Vas megyei óvodát is díjaztak az Óvodai Mézessüti-Pályázaton

Több mint ezer kilométeres körútra indultak a Tehetsz méh többet! program szervezői, hogy személyesen adják át a díjakat a tíz nyertes óvodai csoportnak. A Celldömölki Városi Óvodában tíz kilogramm mézet, méhes edukációs mesekönyveket és foglalkoztatófüzeteket osztottak ki, Szabó Zsófi színész-műsorvezető, a kampány nagykövete pedig felolvasott egy mesét Bolyhos, a méhecske kalandjairól.

A tavaly decemberben meghirdetett országos óvodai méhes rajzpályázat sikere után most egy újabb, komplexebb pályázati lehetőséggel jelentkezett az óvodás korosztálynak a Tehetsz méh többet! program. Az Óvodai Mézessüti-Pályázatban azt mutathatták meg a 3-7 éves gyerekek, mennyi mindent lehet készíteni mézből, méhviaszból vagy más méhészeti termékekből.

Tehetsz méh többet!

A felhívás célja az volt, hogy már óvodás korban felhívja a legkisebbek, és rajtuk keresztül a szülők és a pedagógusok figyelmét a méhekkel való együttélés fontosságára, valamint arra, hogy milyen hasznos munkát végeznek a rovarok, és milyen sokféleképp használható fel a méz.

Beporzók nélkül ugyanis komoly gondban lennénk, mert a növényi alapú élelmiszerek hetven százalékának előállításához szükség van a munkájukra, amelynek helyettesítésére ez idáig nem találtak hatékony megoldást a szakemberek.

A pályázatra, amelyben az óvodások egyénileg vagy csoportosan, bármilyen technikával készíthettek kreatív tárgyakat, díszeket vagy képeket, nemcsak magyarországi intézményekből, hanem még a Felvidékről és a Partiumból is érkeztek alkotások.

Az elkészült műveknek nem kellett kapcsolódniuk a karácsonyi tematikához, csak a méhekhez, mézhez és a méhészkedéshez. A pályaművek esztétikai értéke csak másodlagos szempont volt, a zsűri elsősorban az alkotások kreativitását, a mögöttes gondolatot díjazta.

A szervezők és Szabó Zsófi, a Tehetsz méh többet! program nagykövete minden magyarországi és határon túli nyerteshez személyesen látogattak el. A Celldömölki Városi Óvodában tíz kilogramm mézet, valamint a program keretében készített méhes mesekönyveket és foglalkoztatófüzeteket osztottak ki, amelyekből a gyerekek játékos formában ismerhetik meg a méhek világát és életét.

Szabó Zsófi emellett egy mesét is felolvasott a gyerekeknek a Zümmögés a tányér körül – Bolyhos kedvenc mézes receptjei című gyermekszakácskönyvből, amelyet Vida Józseffel, a program alapítójával közösen készítettek.

Tehetsz méh többet!

„A meséket is tartalmazó mézes szakácskönyv és a most záruló óvodai pályázat kiváló lehetőség arra, hogy a kisgyermekeknek és szüleiknek megmutassuk, milyen sokoldalúan lehet használni a mézet. Megható volt az ünnepi készülődésben, adventi hangulatban ennyi helyszínen mesét olvasni és időt tölteni a gyerekekkel” – mondja Szabó Zsófi.

A Tehetsz méh többet! program zenekara, a Nektár Zenekar pedig egy méhes tematikájú minikoncerttel kedveskedett az óvodásoknak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Család-barát