Félix egy igazi kis harcos – Most Szombathelyen gyűjtenek barcelonai műtétjére

A perenyei kisfiúnak agyi eredetű bénulása van, ami miatt nagyon nehezen megy neki a mozgás.

A nagy sikerű novemberi akció Sok embernek segített a Vas megyei tűzoltó, most ő szorul segítségre 2022. November 18. 16:16 után, amikor a leukémiában szenvedő szombathelyi tűzoltó, Rimányi Márk javára rendeztek bajtársai jótékonysági főzést, ismét segítő akciót hirdettek a szervezők.

Ezúttal egy perenyei kisfiú, Vukits Félix barcelonai műtétjére gyűjtenek. Félix 2019-ben született, agyi eredetű bénulása van, ami miatt nagyon nehezen megy neki mindenféle, számunkra hétköznapi mozdulat.

Vukits Félix
Még több képért kattints!
Facebook/Segítsünk Félixnek

A jótékonysági főzés helyszíne ezúttal is a Szombathely Center parkolója, időpontja pedig 2023. január 14. szombat. Eddig közel 20 csapat jelentkezett, aki pedig még kedvet kapott, az Halász Róbertnél jelentkezhet a 06 30 216 30 26-os telefonszámon.

Az elkészült ételeket bárki megkóstolhatja a helyszínen, a becsületkasszákba tett adományokkal pedig Félixnek és a családjának lehet segíteni.

Gyógytornánál derült ki, hogy nagy a baj

Vukitsné Flór Beáta és férje, Vukits Krisztián két gyermeket nevelnek, Dávidot és Félixet. Átlagos családként élhetnének a kis Vas megyei faluban, Perenyén, de az élet sajnos nem mindig a tervek szerint alakul.

„Jön egy veszteség, egy komoly nehézség, egy betegség, és fenekestül felforgatja az addigi világunkat. A mi családunkat a kisfiam, Félix betegsége állította komoly próbatétel elé. És egy anyának úgy gondolom, nincs fájóbb, mint amikor a gyermekét betegnek látja”írta Beáta még 2021 novemberében a Jótündérek jótékonysági licitcsoportban.

Vukits Félix
Facebook/Segítsünk Félixnek

Félix 2019. június 13-án született, a terhesség 30. hetében, sürgősségi császármetszéssel, mert teljesen levált Beáta méhlepénye. 9 hónapos korában a szülők gyógytornász segítségét kérték, mert megkésett Félix mozgásfejlődése. A gyógytornász azt javasolta, keressenek fel egy neurológust, mert Félix izomzata túl feszes, ez pedig igaz, hogy lehet alkati adottság is, de bizonyos esetekben súlyos idegrendszeri vagy izombetegség állhat a háttérben.

Így nem tétováztak, rögtön kerestek egy neurológust, aki MR-vizsgálatot kért. Ott közölték velük a sokkoló hírt: Félix csecsemőkori agyi bénulással, úgynevezett ICP-vel született.

Félix rendületlenül küzd

Kezdetben heti 4 alkalommal hordták gyógytornára és különböző fejlesztésekre, általában Szombathelyre. Közben azonban kiderült, hogy sajnos a csípője is rossz állapotban van, protézisre lesz szüksége.

Félix ennek ellenére egy igazi kis harcos, rendületlenül küzd, hogy azok a mozdulatok, melyek a legtöbbünknek természetesek, neki is sikerüljenek – mesélte édesanyja.

Vukits Félix
Facebook/Segítsünk Félixnek

2021 novemberében egy remek lehetőséget kaptak: Félix intenzív rehabilitációs heteken vehetne részt, ahol személyre szabott fejlesztést kaphat. Ezek a kezelések azonban rengeteg pénzbe kerülnek és ez már jelentősen meghaladja a család anyagi lehetőségeit.

Ezért is keresték fel a már említett jótékonysági licitcsoportot, ahol azonnal el is kezdtek özönleni a felajánlások. Ez pedig csak a kezdet volt, hiszen ahogy egyre több emberhez eljutott történetük, egyre több jótékonysági akciót kezdtek szervezni Félixnek.

Javulás csak műtéttel érhető el

Félixért, a jövőjéért, a fejlesztések és a műtétek finanszírozása céljából egy alapítványt is létrehoztak. Hiszen mint mondják, „hiszünk abban, mert hinnünk kell, hogy a kisfiunk egészsége, lehető legteljesebb élete nem múlhat a pénzen. Nem múlhat azon, hogy nincs belőle elég”.

Vukits Félix
Facebook/Segítsünk Félixnek

2022 nyarán Barcelonában jártak egy specialistánál, aki megvizsgálta Félixet és egy olyan műtétet javasolt, mely sokat jelentene neki. Javulna az egyensúlya és a járás is könnyebb lenne számára, ráadásul a szeménél és az arcán található izmok korrekciójával a mindennapi étkezés és beszéd is könnyebben menne neki.

A beavatkozásra mindezek mellett azért is lenne nagy szükség, mert bár a tornákkal szinten tartható az állapota, de javulás csak műtéttel érhető el. Az operációra január 24-én kerül sor Barcelonában, 4700 euróba kerül, plusz az utazási költség és a szállás.

A társadalombiztosítás pedig nem finanszírozza a műtétet, így a mostani szombathelyi jótékonysági akcióval a szervezők, a főzőcsapatok és az ételekből vásárlók a műtét és a rehabilitáció költségeihez járulnak hozzá.

Ha pedig a jótékonysági főzésen kívül is támogatnátok Félixet, az alábbiak szerint megtehetitek:

Segítsünk Félixnek az Önálló Mozgásban Alapítvány
Számlaszám: 11600006-00000000-96548910
IBAN: Hu36116000060000000096548910
swift: GIBAHUHB

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Család-barát