Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Új buszmenetrend, új Agora-igazgató, Homlok Zsolt tényleg a Haladás tulajdonosa lesz

Olvassa újra tudósításunkat a szombathelyi közgyűlés októberi üléséről.

19:25 És itt a vége

Vége a nyilvános ülésnek, november végén jön a következő.


19:15 Új háziorvosok

Megírtuk már Két körzetben is háziorvosváltás lesz Szombathelyen October 25. 15:44 , hogy jövőre két új háziorvos áll munkába Szombathelyen, és kiderült, hogy sikeres a házorvosi életpálya-modell.

Közgyűlés 2021.10.28.
Egy kis jókedv
Kiss Tamás

19:05 Még mindig az ingatlanügyek

Hosszú, de lagymatag vita alakult ki. Közben még hat napirendi pont van hátra a nyilvános ülésen.

Aztán elfogadják az ingatlancsomag értékesítését, Czeglédy nem szavazott.


18:30 Megint az ingatlancsomag

Írtunk róla Nem lesz licit, viheti a 800 milliós szombathelyi ingatlancsomagot az egyetlen állva maradt pályázó October 24. 11:30 , az előző közgyűlésen is tárgyalták, Illés most megint bejelenti, hogy nem támogatják az ingatlanok valódi verseny nélkül történő eladását.

Horváth Gábor azt javasolja, hogy a volt városi strandot ne adják el, legyen társadalmi egyeztetés arról, mire használják a területet.

Nemény azt mondja, ott kezdődött a dolog, hogy a kormány elvonja a város forrásait, és ezért kényszerülnek ingatlanok eladására.

Horváth Attila felhívja a figyelmet, ha nem fogadják el az előterjesztést, akkor jövőre 350 milliós hiánnyal kezdik az évet.

Czeglédy Csaba azt mondja, mivel nem volt verseny, így a szakértő által meghatározott áron adják el az ingatlanokat. A másik probléma, hogy a városnak rossza költségvetési helyzete, aminek az is az oka, hogy az elmúlt hét évben szórta a pénzt a városvezetés, és az is igaz, hogy nem kaptak kompenzációt.

Szerinte Hende Csabának komoly feladata lesz az év végén, ha a város decemberben sem kap kormányzati támogatást, akkor komoly baj lesz.

Kopcsándi József azt mondja, a fideszesek most a környezetet védik, de akkor nem védték, amikor letérkövezték a Berzsenyi teret.


18:15 Ki lesz az Agora igazgatója?

Sokszor írtunk róla, hogy összevonják az Agora Kulturális Központot és a Médiaközpontot, az új önkormányzati cég ügyvezetői posztjára pályázatit írtak ki.

Két pályázó volt, a bizottságok az Agora korábbi igazgatóját, Horváth Zoltánt javasolják.

Illés Károly bejelenti, hogy a Fidesz nem támogatja Horváthot, az eddig tevékenysége miatt sem.

Meg is szavazták Horváth Zoltánt, Koczka Tibor tartózkodott, a Fidesz-frakció nemmel szavazott.


17:15 Új tulajdonos a Haladásnál

A tulajdonosváltásról van szó, írtuk már Új tulajdonosa lesz a Haladás futballcsapatnak, Homlok Zsolt a kapuk előtt October 22. 15:47 , hogy Homlok Zsolt lehet a Haladás futballklub új t9bbségi tulajdonosa, és van rá esély, hogy az önkormányzatit kiszorítják a klubnál t9rténp döntésekből.

Czeglédy Csaba javasolja, ne egyezzenek bele, hogy a városnak ne legyen beleszólási joga a társasági szerződés módosításába. És abba sem, hogy az önkormányzat jelenlegi, közel 10 százalékos tulajdonrésze 1 százalékra csökkenjen, mert az vagyonvesztéssel járna.

Nemény András szerint nem jó irány, ahogyan jelenleg zajlik a csapatsport támogatása, ami attól függ, melyik kormányzati szereplőnek ki a kedvence. A polgármester azt mondja, a tulajdonváltás finanszírozása is kérdéseket vet fel, hiszen a főszponzor akarja kifizetni az új tulajdonos helyett a tőkeemelést. De szerinte a 10 százalékos tulajdonrész azt is jelenti, hogy adott esetben nagyobb összegeket kellene betennie a klubba.

Közgyűlés 2021.10.28.
Közönség
Kiss Tamás

Kijelenti, hogy az aranyszavazatról nem mondanak le, de úgy tudja, hogy Séllei Árpádék ezt a javaslatot vissza is vonták. Így arról kell dönteni, hogy részt vesznek-e a tőkeemelésben, ami azt jelentemé, hogy pénzt kellene betenni a klubba. Nemény szerint, ha nem tesznek be pénzt, az aranyszavazatuk, azaz a klub döntésébe való beleszólási joguk is megmarad.

Károlyi Ákos jegyző Czeglédy kérdésére azt mondja, nincs pontos adat arról, mennyi a klub piaci értéke. És, hogy az önkormányzat nyilvántartásában hulla forinttal szerepel a klub.

Közben Koczka Tibor és Nemény András szólalkozik össze, Koczka azt javasolja, hogy szálljanak be a tőkeemelésbe, ami 3,6 millióba kerül. A polgármester viszont azt mondja, éppen Koczka volt a sportért felelős alpolgármester, amikor az önkormányzat elveszítette a többségi tulajdonát a klubban.

Illés azt fejtegeti, hogy városvezetőként jó döntést hoztak, amikor az önkormányzat kiszállt a többségi tulajdonból. Megjegyzi, ha most beszállna egy vállalkozásba, és ott csak egy kis tulajdonrésszel rendelkező jóváhagyásával hozhatna döntéseket, az nem tetszene neki.

Tóth Kálmán szerint nincs jelentősége, hogy 1 vagy 10 százalék a tulajdonrész, ha megmarad az aranyszavazat. Megjegyzi, a város mintegy 9 milliós vagyonvesztést szenvedett el, amikor a tulajdonrészt lecsökkentették, és akkor Illés Károly volt a felelős alpolgármester.

Tóth Kálmán előhozza a Szomhull problémáját is, mi is írtuk 15 milliós hiány várható a Szomhullnál, az állami hulladékgazdálkodó csak részben fizet az elvégzett munkáért October 25. 07:30 , hogy a cég azért veszteséges, mert az NHKV nem fizeti ki az elvégzett munkát. 500 millió forintot tett a Szomhullba emiatt az önkormányzat, ezt a pénzt másra kellett volna használni.

A polgármester javasolja, hogy most szavazzák meg a 3,6 milliós tőkeemelést, de ezt az összeget a jövő évi támogatásból vonják majd le.

Czeglédy Csaba szerint Séllei forradalmárként viselkedik, hiszen a nevét adja egy olyan ügyhöz, amihez Homlok Zsolt csak pénzt ad, a nevét nem, és így akarják kigolyózni Illés Bélát a Haladásból.

Séllei azt mondja, több támogató is várható, zajlanak a tárgyalások. Szerinte garancia, hogy Homlok Zsolt cége van a Haladás mögött, és nem egy ismeretlené, Homlok fel fogja vállalni a nevét, ha minden rendben megy.

Aztán egyhangúlag elfogadják Nemény javaslatát, így az önkormányzatnak továbbra is a Haladás 10 százalékos tulajdonrésze.


17:00 Még mindig a buszmenetrend

Nincs olyan járat, ami ne került volna szóba, egy igazság azért elhangzott: Nincs olyan menetrend, ami mindenkinek tetszene.


16:30 Még mindig a buszközlekedés

Tényleg a legkisebb részletekig végigtárgyalják az új menetrendet.


15:40 Új buszjáratok, új menetrend

Erről is írtunk Nemcsak a menetrend, de a buszjáratok is megváltoznak Szombathelyen October 22. 10:52 , a lényeg, hogy január 1-től a Blaguss működteti a szombathelyi helyijáratot, és elkészült egy menetrend-javaslat, és a működtetéssel kapcsolatos tervek is készen vannak.

Közgyűlés 2021.10.28.
Illés Károly frakcióvezető
Kiss Tamás

Lendvai Ferenc azt kérdezi, lehetne-e valami logikát vinni a buszok számozásába, mert most már túl bonyolult a betűkkel kiegészített számok rendszere. A polgármester szerint sokan hozzászoktak már, de lesz egy átfogó felülvizsgálat, akkor erről is lehet beszélni.

A képviselők részletekbe menően elemzik az tervezett menetrendet.

Tóth Kálmán felhívja a figyelmet arra, hogy a helyi tömegközlekedés abba az irányba halad, hogy hosszú járatokat indítanak a városközpontból kifelé. Szombathelyen viszont az új rendszerrel a városrészek is össze lesznek kötve egymással.


15:15 Még mindig a Falco-gyár

Illés Károly azt mondja, a beszámolóban is látható, hogy az előző városvezetés idejében sok környezetvédelmi lépés történt, és ezért köszönet illeti Hende Csabát is. A gyár bezárását aggályosnak tartaná, hiszen a város egyik legrégebbi cégéről van szó, szerinte megoldást kell találni a problémákra, de úgy véli, a Falco-gyár jó irányba indult el.

Putz Attila (Éljen Szombathely), a körzet képviselője kijelenti, az a legfontosabb, hogy a gyár betartsa a környezetvédelmi előírásokat. Amikor megválasztották, körbe is járták a problémát. Kifejti, hogy csak tárgyalásokkal juthatnak előbbre, az előző városvezetés nem kommunikált folyamatosan a gyárral.

A lakóknak teljesen igazuk van, a por- és a zajszennyezés valóban létezik - mondja. Mindenki teszi a dolgát, de azt nem várhatják el, egy képviselőtől, hogy egyedül meg tudja oldani a problémát. Ez hatósági ügy, a hatósági jogok nem az önkormányzatnál vannak, hanem a kormányhivatalnál.

A lakó ismét hozzászól, azt mondja, idegileg teljesen kivannak, akik ott élnek, mert állandó zaj és por van.

A közgyűlés végül elfogadja a beszámolót, Czeglédy tartózkodik.


14:35 A Falco-gyár környezetvédelmi lépései

A Kolozsvár utcai sporttelep eladásáról írtunk, most arról tárgyalnak, hogy a gyár mit akar a megvásárolt sportteleppel. Egy lakó, aki rendszeresen felszólal a gyár ellen, most is azt mondja, hogy a gyár továbbra is szennyezi a környezetet, a nagy zajra panaszkodik. Az önkormányzatit is kritizálja, mert eladta a sporttelepet a gyárnak.

Közgyűlés 2021.10.28.
Jobb oldal szemből
Kiss Tamás

Azt mondja, a gyár célja, hogy éjszaka is végezze a faaprítást, ami a legnagyobb zajt okozza. Bejelenti, hogy van bizonyító anyaguk is.

A polgármester szerint a gyár sokat tett a környezet védelméről, a most tárgyalt napirendi pont is arról szül, hogy milyen elképzelései vannak a megvásárolt sportteleppel a gyárnak és milyen további lépéseket terveznek.

Tíz perces prezentáció a gyár eddigi és tervezett lépéseiről.

Megtudjuk, hogy 320 embernek adnak munkát, és Magyarországon az egyetlen forgácslap-gyártó üzem. 2008-tól több környezetvédelmi beruházást hajtottak végre - mondja a gyár képviselője. Azt is mondja, hogy a gyár ökológiai lábnyoma mínuszos, azaz több hulladékot használnak fel, mint amennyit elállítanak.

Czeglédy Csaba kérdezi, ha a Falco valóban 61 milliárd forintot költött környezetvédelemre az elmúlt években, akkor mekkora lehet az a profit, amit előállítanak. Kijelenti, a gyárat be kellene zárni, és kiköltöztetni a város szélére.

Azt mondja, ő többször is meghallgatja a gyár monoton zaját, hétvégén is. Nem söpörhetik le az ott élők tiltakozását, nem elég az, amit eddig végrehajtott a gyár a környezetterhelés ellen. zt nem mondhatja komolyan, hogy a környezetre kedvező hatással van a agyár, a következő időszakban még szigorúbb lépések kellenek. Mint mondja, ha kormányváltás lesz, a hatóságok még szigorúbban járnak el a gyárral szemben. Szerinte a gyár tájékoztatója a marketingtevékenység része.

Nemény András emlékeztet rá, hogy nekik nincs jogkörük fellépni a gyárral szemben, azok a jogok a kormányhivatalnál vannak. Szerinte a gyárral szembeni teljes elzárkózás sehová sem vezetne, a korábbi állapotokhoz képest előbbre jutottak.


11:55 Jó-e az, hogy támogatják az egyetemet?

Ahogyan előzetesünkben Megvizsgálják, mennyire hasznos a szombathelyi egyetem és az önkormányzat közötti együttműködés October 27. 11:28 írtuk, az ELTE SEK beszámolót készített a várostól kapott 116 millió forint felhasználásáról.

Melega Miklós azt szeretné, ha a város fokozatosan visszatérne az évi mintegy 200 millió forintnyi támogatáshoz, az egyetemen a gépészképzés mellett több támogatandó képzés is zajlik. A polgármester azt mondja, ezt ő is támogatná, de egyelőre a kötelező feladatok ellátásával kell foglalkozniuk, de nem zárja ki, hogy később napirenden lehet a támogatás növelése.

Koczka Tibor kijelenti, ő a munkaalapú társadalom helyett a tudásalapút támogatja, üdvözli, hogy az egyetem elkészítette a beszámolót. Korábban már javasolta, hogy az egyetem számoljon be a szombathelyi fejlesztési tervekről, azt is köszöni, tájékoztatás kaptak erről.

Javasolja, hogy a jövőben a Szombathely 2030 programot és az egyetemi terveket fésüljék össze, és ennek ismeretében határozzák meg a támogatás mértékét.

Több képviselő is üdvözli a beszámolót és kifejti, hogy továbbra is támogatják a szombathelyi képzéseket.

Aztán elfogadják a beszámolót, és jön az ebédszünet fél háromig.


11:45 Kötelező lesz az oltás az önkormányzatnál?

Takátsné Tenki Mária felidézi, hogy a kormány éppen kihirdette, hogy a cégek kötelezővé tehetik a munkavállalóknak a koronavírus elleni oltást. Kérdezi, hogy a polgármester tervezi-e ezt az önkormányzati intézményeknél, a városházán? Ha nem, foglaljon állást erről a közgyűlés.

Közgyűlés 2021.10.28.
Baloldal jobbra.
Kiss Tamás

Czeglédy Csaba emlékeztet rá, hogy a részletes rendelet pár nap múlva jelenik meg. De javasolja, hogy ebben ne a polgármester döntsön egyedül, ha kell, hívjanak össze rendkívüli közgyűlést.

A polgármester azt mondja, van közös felelősségük, de először meg kell várni a részletes rendeletet, majd egyeztetni kell a képviselőkkel és az érintettekkel is. Az biztos, hogy a képviselők véleményére számít majd.

Szerinte nem az erős kormányzást mutatja, hogy ennek felelősségét a kormány a polgármesterekre akarja terhelni.


11:30 Kinek a barátja a kivitelező?

Kelemen Krisztián arra céloz, hogy a Fidesz-frakció egy baráti vállalkozó érdekében támadja a városvezetést, Illés Károly frakcióvezető ezt kikéri magának. Nemény András próbálja csillapítani a kedélyeket.

Közben megtudjuk, hogy Nemény Andrásnak középiskolában Fidesz-matrica volt a füzetén, a matektanárának ez nem tetszett, mert ő MDF-es volt. Aztán leérettségizett, majd a tanár fideszes lett, ő pedig baloldali.


11:00 Kockaház helyett társasház

Koczka Tibor (Pro Savaria) szerint a kormány rengeteg jogosítványt vett el az önkormányzatoktól, és ezért nem tudnak válaszolni arra a kérdésre, hogyan épülhet egy kockaház helyén egy társasház. Reméli, hogy a tavasszal felálló új kormány visszaadja a jogot az önkormányzatoknak, hogy eldönthessék, hol milyen épületet lehet építeni.

Arról is beszél, hogy a Metrónál lévő körforgalom teljesen bedugult, ezért sokan a kisebb utcákat használják, ami rossz az ott élőknek.

Horváth Gábor kifejti, az 56-osok azért maradtak távol a városi ünnepségtől, mert azt az MSZP és az MSZP-s Mécs Imre kisajátította magának. Azt mondja, az 56-os szövetség keresi a vezetőjét, aki méltón képviseli a szellemiségüket.

Czeglédy Csaba reméli, hogy jövő tavasztól mindent meg tud tenni azért, hogy a városnak forrásai legyenek azoknak az utaknak a felújítására, ahol 30 éve volt utoljára karbantartás. Azt is szeretné, ha az elkezdődött bicikliút elérne egészen Balogunyomig, de azzal együtt a közvilágítást is ki kell építeni Szombathely egész területén.

Közgyűlés 2021.10.28.
Czeglédy Csaba nagyon aktív.
Kiss Tamás

Hozzáteszi, nincs olyan, mint jó 56-os és rossz 56-os, az ő generációjuknak az a feladata, hogy ebben a kérdésben betemessék az árkokat. A jobb oldali 56-osok nem fogadják el a baloldali 56-osokat, az, hogy még most is ezen vitatkoznak, méltatlan 56-hoz. Abban a többszázezer emberben, akik megmozdultak 1956-ban, voltak mindenféle politikai nézetűek, ebből most már ne csináljanak vitákat.


10:45 Miért rossz a közvilágítás?

Kérdezi Takátsné Tenki Mária (Fidesz), aztán sorolja azokat a belvárosi utcákat, tereket, ahol hiányos a világítás. Kérdezi, hogy ki ezért a felelős. Aztán arról beszél, hogy a belváros koszos, nem takarítják a közterületeket.

Nemény András azt mondja, inkább nem menne bele, milyen konstrukcióban működik Olvasóink kétharmada szerint rosszabb lett a szombathelyi közvilágítás az 1,14 milliárdos felújítás után October 11. 07:33 a közvilágítás, nem a város üzemelteti.

Horváth Soma azt kérdezi, hogy a képviselő asszony miért nem tesz bejelentést a koszos városrészekről, miért csak a közgyűlésen beszél erről. Sokkal gyorsabban menne a probléma megoldása, ha bejelentené a megszokott módon. Mint mondja, éppen a múlt héten volt utcatakarítás a Király utca környékén.

A polgármester szerint előrelépés van a köztisztaságban, de persze, van még tennivaló.

László Győző elmondja, tavaly és idén 150-150 millió forintot fordítottak, fordítanak a bérlakások felújítására.

10:25 Mécs Imre miatt nem voltak ott a városi ünnepségen az 56-osok

Sátory Károly (Éljen Szombathely) kijelenti, a helyi 56-os szövetség nem vett részt a városi ünnepségen. Mert Mécs Imrével nem akartak együtt ünnepelni, ennek ellenére az önkormányzat mégis Mécs Imrét hívta meg szónoknak. Sátory szerint ez szégyenletes.

Nemény válaszol, felidézi, hogy sajnos elhunyt a szövetség elnöke, akit mindig felkértek a beszédre. Az új elnök nem vállalta a beszédet, ezért döntött úgy, hogy Mécs Imrét kéri fel, akit az akkori hatalom halálra ítélt 56 után. Közben kiállítást szerveztek a volt elnök fotóiból és tárgyi emlékeiből, a kiállításon nem látta Sátoryt.

Kijelenti, az 56-os szövetség szervezhetett volna saját ünnepséget is, nem tették. Ők egyébként Balázsy Pétert akarták felkérni, de akkor már Mécs Imre vállalta a beszédet. Nemény szerint Mécs autentikusabb szereplő volt, mint egy fiatalember. Kijelenti, a hiba nem az ő készülékükben van.

Ágh Ernő (Fidesz) szerint Mécs Imre megítélése eléggé ellentmondásos, és kijelenti, nem muszáj, hogy 56-os mondjon beszédet október 23-án, Balázsy Péter megfelelt volna erre a feladatra.

Közgyűlés 2021.10.28.
Pulpitus
Kiss Tamás

Hozzáteszi, szerinte pénzkidobás az a 19 millió forint, amit az új buszok matricázására terveznek. Nemény azt mondja, a kormány 200 milliárdot költött a közelmúltban reklámra, abból sok mindent meg lehetett volna csinálni. Ha a buszok felületeit nem foglalják le, akkor meghirdetik vállalkozásoknak, ehelyett az önkormányzat inkább a város értékeit akarja ott megjeleníttetni.

A sportcsapatokat, a Szent Márton-kultuszt, a nagyrendezvényeket, ezek a polgármester szerint erősítik a városi identitást. Annak is elejét akarják venni, hogy a buszokat később politikai hirdetésekre használják.


9:45 Társasházak a családi házak között

Illés Károly is a társasházépítésekről beszél, mint mondja, a közműszolgáltatók az építkezések előtt kiadják a jelentést a beruházónak, de így sok probléma van. Volt olyan eset, ahol a beruházó engedély nélkül felmarta a kiépített utat, de nem hozta helyre, kéri a jegyzőt, nézzen utána, hogyan lehet erre kötelezni.

Kijelenti, a SZOVA tevékenysége felháborító, a kátyúzást teljesen szakmaiatlan módon végzik, ha erre a munkára a cég nem alkalmas, be kell vonni a vállalkozásokat. Megemlíti, hogy az értékesítésre kijelölt ingatlancsomagban sincsenek megfogalmazva a beruházók kötelezettségei.

A polgármester megígéri, megnézeti a SZOVA-val kapcsolatos kritikákat. Hozzáteszi, az építési szabályokkal korábban nem foglalkoztak, pedig sok probléma merült fel. Pont ezért kezdeményezték a beépítési szabályok változását – mondja.

Melega Miklós az Éljen Szombathely választási programját hozza elő, azzal, hogy sok mindent nem teljesítettek. Kiemeli az ezer fa ültetését, az ezer új parkolót, a 72 játszótér és 200 bérlakás felújítását, és kérdezi, hogyan állnak most ezek a programok.

Horváth Soma válaszol, olyan 400-600 fát ültetnek el a következő vegetációs időszakban. Folyamatosan újítják fel a játszótereket, és Kecskés választókerületében épült egy új játszótér is, és kész tervek vannak több felújításra is.

Közgyűlés 2021.10.28.
Egy kis egyeztetés.
Kiss Tamás

Az alpolgármester természetesen megemlíti, hogy a kormányzati elvonások szűkítik a lehetőségeket.

László Győző alpolgármester (Éljen Szombathely) szerint a SZOVA ütemterv szerint végzi a bérlakások felújítását, havonta 6-8 felújítással végeznek.

Horváth Attila alpolgármester (Éljen Szombathely) összeadja, 14 000 millió forintot veszített el a város három évben a bevételkiesések és a kormányzati elvonások miatt, miközben folyamatosan drágulnak a szolgáltatások. Ebben a helyzetben vetik az önkormányzat szemére, hogy nem tudja minden ígéretét azonnal teljesíteni.


9:25 Itt a viták ideje

A két ülés közti beszámoló jön, Czeglédy Csaba azt mondja, a Perint-parti sétányon szétbarmolták a járdát és bicikliutat egy gázközmű építés miatt. Azt kéri, hogy nézzék meg, mi van a helyszínen, és a városvezetés tűzzel-vassal küzdjön a megoldásért.

Azt is megemlíti, hogy Herényben a főúttól 500 méterre épül egy 24 lakásos társasház, és biztos, hogy egy-két év múlva az önkormányzatot fogják kritizálni, hogy nincs járda a főútig. Javasolja, hogy a beruházóval tárgyaljanak arról, hogy az ő feladata lesz a járda kiépítése, a lakosságot pedig tájékoztatni kell, hogy az út és a járda megépítése a beruházó feladata.

A polgármester azt mondja, az lenne a megoldás, ha az önkormányzatnak lennének eszközei az ilyen ügyekre, de ez nem így van, mivel a kormány ezt nem engedélyezi. Kijelenti, hogy ez húzd meg, ereszd meg ügy lesz hosszú évekig.

Horváth Soma alpolgármester (Éljen Szombathely) a Perint-parti sétányról azt mondja, előtte tervezett gázfejlesztés volt, tavasszal tudják visszaállítani az eredeti állapotot. A másik lehetőség az lett volna, hogy a zöldterületet ássák fel.

Közgyűlés 2021.10.28.
Kelemen Krisztián és Bokányi Adrienn.
Kiss Tamás

Kecskés László (Fidesz) a járványról beszél, megemlíti, hogy Vas és Zala megyékben terjed a legintenzívebben a vírus. A szombathelyi kórházban tegnap tizenegy Covid-beteg volt, ketten az intenzív-osztályon vannak, nyolc beteget elveszítettek.

Kijelenti, a két oltás sem jelent teljes védettséget, csak a súlyosabb betegségtől véd meg. Azt mondja, az óvintézkedéseket mindenki józan ítélőképességére kell bízni.


9:15 Vegyék le az ingatlanok értékesítését a napirendről

Ezt Czeglédy Csaba javasolja ismét, az ügyről írtunk már. Nem lesz licit, viheti a 800 milliós szombathelyi ingatlancsomagot az egyetlen állva maradt pályázó October 24. 11:30 Azt is javasolja, hogy drogstratégia helyett drogellenes stratégiának nevezzék azt az ügyet, ami a napirenden van. Azt is kéri, hogy novemberben nézzék át a város gazdasági helyzetét, és erre hívják meg Hende Csaba országgyűlési képviselőt is.

Nemény András azt mondja, valóban megér egy napirendi pontot a gazdaági helyzet, Hende Csabát minden ülésre meghívják, reméli, most eljön majd.

Illés Károly (Fidesz) azt javasolja, hogy a volt városi strand területét ne adják el, inkább alakítsanak ki ott egy közparkot és parkolót.

Czeglédy azt is kéri, hogy novemberben tárgyalják meg az építéshatósági ügyeket, egyre nagyobb probléma, hogy a családi házas övezetekben is zsúfolt társasházakat építenek.

Az ingatlaneladást végül nem veszik le a napirendről, pedig Czeglédy, Koczka Tibor (Pro Savaria) és a Fidesz-frakció is a levétele mellett szavazott. 11:10 volt az arány.


9:05 Kezdődik

Nemény András polgármester (Éljen Szombathely) a járványról ad tájékoztatást. Annyit mond, hogy a szakemberek szerint ez egy lassabban, hosszabban elhúzódó hullám lesz, és azt kéri, mindenki oltassa be magát.

De csak akkor tudják a lakosságot tájékoztatni, ha megkapják a pontos adatokat, erre kérte tegnap a Védelmi Bizottság elnökét. A kormánymegbízott azt válaszolta, hogy az adatokat akkor tudja közölni, ha ezt engedélyezik neki.

Közgyűlés 2021.10.28.
Ez még az eleje.
Kiss Tamás

A polgármester kiemelte, hogy az esetleges korlátozásokról sem kapott tájékoztatást, pedig főleg a rendezvények miatt lenne ezekre az információkra szükség.

Megemlíti, hogy a tervek szerint jövőre is csak az iparűzési adó felét szedheti be az önkormányzat, ez komoly gondot okozhat, főleg, ha a város később sem kap kompenzációt a kieső összeg miatt.

Megemlítette, hogy százmillió forintot kellett visszafizetni az államnak, mert az előző városvezetés nem használta fel a támogatást.


Hamarosan kezdődik a szombathelyi közgyűlés októberi ülése, aminek nyilvános napirendjén 14 ügy megtárgyalása szerepel. Ezeknek jó részét előzetesünkben Megvizsgálják, mennyire hasznos a szombathelyi egyetem és az önkormányzat közötti együttműködés October 27. 11:28 összefoglaltuk, és többről írtunk is már.

Írtunk arról, hogy az egyetlen lábon maradt pályázó viheti Nem lesz licit, viheti a 800 milliós szombathelyi ingatlancsomagot az egyetlen állva maradt pályázó October 24. 11:30 a 800 milliós ingatlancsomagot, hogy Homlok Zsolt és a Mészáros-család lehet a Haladás labdarúgóklub új tulajdonosa. Új tulajdonosa lesz a Haladás futballcsapatnak, Homlok Zsolt a kapuk előtt October 22. 15:47 Hogy január 1-től nem csak a helyijáratos buszok menetrendje, de több járata is megváltozik, Nemcsak a menetrend, de a buszjáratok is megváltoznak Szombathelyen October 22. 10:52 és hogy eredményesnek bizonyult Két körzetben is háziorvosváltás lesz Szombathelyen October 25. 15:44 az önkormányzat háziorvosi életpálya-modellje, egyre kevesebb a betöltetlen praxis a városban.

És arról is, hogy hamarosan kacsaeledel-automatákból etethetjük Kacsaeledel-automatákkal turbózzák fel a szombathelyi Csónakázótó környékét October 25. 18:47 a Csónakázótó kacsáit.

A közgyűlés napirendjén szerepel még az AGORA Kulturális Központ és a Médiaközpont összevonásával létrejött új önkormányzati cég igazgatói pályázatának elbírálása, mint írtuk, Ketten pályáztak a szombathelyi AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont igazgatói székére October 05. 11:37 két pályázó van.

Szó lesz még az önkormányzati gazdasági társaságokról, a volt Epcos-terület hasznosításáról, arról, hogy porfogónak akarja használni Porfogónak akarja használni a Falco gyár az idén megvásárolt Kolozsvár utcai sporttelepet October 23. 07:01 a Falco-gyár az idén megvásárolt Kolozsvár utcai sporttelepet. A zárt ülésen pedig önkormányzati kitüntetésekről döntenek.

Az ülés hamarosan kezdődik, mi itt percről percre, itt pedig élőképben Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről November 25. 09:01 tudósítunk róla.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra