Vas megyei óvodát is díjaztak az Óvodai Mézessüti-Pályázaton

Több mint ezer kilométeres körútra indultak a Tehetsz méh többet! program szervezői, hogy személyesen adják át a díjakat a tíz nyertes óvodai csoportnak. A Celldömölki Városi Óvodában tíz kilogramm mézet, méhes edukációs mesekönyveket és foglalkoztatófüzeteket osztottak ki, Szabó Zsófi színész-műsorvezető, a kampány nagykövete pedig felolvasott egy mesét Bolyhos, a méhecske kalandjairól.

A tavaly decemberben meghirdetett országos óvodai méhes rajzpályázat sikere után most egy újabb, komplexebb pályázati lehetőséggel jelentkezett az óvodás korosztálynak a Tehetsz méh többet! program. Az Óvodai Mézessüti-Pályázatban azt mutathatták meg a 3-7 éves gyerekek, mennyi mindent lehet készíteni mézből, méhviaszból vagy más méhészeti termékekből.

Tehetsz méh többet!

A felhívás célja az volt, hogy már óvodás korban felhívja a legkisebbek, és rajtuk keresztül a szülők és a pedagógusok figyelmét a méhekkel való együttélés fontosságára, valamint arra, hogy milyen hasznos munkát végeznek a rovarok, és milyen sokféleképp használható fel a méz.

Beporzók nélkül ugyanis komoly gondban lennénk, mert a növényi alapú élelmiszerek hetven százalékának előállításához szükség van a munkájukra, amelynek helyettesítésére ez idáig nem találtak hatékony megoldást a szakemberek.

A pályázatra, amelyben az óvodások egyénileg vagy csoportosan, bármilyen technikával készíthettek kreatív tárgyakat, díszeket vagy képeket, nemcsak magyarországi intézményekből, hanem még a Felvidékről és a Partiumból is érkeztek alkotások.

Az elkészült műveknek nem kellett kapcsolódniuk a karácsonyi tematikához, csak a méhekhez, mézhez és a méhészkedéshez. A pályaművek esztétikai értéke csak másodlagos szempont volt, a zsűri elsősorban az alkotások kreativitását, a mögöttes gondolatot díjazta.

A szervezők és Szabó Zsófi, a Tehetsz méh többet! program nagykövete minden magyarországi és határon túli nyerteshez személyesen látogattak el. A Celldömölki Városi Óvodában tíz kilogramm mézet, valamint a program keretében készített méhes mesekönyveket és foglalkoztatófüzeteket osztottak ki, amelyekből a gyerekek játékos formában ismerhetik meg a méhek világát és életét.

Szabó Zsófi emellett egy mesét is felolvasott a gyerekeknek a Zümmögés a tányér körül – Bolyhos kedvenc mézes receptjei című gyermekszakácskönyvből, amelyet Vida Józseffel, a program alapítójával közösen készítettek.

Tehetsz méh többet!

„A meséket is tartalmazó mézes szakácskönyv és a most záruló óvodai pályázat kiváló lehetőség arra, hogy a kisgyermekeknek és szüleiknek megmutassuk, milyen sokoldalúan lehet használni a mézet. Megható volt az ünnepi készülődésben, adventi hangulatban ennyi helyszínen mesét olvasni és időt tölteni a gyerekekkel” – mondja Szabó Zsófi.

A Tehetsz méh többet! program zenekara, a Nektár Zenekar pedig egy méhes tematikájú minikoncerttel kedveskedett az óvodásoknak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Család-barát