Egyperces videón, hogyan fejlődik egy újszülött látása egy éves koráig

Ha tudni szeretné, mit is lát egy csecsemő.

Az újszülött baba csak szürke foltokat lát, hiszen az anyaméhben nem tudott fejlődni a látása – írja a femina.hu.

Az újszülötteknek nem csak a szemmozgató izmai fejletlenek, de azok a fényérzékelő receptorok – az úgynevezett csapok – is, melyek az éles látásáért és a színlátásért felelnek. A fotoreceptorokon és a sugárizmokon túl pedig az agy azon területei is éretlenek, melyek a látásért felelnek.

A csecsemő kéthetes korban már észreveheti az élénk színeket és a nagy formákat. Egy hónaposan már próbál fókuszálni a szülőkre, és mivel távolra még nem lát, főként a közeli dolgok iránt érdeklődik. Hathetesen a tekintetét még nem, de a fejét már fordítja a figyelmét felkeltő dolgok után.

Két hónapos kor után kezdi felfedezni az arc részleteit, kettő és négy hónapos kor között már a szemével követi a fényt, a mozgó tárgyakat, és próbál fókuszálni is rájuk. 5-8 hónapos korára a csecsemő mélységérzékelése megerősödik, a színlátása javul. Öt hónaposan már arcról felismeri a szüleit.

9-12 hónapos korára a baba jobban érzékeli a dolgok közötti távolságokat. Ekkorra már élesen és színesben látja a körülötte lévő tárgyakat, embereket. A térlátás fejlődése egy-másfél éves kortól indul meg igazán, látóképességük teljes fejlettségét pedig nagyjából iskoláskorra érik el a gyerekek.

Ebben az egyperces videóban bemutatják, mit is lát a baba az első egy évében:

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Család-barát