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A vége felé közeledik ez a maratoni úti beszámoló, ahogy a vége felé közeledett kínai kiruccanásunk is.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Amíg Kantonra (Guanghzou) és Hongkongra volt valamennyire időnk, Peking csak afféle kötelező lábjegyzete volt az utazásnak.

Mert mire elég bő két nap egy 22 milliós, történelmi nevezetességektől és látnivalóktól rogyadozó idegen metropoliszpan?

Például arra, hogy első reggel ülünk a szomszédos gyorsétteremben, ami erősen hajaz a McDonald’s-ra, csak éppen kínai kivitelben.

Peking, Kína
Ez volt a sarki gyorséttermünk
Józing Antal

A menü mellé kapunk valami tejszerű italt is: az első korty rettenetes, de pult mögötti lányok mosolyai sokat javítanak az összképen.

Tömeg és szarvashiba

Egész ügyesen megtaláljuk a helyi járatot, ami a Tienanmen tér felé visz. A busz zsúfolásig tele, plusz egy fő biztonsági őr, aki a sofőr helyett kiabál az utasokkal, hogy menjenek beljebb. Ekkor még azt hisszük, ez valami rendkívüli dolog, de később kiderül, Pekingben ez a módi. Egy busz, egy biztonság őr. Hogy Pekingben hány helyi járat van, azt nem tudjuk, de 22 millió emberből jut ebbe a - meglehetősen feleslegesnek tűnő - munkakörbe is.

Azt sejtjük, hogy nem lesznek kevesen a belváros - és az ország - szívében, és ekkorra már kezdtük átértékelni a tömeg fogalmát, de a Tienanmen tér és környéke még így bevisz egy gyomrost.

Peking, Kína
A Mennyei béke kapuján sokan szeretnének bejutni
Józing Antal

Hosszú, tömött sorok mindenhol, és habár bizonyára európai és amerikai turisták ezrei csalingáznak a környéken, mi - őszinte meglepetésünkre - egyet sem látunk belőlük.

Ide-oda csapódunk a kapuk, sorok és biztonsági ellenőrzések között, még a híres Mao-portré alatt is átjutunk a Mennyei béke kapuján, ám nem sokkal később kiderül, szarvashibát követtünk el.

“Mára már nincs jegy” - mondja a pénztáros srác a Tiltott Palota belső udvarán. Tudomásul vesszük, hogy oké, akkor legyen holnap, de mosolyogva közli, hogy a legközelebbi jegyet öt nappal későbbre tud adni.

Peking, Kína
Biztonsági ellenőrzésekből és sorokból nincs hiány
Józing Antal

Végül is utánanézhettünk volna. Csak annyi minden mást kellett szervezni, átélni, legyőzni, hogy erre már nem maradt energia.

Így csak bólintunk, hogy értjük, és ott állunk kissé bizonytalanul , hogy akkor hogyan tovább. Merthogy a másik nagy attrakciót, a kínai nagy falat alapból kihúztuk, mondván, ezt a kevés időt inkább a töltsük a városban.

Kinek mi jut eszébe a Tiananmen térről?

De aztán hamar feltaláljuk magunkat, csapódunk a tömeghez, kívülrűl megkerüljük a palotát és néhány biztonsági ellenőrzés ellenőrzés után ott állunk a Tienanmen téren.

Az irgalmatlan méretű placc - tudjuk az előzményeket - valószínűleg a világ legjobban bekamerázott helye, de ez nem ad hozzá, és nem is vesz el a hangulatból, ami olyan semmilyen.

Peking, Kína
Idilli kép és kamerák ezrei
Józing Antal

A végtelenben nyúló betonon családok piknikelnek, a fáradtabbak alszanak is egyet. Menetelő katonák, kamerák ezrei és a tér szélén álló, böhöm nagy szocialista épületek - múzeumok, kongresszusi palota, Mao-mauzóleum, ilyesmi - vigyázzák álmukat.

A kínaiak láthatóan lelkesen állnak az épületek melletti végtelen sorokban, sokan közülük bizonyára életük legnagyobb utazásán vannak. Mi viszont cak körbesétálunk, és úgy döntünk, ebből talán elég ennyi.

Szürke és szürreális

Aztán belevetjük magunkat a tértől délre fekvő, európai szemnek igencsak különös, pekingi utcákba, amelyeket egyszerre féregjáratok a főváros történelmébe és egyszerre szolgálják ki az idegenforgalmat.

Peking, Kína
Józing Antal

Peking autós közlekedését a város belsejébe épített hét körgyűrű segíti, amelyeken 8-10 sávban áramlik a forgalom.

Peking, Kína
Kis ékszerdoboz
Józing Antal

Fogalmazzuk úgy, hogy ezek a szürke épületek közötti szürke betoncsík-monstrumok nem tesznek hozzá sok sármot a város amúgy is kissé nyomasztó hangulatához.

Az Ég temploma

Miután egy nyugati stílusú bevásárlóközpontban végre számunkra is ismerős “nyugati típusú” kínai ebédet eszünk és most először találkozunk rámenős-leszólítós eladókkal, jegyet veszünk egy “igazi” történelmi emlékhelyre.

Peking, Kína
Az Ég temploma
Józing Antal

Az Ég temploma egy csekély három négyzetkilométernyi park és épületegyüttes. Körülbelül 600 éves, a láthatóan korlátlan hatalommal és pénzzel rendelkező császár építette annak idején, csak azért, hogy egyszer egy évben ellátogasson ide a kíséretével, hogy a jó termésért imádkozzanak.

Peking, Kína
Józing Antal

Most egyrészt turista attrakció, oltárral, ima- és oszlopcsarnokkal, másrészt közösségi hely, ahol a fiatal férfiak gyúrnak a szabadtéren, az idősek társasoznak, a családok meg kirándulnak, talán több ezer kilométerről érkezve ide.

Gyakorlatilag záróráig sétálunk a szépen gondozott parkban, itt-ott titokzatos funkciójú és életkorú épületekbe botlunk.

Peking, Kína
Józing Antal

Hazafelé véletlenül találunk egy Walmart-ot, ahol - miként Gorcsev Iván - elintézzük legszükségesebb vásárlásainkat, a szomszédban meg új fóliát teszünk az egyik leamortizálódott telefonunkra. A vacsoránál már ismerősként üdvözölnek a szállásunk melletti “kínai Mekiben”.

Kezdünk belejönni a pekingi létbe.

Buszozásaink

Másnap reggel szakad az eső, a város még a korábbinál is előnytelenebb arcát mutatja. Eredetileg azt terveztük, hogy szabadtéri programot szervezünk, egész napi lazulást a Tiltott Várostól északra lévő tavaknál, fekszünk a fűben, nézzük a vizet, az embereket, a kínai kék eget; de így gyors újratervezés van.

Leintjük az egymillió háromkerekű (illegális?) triciklis taxis egyikét, és mutatjuk, hogy beszállnánk a hátsó bódéjába, ha elvisz minket járgányal a császári palota kijáratához. Ott hátul mégsem ázunk, meg biztos élmény lesz az út.

Nem visz el. Talán nem bízik a gonosz arcú fehérekben, talán nem mehet arra a csettegőjével.

Peking, Kína
Józing Antal

Így nézhetünk helyijrat után, ami cseppet sem egyszerű egy száz méter hosszú megállóban, ahol isten tudja milyen buszok jönnek, hol állnak meg és hová tartanak. De kitartók vagyunk, és az sem hátrány, hogy útitársam addigra a kínai írásjelekkel is szorosabb barátságot kötött.

Elvileg a császári palota kijáratától indulnak a turista körjáratok, csakhogy ami a útikönyvben egyszerűnek tűnt, az a gyakorlatban majd egy órát tart. (Ennek részleteiről és tanulságairól majd az az utolsó utáni részben).

Peking, Kína
Elég jól nézett ki a városnéző buszunk
Józing Antal

Végül 15 jüanért (kb. 600 forint) egy luxusbusz emeletén vagyunk, onnan nézzük az esőben ázó, szomorkás, mérhetetlenül gazdag és mégis szegényes nagyvárost.

Kanyargunk a történelmi hutungok, a modern felhőkarcolók és a prózai lakótelepek között, majd az olimpiai falu érintésével megérkezünk a Nyári Palotához.

Meglepetésünkre még jegy is van.

A Nyári Palota

Ha az ég templomáról azt hittük, hogy nagy és sokan vannak benne, akkor a Nyári Palotáról nehéz mit mondani.

A derék kínaiak, pontosabban a császár a 18. században építette, hogy nyáron innen küzdjön meg az uralkodással járó roppant nehéz feladatokkal. De leginkább az utolsó császérné, Ce-hszi használta lelkesen.

Peking, Kína
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

A kerthez tartozik egy több mint 2 négyzetkilométeres mesterséges tó. A kiásott földből aztán egy hegyet építettek, hogy az is legyen.

Peking, Kína
Kiásták ezt a kis tavacskát, háttérben a Nyári palota néhány épülete
Józing Antal

A komplexumhoz több száz épület tartozik, paloták, pavilonok, pagodák, hidak, lépcsők stb. A vízparton többek között van egy csekély 700 méteres fedett sétafolyosó és egy egy márványból készült hajó. Ez utóbbi használati értéke meglehetősen csekély, de elég egyértelműen utalt császár pénzügyi lehetőségeire.

Üzleti negyed és az esti levezetés

Egyik lábunk itt, másik lábunk ott, és a késő délután már az üzleti negyedben ér minket. Először elkevederünk egy luxus bevásárlóközpontban, amelyhez foghatót még nem láttunk, de úgy döntünk, arany, gyémánt és svájci órák helyett inkább majd a búcsúvacsorára költjük a maradék pénzt.

Peking, Kína
A közszolgálati televízió szerény székháza az üzleti negyedben
Józing Antal

Pekingben több üzleti negyed is van, mi a központiban járunk egyet (CBD), mert viszonylag közel van a szálláshoz, és mert ott van a kínai közszolgálati tévé szerény, 50 emeletes kis kulipintyója.

Amúgy az üzleti negyed Kanton után már nem akkora sokk.

Kicsit tekergünk a felhőkarcolók és az estére kiürült utcák között, majd megcélozzuk az előzőleg már kinézett éttermet. Amiről kiderül, hogy csak halat árulnak, amit kínaiul nem merünk bevállalni. Szerencsére a szomszédban egy hasonló színvonalú helyet találunk, ami puccosebb és drágább, mint a mi kis szállás közeli kifőzdénk, de még így is a magyar árszint alatt vagyunk. Kirendelünk minden vicket-vackot, és boldogan-szomorúan arra eszünk csirkét, disznót, gombát, rizst, tésztát és mindent, amiről nem tudjuk, mi, hogy ez az utolsó esténk a országban.

A szállodában a recepciós hölgynek próbáljuk elmagyarázni, hogy hajnalban szeretnénk kijelentkezni, de láthatón a tíz alatti számokkal is bizonytalan angolul.

Csak egy nagy ugrás Párizs, onnan meg egy kicsi Bécs

Ettől még kicsekkelünk, és még sötét van, amikor az első metróval robogunk a reptér felé. Körülöttünk munkába induló kínaiak alszanak az üléseken. Utólag visszagondolva elég meredek volt, hogy a tömegközlekedésre bíztuk magukat, de szerencsénk van, lazán kiérünk, és örülünk, hogy az Air France visz majd vissza minket Európába.

Nagyon hosszú az út Párizsig, de elnézegetjük az európai filmeket és élvezettel csócsáljuk a francia menüt.

Párizsban sok órát kell várnunk a csatlakozásra, de nem bánjuk, örömmel szívjuk a “hazai levegőt” és büszkén fizetünk euróval.

Bécs csak egy kurta ugrás, ahol már várnak bennünket.

“Na, milyen volt Kína?” - hangzik el a kérdés éjszaka Szombathely felé tartva az S31-esen. “Jó” - válaszoljuk, aztán kis mosollyal a szánk szélén békésen elbóbiskolunk a hátsó ülésen.

Előzmények:

 • Kína elsőkézből (1): előkészületek; avagy mi a manóért utazunk Kínába? Kína elsőkézből (1): előkészületek; avagy mi a manóért utazunk Kínába? 2019. August 24. 09:08
 • Kína elsőkézből (2): Az odaút és az első megrökönyödések Kína elsőkézből (2): Az odaút és az első megrökönyödések 2019. August 29. 12:01
 • Kína elsőkézből (3): Az a feledhetetlen első éjszaka Kína elsőkézből (3): Az a feledhetetlen első éjszaka 2019. September 08. 06:03
 • Kína elsőkézből (4): Mindennapi élet, gombócok és plázák, tánc az utcán Kína elsőkézből (4): Mindennapi élet, gombócok és plázák, tánc az utcán 2019. September 24. 19:35
 • Kína elsőkézből (5): Családok egyetlen robogón, vonatok 300 kilométer/óra felett Kína elsőkézből (5): Családok egyetlen robogón, vonatok 300 kilométer/óra felett 2019. October 22. 08:10
 • Kína elsőkézből (6): Templomok, parkok, műemlékek és egyéb klasszikus turistáskodások Kína elsőkézből (6): Templomok, parkok, műemlékek és egyéb klasszikus turistáskodások 2019. November 05. 12:55
 • Kína elsőkézből (7): Sencsen, a kínai szilícium völgy, amelyről az egész világ beszél Kína elsőkézből (7): Sencsen, a kínai szilícium völgy, amelyről az egész világ beszél 2019. December 02. 12:09
 • Kína elsőkézből (8): Teslák és tüntetők Hongkong felhőkarcolóinak árnyékában Kína elsőkézből (8): Teslák és tüntetők Hongkong felhőkarcolóinak árnyékában 2019. December 16. 14:58
 • Kína elsőkézből (9): Templomok, hegyek és tengerpart - Hongkongban kellemes turistának lenni Kína elsőkézből (9): Templomok, hegyek és tengerpart - Hongkongban kellemes turistának lenni January 01. 19:40
 • Kína elsőkézből (10): Hongkongból Pekingbe, vissza a frontvonalra "]Kína elsőkézből (10) - Hongkongból Pekingbe, vissza a frontvonalra Kína elsőkézből (10) - Hongkongból Pekingbe, vissza a frontvonalra February 05. 07:01
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Helyek

  Hirdetés